iPon Hírek

Kiszivárgott a Windows következő kiadása

Dátum | 2013. 03. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Windows Blue végleges változatának érkezésére majd csak nyáron számíthatunk, ám addig még egy bemutató kiadás is megjelenik az új operációs rendszerből, amellyel a Microsoftnak tulajdonképpen annyi a célja, hogy segítségével javítsa a Windows 8 felhasználói élményét. A 2,63 GB-os ISO fájl formájában kiszivárgott Windows Blue Build 9364 alapján remekül látszik, hogy nagyjából mire számíthatunk a Windows 8 funkcionalitását kibővítő csomaggal kapcsolatban. A kiszivárgott kiadást Windows Blue Milestone 1 néven emlegetik, a szoftvercsomag állapotából pedig úgy tűnik, minden a terv szerint halad, azaz a Microsoft idén nyáron tényleg elérhetővé tudja majd tenni a Windows Blue-t, amit meglévő Windows 8-as operációs rendszerünkre lehet telepíteni, méghozzá ingyenes frissítésként.

A kiszivárgott kiadásnak köszönhetően most képet kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy nagyjából milyen újításokra számíthatunk a Windows Blue esetében. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Windows Blue segítségével az eddiginél sokkal mélyebben belemászhatunk majd a felhasználói kezelőfelület beállításaiba, így egyedibb, igényeinknek sokkal jobban megfelelő felhasználói kezelőfelületet alakíthatunk ki. A Metro UI csempéit a korábbinál kisebbre, illetve nagyobbra is méretezhetjük, de a különböző színek módosítására is lehetőség nyílik, sőt, több új háttérképet is kapunk.

A Windows Blue emellett mélyebb SkyDrive integrációt is kínál, valamint a Charm-ok esetében is lesz némi változás. A Devices menüben ezentúl elérhető lesz egy "Play" feliratú Charm is, a Share Charm pedig új screenshot opcióval bővül.

Komoly újítás lesz az Internet Explorer 11, amely a korábbi, 10-es kiadáshoz képest zökkenőmentesebb, gyorsabb webböngészést tesz lehetővé és vonzóbb felhasználói kezelőfelülettel érkezik. Az új webböngésző a jelek szerint elődjénél versenyképesebb lesz, így hatékonyabban harcolhat a méltán népszerű Google Chrome, illetve a Mozilla Firefox ellen.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban multitasking támogatást kap a Metro UI, így egyszerre nem csak egy, hanem akár két alkalmazás is futhat egymás mellett. Apró, de fontos megkötés, hogy a két alkalmazás esetében ugyanolyan szélesnek kell lennie az ablaknak. Az új funkció jóvoltából zenehallgatás közben lehet böngészni a Windows Store-ban, illetve internetezés közben szólhat a zene a háttérben. Ez persze csak a jéghegy csúcsa, ki kell tapasztalni, hogy milyen lehetőségek vannak az új funkcióban. Az újításokról már készült egy videó is, ám az sajnos lengyel nyelvű, így a szöveget csak azok értik majd, akik tudnak lengyelül.
A fentiek alapján a Windows Blue ütős kiegészítése lesz a Windows 8-nak, amellyel vonzóbbá válhat a Microsoft új operációs rendszere.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

63. dongo84
2013.03.25. 13:24
Micsoda frenetikus újítások... a böngésző mellett hallgathatom a háttérben a zenét. Bravó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. CyberPunk6...
2013.03.25. 13:30
dongo84 - ezt most is meg lehet tenni, hibás a cikk. Mondjuk a filmnézés sokkal jobb példa lett volna...

Annyi az új az egészben, hogy nem csak 80-20, 20-80 felosztás, hanem 50-50 is lesz a metro felületen.

Persze mellette pcn ott a rendes asztal, mindennel amit eddig is tudott, ez inkább a tabletes használatnak lesz jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. arin
2013.03.25. 13:33
Én ClassicShell -t használok, amivel ki tudom kapcsolni, hogy indításkor a csempék jöjjenek be, van Start menü, az oldalsó sávos baromságokat is ki lehet venni...kérdem én ezt mért nem tudják gyárilag beletenni? Hát ha több embernek tetszene, aki akar Start menüt azt beállítja, akinek a csempe jön be, az meg úgy hagyja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. gab78
2013.03.25. 13:35
CyberPunk666: Ott a rendes asztal, megjegyezném MÉG! Azt ugyanis száműzni szándékozik a microsoft! (Már a Blue végleges verziójából is.)

Szeretnék gratulálni ebből a szivárgási alkalomból a microsoftnak, megalkották az új XP-t a Win7 személyében. És ahhoz is szeretnék gratulálni, hogy megmutatták, hogy a felhasználók igényeire magasról sz.rnak rá, csak az saját agyrémüket erőltetik. Sok sikert hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. gab78
2013.03.25. 13:37
arin: A Blue-ban te már ezt segédprogramokkal sem fogod szerintem megtenni... Azért nem teszik bele alapból, mert barmok. Ennek a sz.rnak asztali környezetben semmiféle keresnivalója nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. CyberPunk6... gab78
2013.03.25. 13:46
Ez csak találgatás, ráadásul kompatibilitási okokból kizárt. Valami hülye kitalálta ezt és terjeszti, meg van aki el is hiszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. alien24 dongo...
2013.03.25. 13:48
Gondolom azon is megkepődsz, hogy iOS-ben vagy youtube vagy browser
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. CyberPunk6... gab78
2013.03.25. 13:51
Teljesen jól használható asztali környezetben is, de ha nem tetszik ott a hetes, vagy a linux.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. gab78
2013.03.25. 13:57
CyberPunk666: Pontosan! Ezekre a sz.rokra nem is fogok váltani, de vajon ha már a Win7 felett kissé eljár az idő, hányan fogják azt mondani, hogy inkább a Linux, mint ez az agyrém? Egy nem túl régi felmérés szerint a felhasználók 90%-a klasszikus asztalt akar. Nem agyrémet. Ha ezeknek csak a fele (közöttük én is és megjegyezném, hogy én teljes mértékben windows párti vagyok /Win7-ig/) elfordul, akkor mit is fognak csinálni? Mit találnak majd ki, hogy megmagyarázzák? Pedig a magyarázat egyszerű, ODA KELLENE FIGYELNI A FELHASZNÁLÓI IGÉNYEKRE!!! ahogy a Vista után tették is. De ez hova tűnt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. CyberPunk6... gab78
2013.03.25. 14:05
Milyen felmérés? lol?

