iPon Hírek

Kirk kapitány javaslata tarolt a Pluto-holdak névadására kiírt szavazáson

Dátum | 2013. 02. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Érdekes fordulatot hozott a Pluto újonnan felfedezett holdjainak elnevezésére kiírt szavazás utolsó szakasza. Ahogy arról korábban beszámoltunk az előzetes javaslatok alapján 12 név került a döntőbe, de a szavazást levezénylő SETI munkatársai lehetőséget adtak rá, hogy kellően megalapozott indoklást követően újabb jelentkezők is bekerülhessenek a megszavazható nevek közé. A feltétel mindössze annyi volt, hogy a név valamilyen módon köthető legyen görög-latin kultúrához, és lehetőleg kapcsolódjon az alvilág témaköréhez is, hiszen a törpebolygó rendszerének eddigi összes tagja ilyen jellegű nevet visel. A szavazást végül elképesztő fölénnyel egy ilyen, utólag bekerült név nyerte, mégpedig a William Shatner (alias James T. Kirk kapitány) által javasolt Vulcan, amely elnevezés ebben az esetben természetesen a láva és a füst római istenét, Pluto unokaöccsét takarja, a Star Trek univerzum híres bolygójával való egyezés pedig pusztán a véletlen műve. (Shatner másik javaslatát, a Romulust a szevezőbizottság sajnos nem tudta elfogadni, mivel ezt a nevet már most is viseli egy hold, amely Remus nevű társával együtt a 87 Sylvia nevű aszteroida kísérője.) Leonard Nimoy (Spock) „logikus választásnak” nevezte az ötletet, a rajongók pedig gyorsan ráharaptak a lehetőségre. Lelkesedésüknek meg is lett az eredménye, a SETI kedden jelentette be a végeredményt: a több mint 450 ezer szavazat közel 40 százalékát, 174 062 voksot a Vulcan névre adták le, a második helyezett pedig 99 ezer szavazattal a Cerberus lett. Az elnevezésekre hivatalossá válásuk előtt még rá kell bólintaniuk a Nemzetközi Csillagászati Unió szakértőinek, mivel az égitesteket felfedező SETI munkatársainak csak javaslattételi joga van. Ez várhatóan egy-két hónapon belül megtörténhet, és ha minden a terv szerint alakul a Vulcan rövidesen naprendszerünk teljes jogú tagjává válhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Szefmester
2013.02.28. 13:38
Lenne egy tippem hogy ha nem derül ki hogy kire szavaz, akkor a Vulcan az első 3 közelébe sem kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Szefm...
2013.02.28. 14:00
Ebből is látszik, hogy Shatner csak egy színész, ráadásul egy olyan színész, akinek gőze nincs arról a franchise-ról, amit az általa játszott karakter képvisel.

Star Trek fan-ként felháborítónak tartom, hogy egy bolygóból visszaminősített űrpiszok egyik jelentéktelen holdját nevezné el Vulcan-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2013.02.28. 16:29
Asagrim: Világos érvelés, de hibássága és túlzásba vitt elfogultsága miatt sajnos nem tudjuk elfogadni, ülj le, egyes! Inkább egy holdat nevezzenek el Vulcannak, mint egy bolygót, ami vagy létezik vagy nem. Amire meg az első emberek által gyarmatosított bolygót kell majd elnevezni (ami úgyis a Földhöz kapcsolódó nevet fog kapni), a Star Trek már csak egy elem lesz egy nagyon hosszú listában, amiből egy sorozat egy részét se látta soha senki élő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim freyr
2013.02.28. 16:39
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fofoka
2013.02.28. 22:25
Menekülő emberben:
- Mr Spock, átadom a parancsnokságot.
- Ki az a Mr Spock?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2013.03.01. 09:09
freyr:
Mire az első bolygóról bebizonyosodik, hogy emberek által benépesíthető, addigra annak a bolygónak már több száz éve lesz már neve. Exobolygókról még nem hallottál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!