iPon Hírek

Kísérleti, USB-s Chromium OS a Delltől

Dátum | 2009. 11. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Bejelentette a Dell, hogy egy kísérleti változatot készít a nyílt forráskódú Chromium OS-ből a Mini Inspiron 10v netbookjaihoz. Az OS-t pendrive-ra tervezett képfájlként tették közzé - azzal a figyelmeztetéssel együtt, hogy mindenki csak saját felelősségére használja, mert alig tudták még tesztelni egyáltalán.

Figyelmeztettek a továbbá a rendszer korai hiányosságaira is - így például arra, hogy akár 10 percbe is beletelhet, amíg "felfedezi" az elérhető wireless hálózatokat (bár a vezetékes hálózatokat gyorsan elrendezi). Egyes komponensei lefagyhatnak, kiakadhatnak, így aki szeretné kipróbálni, annak sok türelemre és kitartásra, valamint gyakori újraindításra lesz szüksége. További érdekesség, hogy csak Linux alól helyezhető át a 8GB-os képfájl a kiválasztott pendrive-ra (a "dd" paranccsal).

A képfájl itt található meg, "ChromiumOS_Mini10v_Nov25.img" néven. A felhasználói név "dell" (amit a bejelentkező ablak ki fog egészíteni egy "@gmail.com"-mal). Ugyanez a felhasználói- és a root jelszó is. További információk iránt érdeklődők figyelmébe ajánlják a http://www.chromium.org fejlesztői fórumait.

Zárásként mégegyszer kiemelték, hogy bizony sok még a tennivaló, bőven van mit fejleszteni rajta, de "kezdetnek már ez is megteszi". Akik pedig mindenképp wifivel szeretnének próbálkozni, azok a fent említett fejlesztői fórumon találhatnak egy összefoglalót Doug Ansontól arról, hogy ő hogyan tudta működésre bírni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. xcom
2009.11.30. 19:26
DD hogy hogy nincs portolva Windowsra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MassKilla
2009.11.30. 21:36
talán mert az nem nyílt forráskódú?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Azrael
2009.11.30. 22:00
Egészen pontosan nem csak Linux alatt van dd, hanem Unix-szerű rendszereken, na jó talán OS X-et kivéve
Mazochistáknak itt a Windows portja: http://www.chrysocome.net/dd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. xcom
2009.11.30. 23:08
Köszi,de nincs 8Gb pendriveom, csak bele akartam kötni valamiben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. xcom
2009.11.30. 23:08
Köszi,de nincs 8Gb pendriveom, csak bele akartam kötni valamiben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!