Kiket kérdeztek meg? Hogyan kérdezték meg őket? Hányan próbálták ki közülük? Milyen felmérést?

Szavazás egy IT oldalon, vagy az "ismerősök között", vagy esetleg az utcán szólítottak le embereket, egy nagyon objektív "klasszikus asztalt vagy szart" kérdéssel, beleburkolva a választ a kérdésbe, anélkül, hogy tudta volna egyáltalán miről is van szó? Az átlag usert kérdezték aki nem is foglalkozik a témával és a felhasználóbázis (főként a fizető felhasználóbázis) 95%+ részét alkotják?

Kérlek adj egy forrást ehhez a felméréshez...

Vagy olyan emberek akik olyan kijelentéseket tesztnek, hogy már a blueban (azaz nyáron) eltűnik a régi asztal, ami nyilvánvalóan baromság, és soha nem hangzott el ilyen?
(a találgatás abból indult, hogy azt mondták közelebb hozzák egymáshoz a két felületet, ami mondjuk elsősorban az éles váltásokra vonatkozott, és nem az asztal eltűnésére, az még a következő winben is benne lesz, mert KELL a kompatibilitás).
Amúgy még mindig a start menü változott meg és nem az asztal, az ugyanolyan, mint volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. GanjaMaN
2013.03.25. 14:13
nekem semmi bajom nincs azzal hogy nincs startmenü, sőt nekem jobban tetszik, csak még a játékok nem úgy futnak ahogy kéne, ezért tértem vissza 7-re
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Gerifield
2013.03.25. 14:31
Nekem egyáltalán nem hiányzik a start menü és ezeket a csempéket is elég jól lehet (helyette) használni.
Elég hamar meg lehet ezt is szokni, sőt a 2 monitoros kezelés fejlődése kifejezetten tetszik. (Végig start menü, külön háttér stb...)

Ha valakinek nem tetszik, van elég alternatívája, de önmagában ez is egy jól használható rendszer.
(Nekem a játékokkal és a programokkal sem volt gondom.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Samanoske
2013.03.25. 14:32
10 éve is tudtam böngészés közben zenét hallgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. gab78
2013.03.25. 14:49
CyberPunk666: Valamelyik IT oldal végezte a felmérést az, oldalra látogatók, azt használók körében, szavazni csak regisztrációval lehetett. Nem tért ki arra hogy kipróbálták-e. A kérdés valahogy úgy szólt hogy a Win9 (Blue) OS-ben milyen felületet látna szívesen. 3 választási lehetőség volt, az egyik hogy a jelenlegi Win8-as felületet változatlan formában, ez kapott 1%-ot egy, A Win8-as felület továbbfejlesztett változatát, ez kapott 9%-ot, klasszikus asztalt, ez pedig 90%-ot a %-os értékek kerekítettek voltak. Az össz szavazószám, 30000 felett volt.

Annyi oldalt böngészek, hogy lövésem sincs, hogy hol volt, de megpróbálom visszakeresni.

Az a helyzet, hogy ez lehet számodra egy használható valami, számomra és még igen sok felhasználó számára egy agyrém. Az lenne a legjobb megoldás, ha a telepítéskor választhatnál, hogy klasszikus felület vagy ModernUI. Aki x86-os táblát használ az tapizhatna, nyomhatná a csempéket, aki egerészik, az pedig egerészhetne tovább.

Nekem pl rettenetesen hiányoznak a gadget-et. Anélkül hogy bármit szarakodnék, lehúzom jobb alulra az egeret, ott az asztal és látom az időjárást, az árfolyamokat... egyetlen mozdulattal. Ide minden olyat kitehetünk amire szükségünk van. Névnapot, tőzsdei árfolyamfigyelőt... és egy pillanat alatt mindenre rá tudsz tekinteni, nem kell váltogatnod semmi között. Ezzel a Win 8 nem versenyzik, hiába ad részletesebb információt, nem akarom mondjuk 2 hétre előre látni milyen idő lesz, az úgy is csak jóslás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Riddick77
2013.03.25. 14:49
Aki játszik is a gépén annak jobb a Win 7 ,sokan vissza is rakták,mert érezhetően lassabb ua a játék W8-on.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. thedevelop...
2013.03.25. 14:55
gab78: Odafigyeltek a felhasználói igényekre, ezért lett ilyen a rendszer. Akinek nem tetszik, az a statisztikai hibahatáron belül van.
Samanoske: 10 éve nem volt a Windows-ban a Modern UI nevű felület, amely most kapta meg a multitasking lehetőséget. Magyarul több, erre a felületre tervezett program futhat párhuzamosan.

A Windows 8 tulajdonképpen egy fejlettebb Windows 7 + egy Android-nak megfeleltethető futtatási környezet keveredése.

Nem hiszem, hogy a két felület között tágítani szeretnék a szakadékot azzal, hogy megadják a lehetőséget az egyik/másik teljes kikapcsolására.
Sőt, szerintem inkább az fog majd történni, hogy egybeolvad a két környezet. Igazából nem csak start menüre, hanem az asztalra sincs szükség. Inkább ezt a jelenlegi "kezdőképernyőt" kellene finomítani. Pl. ne görgethető legyen oldalra, hanem lapozható, stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. CyberPunk6... gab78
2013.03.25. 15:04
A csempe ugyanazt írja ki, mint a gadget.

Egy IT fórum nem reprezentatív, és nem is az első számú célközönség. A w8-at pedig sokan szidják akik ki sem próbálták soha, olyan valótlan dolgokat képesek állítani, ami 2 percnyi használat után azonnal kiderül. Nagyon nagy negatív hype van körülötte, pedig csak a start menüről van szó.
Meg a munkára alkalmatlan az új felület, mintha nem is lenne asztal, vagy eddig az emberek a start menüben dolgoztak? Totál érthetetlen megnyilvánulások vannak.
Az rendben van, hogy nem tetszhet mindenkinek, de az ilyen eltűnik az asztal stb dolgokat tényként közölnek, miközben nem igaz.

Nagyobb a füstje, mint a lángja ennek a dolognak.

