iPon Hírek

Kisebb változáson esett át a Kindle Paperwhite

Dátum | 2014. 08. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | IT VILÁG

Az Amazon általában évente szokta újítani a kínálatát táblagép és elektronikus olvasó fronton is. Éppen ezért amikor kiderült, hogy változik a Paperwhite specifikációja, mindenki arra gondolt, hogy megérkezett az új generáció. Pedig sajnos nem.
Néhány napja felbukkant az Amazon rendszerében egy olyan készülék, ami a Kindle Paparwhite with Wi-Fi (2014) néven volt felfedezhető. Azonban itt a felmerült várakozásokkal ellentétben, semmilyen „korszakalkotó” újítás nem került bevetésre, csak egy apró csiszoláson esett át a tavaly bemutatott Paperwhite modell. Az Amazon a The Digital Reader szaklap kérdésére válaszolva rendezte a sorokat. A szóban forgó e-könyv-olvasó csak nagyobb tárhelyet kapott, semmilyen egyéb extra nem történt a vállalat közleménye alapján.
A Kindle Paperwhite első és második generációja is 2 GB tárkapacitással indult bevetésre, amelyből nagyjából 1,2-1,3 GB a szabadon felhasználható. A mostani lépésnek köszönhetően 4 GB-ra növekedett a háttértár, és ezzel együtt a szabadon felhasználható hely valamivel több mint 3 GB lett. Így már az sem jelent gondot, ha például egy könyvarzenál mellett még néhány MP3 zenét is fel szeretne tenni rá a tulajdonosa. Pillanatnyilag hasonló helyzetben a Kindle Touch van, tehát ez az eszköz járt jó példával a mostani fejlesztés előtt. Mit kap az, aki a jövőben emellett a modell mellett teszi le a voksát? Az elmentett tartalmak egy 6 hüvelykes E Ink Carta technológiával operáló panelen rajzolódnak majd ki. A 212 PPI-s pixelsűrűségű panel LED-es háttérvilágítással lett ellátva, ami a lehetőségeihez mérten egyenletesen világítja meg a kijelzőt, hogy ne legyenek eltérő fényerejű foltok. Az olvasó sebességéről egy 1 GHz-es processzor gondoskodik, ami az E Ink kijelző lassabb válaszideje mellett elegendő teljesítménnyel szolgál ahhoz, hogy ilyen téren ne lehessen rá panasz. Van belőle Wi-Fi-s és 3G modemes variáns is, de az még nem világos, hogy mindkettő megkapja-e a kövérebb tárolót.
A kövérebb háttértárral ellátott Kindle Paperwhite egyelőre csak Japánban vásárolható meg, de ez biztosan nem fog így maradni. Idővel a szigetországon kívül is elérhetővé fog válni a 4 GB-os modell. Az árát illetően valószínűleg nincs változás, tehát a tavaly bevetésre küldött Paperwhite-hoz hasonló összeget kérnek el ezért is. Azt egyébként még nem lehet tudni, hogy erre az évre milyen újításokkal készülhet az Amazon. Tavaly egyedül a Kindle Paperwhite mostani kiadásáról rántották le a leplet, így mostanra már az alap Kindle és a Touch számára is eléggé megérett a generációváltás. Kíváncsian várjuk, mivel készülnek azon túl, hogy az aktuális Paperwhite-ot jobbá tették.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. j.panzer
2014.08.18. 16:50
Inkább felezték volna el az árát, több értelme lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Csiki1991 j.pan...
2014.08.18. 16:57
Ha olcsóbb olvasóra vágysz, akkor ott a Kobo GLO...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2014.08.18. 20:27
Van egy PocketBook Basic Touch-om, de nem érte meg az árát.
Lassú, és nincs elég kontrasztja a kijelzőnek. Gondolkoztam rajt, hogy lecserélném egy Kindle PW-re (kevesebb formátumot ismer, + reklámot tol az arcomba, de legalább faxa jószág), de ennyiért nem. Ha azt nézzük, hogy ezekben az ebook readerekben milyen gyenge, primitív hardver van (proci, ram, stb), és ha összehasonlítjuk, hogy 30-40-50 rugóért milyen tableteket lehet kapni, akkor szerintem nem túlzás, az a kijelentés, hogy akkor lennének ezek Ár/érték arányban a tudásuknak megfelelően árazva, ha feleződne az áruk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. syriusftw
2014.08.18. 23:38
miért nem csapnak 8-16 gigát ezekbe a kéeszülékekbe? A leggyagyibb telefonokban is több memória van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. n30h
2014.08.19. 01:29
Minek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ulysses j.pan...
2014.08.19. 09:13
Ha Magyarországon élsz, akkor csak írsz az Amazon Supportnak, és kikapcsolják a reklámokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ulysses syriu...
2014.08.19. 09:15
Egyrészt egy átlag ebook nincs 1 MB sem, tehát eleve sok könyv fér egy Kindle-re, másrészt ott van mögötte még az Amazon Storage, ahol ingyen tárolhatsz szintén sok ezer könyvet (azt hiszem 5 GB jár minden Amazon fiókhoz).

A leggagyibb telefonokban kell is az a hely, hogy egyáltalán tudj programot telepíteni a gyáriakon kívül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer Ulyss...
2014.08.19. 10:04
Jó tudni, bár nem ez volt a mondandóm lényege.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kekesiz
2014.08.19. 10:10
Mp3-nak igazán sok értelme lenne rajta, mivel nem tudja lejátszani, hangkimenet sincs rajta...
A cikkíró látott már ilyen kütyüt közelről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kocsisnak
2014.08.19. 10:59
+ reklámot tol az arcodba - De NEM olvasás közben, csak ha a listából választod ki a olvasnivalót. (Az igő legalább 99.99%-át én az olvasással töltöm.)

Persze írhatsz az Amazon Supportnak VAGY egyszerűen kapcsold ki magadnak a menüből.

8 Giga - MINEK??? - Ha mindennap elolvasnál egy könyvet, ez akkor is 22 évnyi olvasnivaló lenne (A 3 Giga csak 8 év ). Jó neked, ha ennyire előre tudsz tervezni...

"panel LED-es háttérvilágítással" - a PW-nak NINCS háttérvilágítása. Elölről van megvilágítva az E ink kijelző. Ezért jobb olvasáshoz mint bármelyik tablet.

"még néhány MP3 zenét is fel szeretne tenni rá a tulajdonosa." - MINEK??? Tegye pendrive-ra! A PW nem használható zenehallgatásra vagy ha 3. generációs igen, akkor ez is újítás nem csak a memóriabővítés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SnowCat
2014.08.19. 11:30
Jöhetne már egy A4-es méret körüli, mint régen a DX volt.
Gondolkodás nélkül vennék egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer Kocsi...
2014.08.19. 15:26
Jól van, de még MINDIG nem az volt a lényeg, hanem az ár/hardver arány, ami katasztrofálisan magas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. n30h
2014.08.19. 16:32
Én most vettem meg a második kindle-t (sajnos összetörtem) igaz nem PW de most egy 20-ast bőven megérte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!