iPon Hírek

Kipróbálható a Windows 10 Spartan webböngészője

Dátum | 2015. 03. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft következő generációs operációs rendszere, a Windows 10 túlzás nélkül szélsebesen fejlődik. A legutóbbi build hivatalosan március 18-án jelent meg, méghozzá sok érdekes és hasznos újítással, ahogy arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk. Most újabb kiadást üdvözölhetünk, amely a 10049-es verziószámot viseli, legnagyobb újítása pedig az, hogy végre helyet kapott benne az Internet Explorer utódjául szánt Spartan webböngésző, amelynek végleges neve még nincs, így csak munkanéven emlegetik. Persze a Spartan motorja már a korábbi kiadásokban is jelen volt – ezt némi trükkel munkára is foghattuk. Az új motor tesztünk alapján meglehetősen ígéretesnek tűnt, viszont azt akkoriban még nem tudtuk megnézni, hogy az új felhasználói kezelőfelület milyenre sikerült.
Szerencsére ma végre változott a helyzet, ugyanis a Windows 10 legfrissebb bemutató kiadásában már a Spartan webböngésző is helyet kapott. Itt gyorsan említést is kell tennünk két fontos dologról, ugyanis a Microsoft stratégiát változtatott.
Korábban úgy tervezték a szakemberek, hogy a kompatibilitási szempontok miatt megtartott Internet Explorer 11 megkapja majd a Spartan új, EdgeHTMl névre keresztelt motorját is, a Spartan pedig ugyancsak kompatibilitási okok miatt alkalmazni fogja az MSHTML motort. A friss helyzet alapján erre nem számíthatunk, azaz a főként üzleti felhasználóknak szánt Internet Explorerben csak a régi motor lesz jelen, a Spartan webböngészőben pedig csak az új EdgeHTML. Erre a döntésre belsős elemzések és tesztek után került sor.
Egyszóval a Spartan – bármi is legyen a végleges neve – a régi kódoktól abszolút megszabadul. Az új motor az Internet Explorer Trident layout motorjának alaposan frissített, karcsúsított kiadására támaszkodik, amely a modern web igényeit szem előtt tartva fejlődik – nem szempont a korábbi elavult technológiák támogatása, mint amilyen például az ActiveX. Akinek ez mégis kell, az Internet Explorer legutolsó változatát várhatóan tovább használhatja Windows 10 alatt.
A Spartan webböngészőbe természetesen a Cortana névre keresztelt digitális személyi asszisztens is beépül, aminek több előnye is lesz. Például akkor, ha közvetlenül a címsorba írunk egy kérdést, amire gyors választ várunk, Cortana azonnal a segítségünkre siet – amennyiben az adott régióban elérhető a Cortana. A magyar nyelvre még sajnos sem a Windows 10 Technical Preview-t, sem a Cortanát nem készítették fel.
Ezzel együtt arra is van lehetőség, hogy a különböző weboldalakhoz megjegyzéseket fűzzünk magunknak – ezt billentyűzettel és digitális tintával egyaránt megtehetjük. Az így kiegészített lapot természetesen közösségi oldalakon vagy egymás között is megoszthatjuk, ami sokszor lehet hasznos dolog. A felsoroltak mellett olvasólista és olvasónézet is rendelkezésre áll – előbbivel betáblázhatjuk az elolvasni kívánt cikkeket, míg utóbbival kényelmesen, zavaró tényezők nélkül fogyaszthatjuk a digitális tartalmakat.
Az új webböngésző egyik legjobb újítása, hogy az áruházon keresztül frissíthető lesz, azaz remélhetőleg vége lesz a frissítést gyakran övező hosszas várakozások idejének. Aki ki szeretné próbálni az új webböngészőt, a Windows 10 Technical Preview legfrissebb kiadásával ezt már most is megteheti. A webböngésző Windows Update-en keresztül érkezik, de ha még nem telepítettük a Windows 10 Technical Preview-t, akkor innen beszerezhetjük a szükséges ISO fájlt. Előtte azonban érdemes pár pillantást vetni az ismert hibák listájára, ugyanis a legfrissebb build-ben egy-két súlyosabb hiányosság is található.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. CyberPunk6...
2015.03.31. 18:08
Nézd meg kérlek, hogy van-e lehetőség vertikális tabokra.