Az asztal ugyanúgy használható. Érdekes lenne egy globális teszt, ha egyből a desktop jönne be, és ott lenne a bal alsó sarokban a start menü ikonja, de csak dísznek, a felhasználók hány százaléka venné észre használat közben... Biztosan nagyon sokan lennének, viszont megdöbbentően sokan lennének azok is akik nem.

A sírók meg mindig hangosabbak, és sokan vannak akik semmilyen változást nem bírnak elviselni, akkor sem, ha valami jobb lesz. Az MS-t meg a wint divat is szidni, a szidó felhasználók 99%-a amúgy nem tudna két épkézláb mondatot összerakni, hogy miért szar a win és miért jó a linux, mert nem értenek hozzá (akkor minek szidja ^^), ráadásul a hibák nagyrésze nem is a win hibája amit felsorolnak, hanem a programét amit használnak rajta.
Anno az xpt is mindenki pocskondiázta először...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. CyberPunk6... thede...
2013.03.25. 15:05
az asztal nem fog eltűnni még sokáig, mert sok alkalmazásnak gondja lehetne vele, ehhez pedig még több generációra van szükség.
Első körben arra a pontra kellene eljutni, hogy ne a hagyományos asztalra írják a programokat, majd utána még várni annyit, hogy minimális legyen azoknak a programoknak a részesedése.

ez legalább 3-4 win kiadásnyi idő, de a nagy appok átköltöztetése a metrora még el sem kezdődött és nincs is eddig ilyen irányú törekvés sem. A metros appok nem a nagy asztali programok helyett készültek. (kivéve az ilyen egységsugarú user appok: böngésző, zene, film, fénykép)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. gab78
2013.03.25. 15:06
thedeveloper: "Akinek nem tetszik, az a statisztikai hibahatáron belül van." ~30000 -ből 29700? Na ne viccelj.

Ezt kigondolták, és komolyabb átgondolás/finomítás nélkül kiadták és próbáják lenyomni a felhasználók torkán. Ha visszaemlékszel, a WinVistából és a Win7-ből is megjelenés előtt temérdek vátozat volt, tudom mert folyamatosan használtam őket... ebből kijött 2 verzió és kész. És a felhasználói reakciókra rá se sz.rtak.

Nem a felhasználói igényekre figyeltek oda, hanem azt próbálták tenni amit az Apple tesz, felhasználói igényt próbáltak generálni, de ez erre alkalmatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. j.panzer
2013.03.25. 15:07
Ez így még mindig nagyon kevés. Látom az MS-nek nem sikerülte megértenie, hogy az emberek nagyobb részének ez nem tetszik.
No para. Nálam eleddig a játékok miatt volt win, de már szép lassan kinövök belőlük, másfelől jön a steambox, ha írnak alá egy normális, asztali környezetet, 15 év MS Userség után, pá-pá Windows.
Nekem ez a béndzsaság nem kell. Botrány ronda, botrány vacak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. CyberPunk6... gab78
2013.03.25. 15:16
IT irányt érdeklődő emberek borzasztóan kis szeletét alkotják a társadalomnak, ahol pedig szinte mindenki használ számítógépet és windowst.

Szóval maga mintavétel egy szűk típusra korlátozott egy széleskörben használt terméket. Így csak arra a szűk rétege nézve reprezentatív.

Kb olyan, mintha apple dolgozókat kérdeznénk az iphoneról. Vagy esetleg magyarokat trianonról... hiába kérdezel meg itt 10 millió embert itt, ha a világon meg mást mondanak. Leszűkítve egy érdekcsoportra, nagyon torzul az eredmény, vagy pedig tudni kell a helyén kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. gab78
2013.03.25. 15:17
CyberPunk666: Messze nem ugyanaz. Hogy reprezentatív vagy sem, ezen nem fogok vitatkozni, ez az eredmény született, magam is meglepődtem, mert azért ennyien nem szokták utálni, én olyan 15-30-55%-ot saccoltam...

Figyi, én nem divatból szidkozódom. A Vistát is még csak Longhorn volt a neve, nehézkes volt használni, zabláta a memóriát, egy magos géppel kezdtem használni, és sokszor kifektette, de használtam, mert tetszett... nem lehetett nagyrészt egymásra sem frissíteni őket, állandóan mentegetni és újratelepítgetni kellett, de ez sem akadályozott meg abban hogy használjam. Ugyan ez volt a Win-7nél is, egyszerűen tetszett az amit látok, a fejlődés iránya, és hiába volt ott a végleges Vista meg jöttek a javító csomagok, amik egyre jobbá és jobbá tették, mégis az új még készülőben lévőt használtam. De ez most fikarcnyit sincs meg. Kipróbáltam 10-12* biztos telepítettem, de nem, egyszerűen nem érzem azt, hogy ez kell, ezt akarom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. thedevelop...
2013.03.25. 15:25
Önmagában a 30000 Windows felhasználó is hibahatáron belül van... Most komolyan, milliárdnyi PC-n van Windows, gondoljatok már bele. Kit érdekel 30.000 felhasználó? Vagy 500.000, vagy 3 millió?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. gab78
2013.03.25. 15:35
Én nem akarok senki sem meggyőzni, hogy... nekem nem és nagyon nem és ez az irány sem. Lehet táblán jó lenne és tetszene, de asztali környezetben nem. És az is biztos, hogy telefonon sem. Pedig ős Nokiás vagyok...

thedeveloper: Felmérést nem végezhetsz minden egyes felhasználó részvételével, ezért kell egy olyan mintát alkalmazni, ami a különféle csoportok képviselőit arányosan tartalmazza, ez lenne a reprezentatív minta. Egy IT oldalon nehéz ilyet végezni, mert pl egy kismama lehet facebookozik, de IT oldalra lehet soha az életbe nem látogat el. Ami miatt sokatmondó a 30000 felhasználós szavazás az az, hogy ebben a formájában csak 1% fogadta el a felületet, és ezt nem lehet semmilyen hibahatárral magyarázni, mert ez borzasztóan alacsony érték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. NimKorko
2013.03.25. 15:44
Ugyanmá, egyikőtöknek sincs igaza. Az MS DOS a király!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. thedevelop...
2013.03.25. 15:51
gab78: "Egy IT oldalon nehéz ilyet végezni" Innentől kezdve miről beszélünk?
Amúgy szerintem nem nehéz, hanem egyszerűen nem lehet. Mindegy, hogy ki mire használja a gépet, hiszen vagy tetszik neki az új felület, vagy nem.
De akinek nem tetszik, az is hozzá tud szokni, vagy segédprogramokkal olyanná alakítja, hogy neki is tetsszen.

