iPon Hírek

Kiszivárgott a Nokia 9 egyik prototípusa

Dátum | 2017. 05. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokia márkanév alatt mostanra három androidos okostelefon került a boltok polcaira, és az idei évben a tervek szerint állítólag még hátra van kettő felsőbb árkategóriás megoldás. A HMD Global leginkább a 3310 megújításával hívta fel magára a figyelmet, ez egy remek lépésnek bizonyult, de emellett már ott a Nokia 3, a Nokia 5 és a januárban leleplezett Nokia 6 is. Egyelőre felsőkategóriás gép nem érkezett, de már ez is tervben van. Régóta lehet arról pletykákat hallani, hogy a HMD Global és a FIH Mobile szorgosan dolgozik a Nokia 8 és a Nokia 9 okostelefonokon, most pedig már ki is szivárgott a magasabb ársávot célba vevő eszközök egyike. A Nokia 9 prototípusa az, amit nemcsak, hogy sikerült lencsevégre kapni, hanem még néhány kulcsfontosságú paraméteréről is kaptunk beszámolót. Összességében úgy fest, hogy éppen azt kapják majd az érdeklődők, amire sokan számítanak, egy vérbeli csúcsgépet, ami fel fogja venni a versenyt a többiek zászlóshajóival, de azért a puszta hardver kevésbé kifinomult, mint egy Galaxy S8 vagy egy LG G6, esetleg Xiaomi Mi 6.
A fényképeken szereplő készülék cseppet sem mindennapi megjelenéssel bír, de ha valaki látott már fejlesztés alatt álló terméket, az valószínűleg nem fog meglepődni a nagy plasztik burkolaton. Ez lehet, hogy azért volt az eszközön, mert még nem végleges a burkolata, de egész egyszerűen takarás céljából is felkerülhetett. Így hiába pózol kiszivárgott képeken, az idomait nem lehet látni, így nem tudják lemásolni sem. Szóval senki ne ijedjen meg, az otromba, kékszínű műanyag tok lekerül majd róla, mikor a boltok polcain landol. Persze a kulcsfontosságú részek így is láthatóak, nincs takarásban például a kamera, az ujjlenyomat-olvasó és persze a hangszóró sem. A Nokia 9 név egyébként nem szerepel a rendszerben feltüntetve, az egyik képen ehelyett a Heart kódnév figyelhető meg.
Az okostelefon egy olyan 5,3 hüvelykes megjelenítőt foglal kertbe, ami Quad HD felbontással társult, így aztán remek képminőséget nyújt majd. A forrás azt mondja, hogy a panelnek van folyamatosan aktív funkciója, a fényereje pedig 530 nitig tekerhető, ami elég a napsütés ellensúlyozásához. Van a kijelző alatt egy fizikai billentyű, ami a biometrikus érzékelőt is magában foglalja, és emellett kettő érintésérzékeny gomb is felfedezhető. A hangerőszabályzók és a bekapcsoló gomb a jobb oldalra kerültek. Van előlapi kamera, de erről egyelőre semmit nem tudunk, az viszont kiderült, hogy a főkamerát nem is egy, hanem rögtön kettő 13 megapixeles szenzor alkotja. Ezek egymás alatt helyezkednek el, és kapcsolódik hozzájuk egy LED-es segédfény is. Plusz van itt még egy sötét pont, amiről nem szólt a fáma, valószínűleg egy infrás távolságmérőről lehet szó, ami a fókuszálást fogja segíteni.
A prototípusban a Qualcomm Snapdragon 835 központi chip bukkant fel. A jövőben érkező csúcsgépeknél legtöbbször ezzel találkozhatunk majd, szóval jó alapra építkezik a Nokia 9 tervezői gárdája. A rendszermemória és a háttértár sem okoz különösebb meglepetést, az előbbi 4 GB-os méretet öltött, az utóbbi pedig 64 gigásra lett szabva. A fejlesztés alatt álló szerkezeten az Android 7.1 operációs rendszer fut, aminél most nehéz elképzelni frissebbet, de nem tudjuk, mikor fog megjelenni a gép, és már úton van az Android O. Nem meglepő, de érdemes elmondani, hogy a fotókon egy C-típusú USB csatlakozó figyelhető meg, és szerencsére nem kell lemondani a 3,5 milliméteres Jack aljzatról sem. Állítólag a doboz tartalmazni fog a mobil mellett egy fülhallgatót és egy Quick Charge 3.0-nak megfelelő töltőfejet is, de ezekkel azért még most korai lenne számolni. Ami következtetést ebből levonhatunk, az az, hogy a rendszer támogatni fogja a gyorstöltést.
Tesztképek a Nokia 9 prototípussal.
A Nokia 9 (Heart) megjelenésének időpontja még nem ismert, ha van egy kis szerencsénk, akkor talán már nyáron bemutatkozhat, de nem kizárt, hogy a HMD Global kivár, és csak az őszi hajrában, az ünnepi szezon kezdete előtt rántja le róla a leplet. A készülék állítólag 700 dollár körüli áron kerülhet majd a boltok polcaira, szóval sokkal drágább lesz, mint a középkategóriás Nokia 5, vagy akár a Nokia 6.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!