Ma valószínűleg nem jutok el za otthoni gépig és ez a része foglalkoztat a legjobban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. asdsa
2015.03.31. 19:15
Nem néz ki rosszul, és megmarad egy viszonylag tiszta, IE sallangtól mentes böngészőnek. Már csak az a kérdés, hogy mennyire lesz fejlesztőbarát a pluginos részlege a Spartannak. Erről tudna valaki pár szót írni? Ahogy hallottam, IE-n eléggé megvolt (van) kötve az addon-készítők keze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. djgeg asdsa
2015.03.31. 19:28
Ahogy eddig olvastam pár helyen pedzegették, hogy az új "univerzális"-keretrendszerbe fejlesztett appként plugineket is lehet majd ebbe a "Spártai-ba" fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. daweboy27
2015.03.31. 19:49
Én arra lennék kíváncsi, hogyan kezeli ez a böngésző a reklámokat, felugró ablakokat és egyéb idegesítő internetes töltelékeket. Lesz e lehetőség egy AdBlock-hoz hasonló kis plug-innal elhárítani eme szemeteket? Bár erre idővel biztos választ kapunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. SgScorpion daweb...
2015.03.31. 20:04
IE 11-ben sincs már felugró "izé" Nem kéne japán Hentaikat letölteni, és akkor nincs probléma a böngészővel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. asdsa daweb...
2015.03.31. 22:18
Valamilyen adblocker/flashblocker szinte minden böngészőre van/lesz, de igazából a böngészőkbe is van beépítve felugró ablakok elleni védelem (bár nem mindig egészen hatékony). Normál reklámokat nyilván nem fog tiltani, mivel ebből él a fél internet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. felziusz daweb...
2015.03.31. 22:41
Firefoxszal használok 5 plugint ami csak a blokkolásért felel. JS, Cookie, Tracking/Analitics, Reklám/univerzális, SocialMedia blokkolók
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim Cyber...
2015.03.31. 23:41
Nehéz szülés volt de felment. Semmiféle vertikális elrendezés opciót nem látok, de igazán nem is lep meg, mert ez a Spartan gyakorlatilag egy MUI app, annak minden hátrányával (például főadmin fiókban el sem indítható).

Igazán kár érte, ígéretesnek tűnt ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Csoopi felzi...
2015.04.01. 02:11
Chrome-n elég egyetlen addon, méghozzá a AdBlock. Kb 2 éve nem láttam egy reklámot sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ncc1701 Csoop...
2015.04.01. 06:31
Az pont rossz választás. Olvass utána, egy rakat cég lefizette őket, h ne blokkolják a reklámjukat.
Helyette használj uBlock-ot, még kevesebb memóriát is kér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nemlehet ncc17...
2015.04.01. 08:24
Lehet így van, de én se nagyon találkoztam reklámmal, tehát elégedett vagyok vele. Kényelmes, kellemes állítgatható, és mind a 2 böngészőre van amit használok innentől nem annyira érdekel ha állítólag egyes reklámok megjelennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... ncc17...
2015.04.01. 09:17
3 másodperc letiltani bármit, amit akarsz.
Volt pár oldal, ahol nem blokkolt mindent, hozzáadtam és meg van oldva. Bár nem sok ilyen volt és ott is inkább ilyen random kis magyar cuccok voltak, nem hiszem, hogy ők lefizették volna őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2015.04.01. 12:02
ncc1701 2015. 04. 01. 06:31

+1

µBlock - ez egy nagyon jó dolog , a legtöbbet emez blokkolja ! Mellette van az Adblock Plus --- jó páros
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. halaszakos
2015.04.01. 15:31
francba pont tegnap formáztam mindent. 8.1 ment a 7 és a 10 helyett, de szeretném kipróbálni. aki tud módszert 8.1-en próbára az megoszthatná. köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee
2015.04.01. 18:11
am kérdés: aki próbálta már, az a search rész ott a tálcán opcionális vagy
legalább zsugorítható? (és legalább alapértelmezett böngészőt használ ie/spartan helyet?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cheatman97
2015.04.01. 20:44
tomchee a keresőt lehet összehúzni, és akkor csak egy "nagyító" jel lesz ott. nekem nagyon bejön amúgy a rendszer, amint kiadják biztos frissíteni fogok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim tomch...
2015.04.01. 21:14
Jobb katt a tálcán, és egyből ott a keresés beállítás, aztán van keresőmező, ikon és semmi opció (ha kiveszed a pipát).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cheatman97
2015.04.01. 21:19
csak nekem bazi lassú most a frissítés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!