Előbb utóbb úgyis rá leszünk kényszerítve, hogy ezt használjuk. A folyamat már elkezdődött a DirectX11.1 - el és folytatódni fog. Ez van, eddig is így volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. CyberPunk6... gab78
2013.03.25. 15:52
Nem meggyőzni akarunk, csak azt hogy tartózkodj a vélemények és találgatások tényként való közlésétől.

A nem tetszik elég, vagy a nem tetszik, mert (ide pedig egy valódi és létező funkció / esetleg hiánya / működése)...

Amúgy, ha választani kell valami és valaminek a továbbfejlesztettje közül, akkor persze, hogy akinek bejön az örülne, ha még jobb lenne. Az irányt nézve viszont már 10%-nak tetszett.
Sajnos tényleg hatalmas a negatív hype a dolog körül, pedig biztosan sokkal többen kipróbálnák nélküle, és sokkal objektívebb eredményt kaphatnánk róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. scineram
2013.03.25. 16:16
Multitasking egy egyszerű PCn? Hihetetlen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. CyberPunk6... scine...
2013.03.25. 16:26
a hihetetlen az lett volna, ha gondolkozol mielőtt írsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Szefmester
2013.03.25. 16:31
Halkan felteszem a kezem, hogy ismerek olyan kismamát aki nemcsak fészbukkozik hanem komolyabban programoz... Most akkor ha ő szavazatot adna le az adott IT oldalon akkor az ő véleményét is lesz@rnátok? Jó hogy nem akartok már technikai analfabélákkal megoldatni egy programozáselméletbeli kérdést, csak mert ők vannak többen. Vélhetőleg akik IT-s oldalakat olvasnak azok nem a hozzá nem értő idióták népes táborából kerülnek ki. Ahogy az átlagparaszt sem ért a politikához (max szidni egyik-másik-mindkét oldalt), addig egy egyszeri tábla használó Micike sem tud objektíven állást foglalni a kérdésben.

A Win8 nem csak a start menüt használókkal baszott ki, hanem sok nosztalgiázó PC-s játékossal is! A GoG 2012.11.26.-i dátummal jelentette be hogy az addigi 486 programból win8 alatt működésre !bírtak! 431-et. Ez azt jelenti hogy még a win7-en működő programok sem biztos hogy működnek a win8 alatt. Egy kiadó mentes régi progival szemben pedig ne is álmodozzunk win8 peccsről!

A win8 nem csak a felületben hozott borzalmas változásokat, de valamit a mélyben is gányoltak az M$-nél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. gab78
2013.03.25. 16:38
CyberPunk666: "tartózkodj a vélemények és találgatások tényként való közlésétől"

Idéznék: "A Blue-ban te már ezt segédprogramokkal sem fogod szerintem megtenni..." 2. idézet: "Azt ugyanis száműzni szándékozik a microsoft!" A szándék, és a tény még nem ugyanaz. Én is szándékozom új telefont venni, de még nem vettem meg.

A nagy negatív hullámnak szerintem, kiemelném, hogy szerintem az az oka, hogy nem volt meg az a folyamat, ami a Win Vista és 7 esetében, hogy látták a folyamatos fejlődést, változást a felhasználók. Itt kaptak/unk valamit, ami követ egy elgondolást és lényegében változtatás nélkül a felhasználói vélemények nélkül akarják letolni az emberek torkán. Mert ez érződik.

thedeveloper: Ha úgy nézzük a dolgot, tökéletesen reprezentatív felmérést nem is lehet végezni. De tökéletes nem is kell, csak legyen elég jól közelítő.

Hozzászokni bármihez hozzá lehet, de nagyon nem mindegy, hogy hogy érzed magad az adott környezetben. Egy Androidos felhasználó is lehet hozzászokna egy WinPhone-hoz csak épp nem érzi azt komfortosnak. Nem hozzászoktatni kell a felhasználókat. Mert abban a pillanatban ahogy jön más, amiben otthonosabban érzik magukat máris elpártolnak.

DX11.1-hez semmi sincs, semmi nem használja, eleve csak az AMD-nek van hozzá hardvere is. És ahogy a DX9 esetén volt, évek kellenek majd ahhoz, hogy bármilyen előnyét lássuk. Csak úgy API miatt nem fog senki sem váltani.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. CyberPunk6... Szefm...
2013.03.25. 16:41
Gányoltak? Vagy éppen optimalizáltak, és nem támogatnak olyan dolgokat amiket a felhasználók <1%-a használ.

A kismama nem tudom, hogy jön ide, de egy adott terméket nem a szakemberekkel kell megvizsgáltatni, hanem a célközönség egészével, ha nagy a széthúzás, akkor pedig a legnagyobb részarányú típussal, ami itt bizony nem a hozzáértő, hanem az átlag user, akinek fogalma nincsen annál mélyebb dolgokról, mint amit minden nap használ. Sőt, még azokat sem mindig tudja.

Ráadásul az átlaguser sokkal több legális windowst vesz, mint a torrentszakemberek.

Amúgy most szólók, hogy a c64-es programok sem mennek rajta, nehogy csalódj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CyberPunk6...
2013.03.25. 16:56
Miután telespammelted az összes nyomtató fórumkát ide is feljössz trollkodni?

Mi az amit ezek közül a linux régóta tudott és a win nem, és most ellopják?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. gab78
2013.03.25. 17:01
CyberPunk666: Hú ez bonyolult... vannak az ún. innovátorok, akik azonnal rácsapnak a technikai újdonságokra, függetlenül annak árától és kiforrottságától, namost egy operációs rendszer esetében, ezek nem az átlag userek és nem is a nem programozó kismamák. Ők kaparintják meg elsőként, és értékelik a terméket, ugyan a sikere nem ekkor dől el, de hatással vannak a korai elfogadókra, akik egy OS esetében főképp IT-sek, és itt a gond, egyrészt azért mert a siker már nagyban függ ettől a csoporttől, másrészt ezek az elfogadók nagyon nagy hányada, elutasító... és ezért is sokat mondó az a felmérés amiről írtam...

És idetenném a Vista és 7 érkezését is, Vista elutasítás=bukás képtelen volt 10% fölé menni a piaci részesedésben, Win7 siker, igaz kissé lassan előzte meg az XP-t, de ez sok esetben inkább a gépek hibája, mint a usereké vagy az OS-é.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. CyberPunk6... gab78
2013.03.25. 17:09
Én villamosmérnök vagyok, és elég sok mérnökinfós, proginfós embert is ismerek, és a relatíve sok szakértő ismerősöm ellenére sok olyat ismerek aki használja és tetszik neki, rengeteg olyan embert aki gyakorlatilag nem is foglalkozik a nyolcassal, mert nem érdekli, nem utálja vagy fikázza, ki sem próbálta, mert leszarja, jó ami van, majd megnézi, ha amúgy újratelepítené a gépét (ami hála a hetesnek kb 10 évente elég). Meg van aki utál minden wint, de haterként.

Nem ismerek olyat akit érdekelt, kipróbálta és utálja. Pedig szakmámból adódóan sok IT-s emberrel találkozom napi szinten.

tudom, hogy egy ember nem mérvadó. De azért egy IT fórumszakértő és egy szakmabeli is megint más eredményt hozna szerintem, pedig szerintem számottevő metszete van a két halmaznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. thedevelop...
2013.03.25. 17:13
gab78: Egy apró dolog mellett elsiklasz. A felhasználó nem operációs rendszert választ, hanem programokat. Ebben van a Microsoft és a Windows ereje.
Mivel a legtöbb szoftvert még mindig natívan Windows-ra fordítják, így nem lehet csak úgy "átpártolni" másik operációs rendszerre.
Akinek Excel kell, az Excel-t használ ott, ahol az fut.

Például épp most olvastam a hírt, hogy nem kívánják folytatni az Office 2010 kiskereskedelmi forgalmazását. Teszem azt, ha az Office 2015 már csak Windows 8-on fog futni, akkor az emberek már veszik is a Windows 8-at. Ez így működik.
Gondoltam, hogy példának tekinted majd a DirectX 11.1 -et, de nem példa volt, hanem egy érv.
Ha példát akartam volna felhozni, akkor kicsit előretekintek és azt írom, hogy DirectX 13. Tessék, az már biztosan nem jelenik majd meg Windows 7-re, mert a WDDM-et annyira átalakítják, hogy a Win7 nem birkózna meg vele.

Mert ugyebár nem csak a design-t kell figyelembe venni a Windows 8 esetén, történt azért elég sok fejlesztés is, ami nem látványos ugyan, de a leendő technológiákat arra építik majd. Ezeket a fejlesztéseket pedig vagy kiadják korábbi Windows verziókra is, vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm
2013.03.25. 17:16

A fentiek alapján a Windows Blue ütős kiegészítése lesz a Windows 8-nak, amellyel vonzóbbá válhat a Microsoft új operációs rendszere.

Hát számomra semmivel se lett kívánatosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. gab78
2013.03.25. 17:34
Érdekes... Azt mondjuk az adott felmérésbe belevehették volna, hogy ki az aki valójában kipróbálta és ki az aki nem, csak mondjuk látott egy youtube videót és azt mondja köszi nem... mert azok véleménye igazából nem is értékelhető... szóval így nagyon nehéz értékelni. Persze egy IT-s oldalon azt gondolnánk, hogy a többség kipróbálta, de ez akkor is csak feltételezés. Ráadásul azért ilyen erőteljes elutasítással én sem találkoztam az ismerősök körében, ezért is írtam hogy én 15-30-55%-okra tippeltem látatlanban...

Én elutasító a linuxokkal voltam sokáig, igaz nem szídtam, de nem voltam túl nagy bizalommal felé, aztán egy 11.10-es Ubuntut kipróbáltam és ugyan elsődleges OS-nek nem használnám, de gyors és használható alternatíva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gabor222 Szefm...
2013.03.25. 17:42
Nekem semmi gond a játékokkal. Amikor kijött win8 akkor is elindult rajta régi játék. Pl. a Nocturne 1999-es cd-s változata is. Szinte mindenre találni megoldást.

Ma már a Call of Duty 2 is megy ami pedig köztudottan szarakodott az új windowsokkal. Win7 elején is szar volt, de ma már ott sincs vele gond.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. gab78
2013.03.25. 17:44
thedeveloper: Ez igaz és épp ez a probléma, hogy csak ez az ami a Windows mellett tartja a felhasználókat. Nem arról van szó, hogy .... jó lenne az OS és mindenki 100%-ig elégedett (ilyen nincs is persze) hanem azért nem használnak mást, mert nincs más, a megszokott programjaik nem elérhetők máshol, a játékok nem jelennek meg máshol. Utóbbi a SteamBox-szal fog majd részben változni... Illetve játékra ott vannak a konzolok...

Ha DX13 elérhető lenne pl Ubuntu alatt, ha az Office kompatibilis lenne... A win piaci részesedése meredeken zuhanna szerintem...

Nézd meg a telefonos piacot, WP7 meg 8, Android, iOS... hogy is alakulnak a dolgok?
Ott van más altarnatíva, és köszönik szépen a felhasználók nem is kérnek az MS-ből... Nincs ami kényszerítené a felhasználókat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. szugyiczki...
2013.03.25. 17:59
Többször is megnéztem a dátumot, nem április elseje van-e? Multitasking, változtatható háttérkép. Azt hiszem ennyi kevés lesz az újításoktól ódzkodó többséget meggyőzni az új felület nagyszerűségéről. Érdemes lesz figyelni az árverési oldalakon a W7 licenszek árát! Ahogy kopik a kereskedőktől, úgy fog a W8 árának többszöröséért menni. Nem véletlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. enisherpa
2013.03.25. 18:28
A Windows 8 Modern UI nagyon hasonlít az Ubuntu linux Unity felületére. Sokat vettek át belőle. A Unity-t kipróbáltam, küzdöttem vele 3 napot, és letöröltem. Szerintem így járt volna a win8 is.
Most Mate desktop van fent, ami nagyon hasonlít a win7 felülete, csak két tálcát állítottam be fentre és lentre. A start menü gombját átraktam a felső tálcára.

Win7 alatt RocketDock vagy hasonló használatával lehet kialakítani a fentihez hasonló felületet.A céges gépen win7 megy. Legyalultam az aero-t, szép 2003 server edition kinézetet varázsoltam (teljesítmény beállítások: minden pipa ki), raktam pár legördülő menüt a start menübe (eszköztár létrehozás mappa belinkelésével, jobb gomb: kaszkádolt megjelenítés). Végre úgy néz ki, mint a régi XP klasszikus nézetben. XP alatt egy mappát az asztal szélére húzva új tálca lett belőle (miután kitöröltem pár *.ini-t), win7 alatt már segédprogi kell.

Nekem ez a felhasználói felület tetszik, és nem fizetek olyan rendszerért, ami nem ilyen.
A mai modern demokráciában pedig szavazni a pénzünkkkel lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. prohlep
2013.03.25. 19:08

Nem semmi, hogy 2013 nyarától akár már 2 metró alkalmazás is futhat szélességi megkötés árán egymás mellett. Nagyon tudnak a pici puha fiúk programmozni!

Elmond valamit a Win8-ról, hogy míg Vista esetén csak siettek egy újabb verzióval, addit Win8 esetén már eleve ingyenes frissítésként adják majd. Ez felér egy bocsánatkéréssel.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. dobko
2013.03.25. 19:56
Első gondolatom az volt, hogy na a DLC őrület ezeket is elérte és eladnak egy terméket többször, de látom, hogy ingyenes lesz a frissítés, ez jó hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim prohl...
2013.03.25. 20:06
Nem kérnek bocsánatot semmiért, mert semmi nem kerül vissza amit kivettek, egyszerűen arról van szó hogy a kiadás óta volt idejük eleget tökölni, hogy végre olyan dolgokat implementáljanak, amiket már eleve bele kellett volna foglalniuk.

Röhej például, hogy nem tudok sötét vizuális stílust választani, mert a fejlécek betűszíne megváltoztathatatlanul fekete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thedevelop...
2013.03.25. 20:12
prohlep: Hát igen, érthetetlenek ezek a megkötések. Windows Phone 7.x alatt is folyamatosan érezhető ez az óriási nyomás, ami a felhasználóra nehezedik. Annyira hülyeségbiztosra akarták csinálni, hogy gyakorlatilag szinte semmit nem enged meg a rendszer.
Ez való igaz.

Ettől függetlenül, ha a Windows Modern UI felületét az Androidhoz hasonlítjuk, akkor nem olyan vészes a helyzet, hiszen ez egy teljesen új futtatókörnyezet is egyben, ahol ezek a minialkalmazások saját kis homokozót kapnak, van garbage collector, ezáltal nem is lehet bezárni ezeket az alkalmazásokat, stb..

Én is úgy gondolom, hogy ez az egész Win8 még csak egy nagy innováció kezdete és van egy kis deja vu-m is, ha a Vista-ra gondolok, ami gyakorlatilag a Win7 tesztidőszakának is nevezhető.

enisherpa: Fordítva. A Unity hasonlít a Modern UI-ra. A Microsoft sokkal korábban megalkotta ezt a csempés dolgot, mintsem a Canonical úgy döntött, hogy szerencsét próbál a mobilpiacon és ennek érdekében megalkot egy olyan felületet, amit lehet ujjal is vezérelni.

gab78: Miért lenne probléma? Egy jól működő szoftverhez könnyen hozzászokik a kedves felhasználó, ennek ellenére a használata nem kötelező. A döntés joga mindig megvan. Ott van a rengeteg jó kis GNU/Linux disztribúció, vagy a BSD-k (amire például az OSX is épül).
Szerintem eljön majd az a generáció is, aki törődik majd a környezetszennyezéssel, nem tankol majd benzint a kocsijába és végül, de nem utolsó sorban, ingyenes szoftvereket használ majd. De még nem tartunk itt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. arrow thede...
2013.03.25. 20:17
thedeveloper: Én is linkelnék egy cikket, egy tavalyi felmérésről... http://www.hwsw.hu/hirek/49934/microsoft-office-libreoffice-openoffice-exchange-email-szerver-piac.html
A legelterjettebb az Office 2007, és sokan (tapasztalatból mondom) még ennél is régebbit használnak - persze win XP-vel karöltve. És ez vállalati szegmens, nem otthoni "átlag user"-ek. Szóval "Akinek Excel kell, az Excel-t használ ott, ahol az fut."? Igen. XP-n is fut. Nem kell mindig a legújabb. 1+1 az Excel 2016-ban is 2 lesz! Legalábbis remélem!
Sok fejlesztés felesleges, vagy épp inkább negatív irányba viszi a történetet. Mint pl. amikor az új Office 2010 felkerült egy benti gépre, és az "átlag user" titkárnő percekig tanakodott, hogy hogyan nyomtasson?! Excel 2000-ben ugye egy kattintás, hisz alapból ott van az eszközsoron, de a 2010-ben a menüben kellett volna babrálnia, amíg ki nem tettem neki a "gyorselérési eszköztár"-ára. Tudom, testre lehet szabni mindent, de van aki nem tud / akar bajlódni vele, vagyis szerintem ez egy rossz irány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester
2013.03.25. 20:48
Win8 SP1 új néven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gab78
2013.03.25. 21:40
thedeveloper: Épp erről van szó, egy jól működő nem windowshoz is könnyen hozzászokik a T. felhasználó. Főképp akkor ha még otthonosan is érzi magát az adott környezetben.

Nem feltétlen gondolom azt, hogy az ingyenes szoftvereké a jövő. Az Ubuntu is úgy lett valami hogy mögé állt a Canonical (a többi linux diszt. használata főképp csak vállalati szegmensre jellemző), az Android is úgy lett valami, hogy mögötte a google, erre a támogatásra szükség van. Igaz mindkettő ingyenes, de ha utóbbit vizsgáljuk, akkor érdemes megnézni, hogy a google az alkalmazásboltban mennyi mindent is értékesít az Androidhoz?! Nekik abból van a pénz. És megéri? Persze hogy megéri. Az ingyenesség pedig a csali. Mellette meghagyták a lehetőséget az átszabáshoz, testreszabáshoz is, lásd HTC Sence. Jól működik, és testreszabható, erre pedig vevők a felhasználók.

Korábban volt egy EA-s hír, hogy a vevők szeretik a microtranzakciókat. Ott kifejtettem, hogy az EA-nek bizony sajnos igaza van. Mégpedig azért, mert a felhasználók inkább hajlandóak, (és itt a hajlandóságról van szó, nem arról hogy szeretnék, ez az EA részéről rossz kommunikáció volt) többször kisebb összeget kiadni, mint egyszer nagyobbat. Inkább hajlandóak 2-3 havonta kisebb 5-10Eurot költeni, mint egyben 50-et... viszont ha ügyesen csinálják akkor a sok 5-10Euroból sokkal nagyobb haszonra lehet szert tenni, mint az 1-1 50Euros áron eladott valamiből.

Androidnál megkapják az OS-t, és utána szépen apránként vásárolgatnak. A Chrome is ugyan ilyen csali. A google szolgáltatásokhoz csali, ott a hirdetésekből jönnek a bevételek. (célzottakból) Ezek rossz szoftverek lennének? Nem azok, és van egy óriási előnyük, nem erőltetik a felhasználra a dolgokat, egyszerűen csak jobbat kínálnak a másiknál, és pártolnak is át rendesen. Hol volt korábban a Nokia? És hol van most? Milyen ütemben növeli a piaci részesedését a WP? Milyen ütemben növelte a részesedését az Android? Ezek kegyetlen üzleti folyamatok és piszkosul észnél kell lenni...

Kicsit durván fogok fogalmazni, de az a helyzet, hogy a felhasználóknak a kis hátsóját, ki kell ny.lni, a felhasználó felé való kommunikációban mindenképpen. Ebben a legnagyobb az Apple, persze ők is erőltetnek dolgokat, (ezt vette át a microsoft) de úgy kommunikálják, hogy az a felhasználóknak jó, előnyös, de mellette (jó a apple térképét hagyjuk) jól is használható, eladja magát a termék. Amit pár hsz-al korábban írtam, az innovátoroknál bevágódott a termék, új volt, egyedi, stílusos, ez a korai elfogadókra is hatással volt, nekik is tetszett, elfogadták és sikertermék lett, itt volt a döntő momentum. Az iOS esetében pedig még csak azt sem érzed, hogy nem kell. Max nem engedheted meg magadnak.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thedevelop...
2013.03.25. 22:28
arrow: Örülök, hogy neked is van ilyen téren tapasztalatod. Én egy telekommunikációs cégnél dolgozom, ahol kb. 1 éve cserélték le az Office 2003-at 2010-re, részben a Lync bevezetése, részben a biztonsági előírások szigorodása miatt.
Bizony ahhoz, hogy egy biztonságtechnikai vizsgálat során a cég az audit-on megkapja a megfelelő minősítést, nem lehet lassan már a legacy kategóriába tartozó szoftvereket használni. (Az átlag user titkárnő pedig tudhatná, hogy szinte minden Windows-os programban a CTRL+P -vel kell nyomtatni. )

gab78: "a felhasználóknak a kis hátsóját, ki kell ny.lni" Na ez az, amiben egy kicsit tévedsz. A Microsoft-nak már nem muszáj ilyet tennie, hiszen nem csak piacvezető (pl. mint a Nokia volt anno) szerepben van, hanem egyszerűen megengedheti magának az olyan innovatív fejlesztéseket is, amiket nem szeret minden ügyfele. És miért?
A szoftverek miatt, amik a Windows platformot használják és a vállalatok miatt, akik ezen szoftvereket használják.
A Microsoft csinálhat bármit, amíg az operációs rendszere támogatja a szoftvereket, amivel a cégek dolgoznak.
De ha ez nem lenne elég, emellett még van egy elég ütős kártya a kezükben, a DirectX.
Igen, amíg a játékok jelentős többsége DirectX API-t használ, addig a MS az úr.

Elterjedtek a platformjaik, és mivel a cégek borzasztó nehezen veszik rá magukat a platformváltásra, így a Microsoft sikere garantált, akármit is csinálnak.
Látható módon itt azért más a helyzet, mint a Nokia esetén, mert ott a magánszemélyek, cégek különösebb probléma nélkül válthattak telefonmárkát.

De egy Exchange kiszolgálót, az Azure adta lehetőségeket, vagy az ActiveDirectory-t, LDAP-ot, fejlett TerminalServer-t, vagy egy jelentéktelen évtizeddel ezelőtt jól beállított Server2000-et nem egykönnyen fognak feladni a Microsoft vállalati partnerei.

A magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatások bevételei jóval szerényebbek, mint a VIP partnerek által _rendszeresen_ fizetett licence díjak és beruházási költségek, ezt sosem szabad elfelejteni!
Egy nagyvállalat képes évente többszáz milliót fizetni a licence-ek meghosszabbításáért. Ezért cserébe olyan support-ot kapnak, amilyet mástól szinte nem is kaphatnának.
Sok Windows javítást ilyen cégeknek köszönhetünk, akik a mindennapi munkájuk során fedezik fel a hibát az op. rendszerben. A kedvükért a Microsoft napok alatt javítja azt, majd kiadja a többi felhasználó számára is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LechooEdy
2013.03.26. 00:18
Én maradok a 7-nél tökéletesen teszi a dolgát, frissít és egyebek. Ez a túl letisztult tapicskolásra kitalált indító kezelő felület a sírba visz. Ez otthoni szórakoztatásra oké, de munkára már zavaró.

arin - 2013-03-25 13:33:01
Isten! Pontosan erről beszélek! Minek próbálkozni valami újjal, ha van már egy tökéletes felület. Asztal, start.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. enisherpa
2013.03.26. 00:20
Első gondolatom az volt, hogy na a DLC őrület ezeket is elérte és eladnak egy terméket többször, de látom, hogy ingyenes lesz a frissítés, ez jó hír.
Elérte őket, de nem akartak 'pay to win' elemeket használni, ezért ingyenes a win8 sp1 kieg.

Amúgy nálunk is tavaly álltak át office 2007-re (2003-ról), és van még pár XP-s gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gab78
2013.03.26. 09:54
thedeveloper: Nagyon különbözik a véleményünk. Ma kötelező ezt tenni, illetve legalább kommunikációban. Nem arról van szó, hogy nem lehet innovatív, de az innovációt is úgy kell tálalni és kommunikálni a felhasználók felé, hogy azok elfogadják, befogadják. Ezért fontosak az innovátorok.

A DX csak egy kényszer eszköz, nem több. A szoftver kompatibilitás pedig kötelezően elvárt. Ez is jelzi, hogy nem azért használnak Windowst mert az milyen jó, hanem azért használják, mert nincs más alternatíva.

"Sok Windows javítást ilyen cégeknek köszönhetünk, akik a mindennapi munkájuk során fedezik fel a hibát az op. rendszerben. A kedvükért a Microsoft napok alatt javítja azt, majd kiadja a többi felhasználó számára is." Erről beszéltem, amikor azt írtam, hogy kell hogy egy vállalat egy-egy OS mögött álljon. Nem csak lóg a levegőbe, mint szabad szoftver (ubuntu), hanem van aki gondoskodik a fejlesztéséről és javításáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller
2013.03.26. 11:04
Álljunk meg egy percre!

gab78 te most az állítod, hogy a MS hamarabb javítja a bugokat, réseket, mint a linuxos társaság? Khmm khmm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. axe
2013.03.26. 15:09
zenehallgatás közben lehet böngészni a Windows Store-ban, illetve internetezés közben szólhat a zene a háttérben

eszem megáll mekkora csúcstechnológákat kihasználó újítások érkeznek az amúgy is nagyon színvonalas rendszerükbe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2013.03.26. 15:10
gab78 - inkább nézz utána mielőtt mégnagyobb baromságokat mondasz alaptalanul
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Sonfit
2013.03.26. 17:58
Alapvetően nem azzal van a bajom, hogy csempék vannak, hanem a hogyannal. A keresés pl az teljesen rendben van, a start menüre én sem vágyok vissza, mindig is utáltam hogy egérrel kell benne botorkálni, a hiába raktak oda is keresést, ha tetűlassú volt.

De az oldalra görgetés tableten kényelmes (mert ugye kvázi a lapozáshoz szoktál kézzel), desktopon kényelmetlen (lefelé görgetem az egeret és oldalra mozdul a cucc, agyrém). Miért nem tudták desktopon úgy megoldani, hogy függőlegesen rendezze a menüket? Emellett az egész felület valahogy nagyon otromba a bazi nagy elemeivel meg az üres tereivel, 15 col felett kényelmetlen.

Sehol semmit nem lehet beállítani, az egész nem tud semmit, "csak úgy van". A csempéket nem lehet csoportosítani, rendezni, totális káosz. Tulajdonképpen semmi értelme annak hogy kipakolhatsz asztali cuccokat, csak szemetel, mert úgyis azt csinálja mindenki hogy kirakja az első oszlopba az értelmesebb live tileos appjait és amúgy ha kell valami rákeres, mert hogy a csempetengerben nem találja meg az hótziher.

Lehet ez az igénytelenség és lebutítottság a tabletes világban működik (egyébként a nem, csak azért tűnik normálisnak ott is mert a konkurencia sem tud nagyon többet, a tabletek még mindig csak nagyra nőtt okostelók), de asztalon még Windowsos szemmel is idegesítően vérszegény ez a korlátozottság.

És ezek az összes alkalmazásban visszaköszönnek. Buta mind, otromba felülettel. Arról nem is beszélve, tetű lassúak. Gyorsabban elindítom az asztalt, megnyitok egy Chromeot, belépek gmailbe, mint hogy a metrós mail elinduljon, fél percig csak teker. Kalap szar az egész.

És ha nem lenne így is tl;dr a posztom rákezdhetnék arra is, hogy mennyire okádék a desktop - metró együttélése, hogy miért kell menürendszerben barangolni a kibaszott kikapcsolásért/hibernálásért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Sonfi...
2013.03.26. 18:29
"De az oldalra görgetés tableten kényelmes (mert ugye kvázi a lapozáshoz szoktál kézzel), desktopon kényelmetlen (lefelé görgetem az egeret és oldalra mozdul a cucc, agyrém)."

Nem kell görgőt használni ha nem akarsz, elég a képernyő szélére mozdítani az egeret.

"Sehol semmit nem lehet beállítani, az egész nem tud semmit, "csak úgy van". A csempéket nem lehet csoportosítani, rendezni, totális káosz."

Úgy csoportosítod ahogy akarod, annyi egymástól különálló oszlopot csinálsz amennyit akarsz. Az egész Blue meg a testreszabás hozzáadásáról szól, szóval ez sem ellenérv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2013.03.27. 14:56
"Nem kell görgőt használni ha nem akarsz, elég a képernyő szélére mozdítani az egeret."

Neeeeeeeeeeeeeee, ez nagyon fáj...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Zabal...
2013.03.27. 15:07
Nekem is az, ha valakit bezavar az hogy vertikális görgőmozdulatra horizontálisan mozdul el a kép. Szóval remélem most már leesett, hogy milyen szándékkal írtam, amit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. morceus
2013.03.27. 17:14
A probléma szerintem meg az, hogy a Windows eredetileg PC-re készült, míg a csempe mobil eszközre, ahol tapcsikolsz. A kettő teljesen más világ! Más a képernyő mérete, egyik esetben van egered, billentyűzeted, a másikban csak az ujjad. Az egyik esetben látod pl. a betűket, meg eltalálod az egérrel a linkeket. A másik esetben ugyanezt már nem biztos, hogy olyan könnyű...

Azaz, rá akarnak erőltetni valamit az asztali gépek felhasználóira, aminek abban a környezetben semmi értelme, miközben ráerőltetnek a mobil felhasználókra asztali környezetet is:

nagyon finom a mákos tészta, meg nagyon finom a marha pörkölt, de összekeverve már úgy hívjuk, hogy moslék.

(Jah, amúgy melóhelyen van itt minden, mielőtt jönnének a vádaskodások: Win 7, Win 8, Mac, Android, iOS, Win RT, stb... mivel ezekkel foglalkozunk )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.27. 20:26
Teljesen egyetértek! A mobil eszközökre legyen mobilra (kézre) optimalizált felület, asztali PC-kre meg a megszokott, jól bevált asztali környezet! A win 7-nek is legalább hét verziója van, különböző igények kielégítésére. Nem tudom, hogy miért nem lehet ezt megtenni a win 8-nál? Miért nem lehet desktop, és tablet verzió - ahogy van "normál" és "N"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.27. 20:42
"... vertikális görgőmozdulatra horizontálisan mozdul el a kép ..." Igen ez természetes. Akkor már mér' nem jobbról-balra (vagy fentről-lefelé) íródnak a mondatok? Az is megszokott valahol...
Jó hogy nem azt írtad, hogy használjon mindenki mac-ket. Annak az egerén (eredetileg) csak egy gomb van. Az talán nem kavar be...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!