iPon Hírek

Kiszivárgott az Intel részletes CPU útiterve

Dátum | 2009. 07. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel processzor útitervével kapcsolatban már sok-sok részletet ismerhettünk meg, de a PC Watch kollégái most egy bámulatosan részletes táblázattal leptek meg minket, amelyen az összes jövőben megjelenő processzorról találunk részletesebb és kevésbé részletes információkat. A táblázat nem csak az asztali-, hanem a mobilprocesszorokkal kapcsolatban is szolgál néhány információval. Aki a hosszú leírást nem szeretné elolvasni, nézze csak meg a képet, rajta van minden.

Az asztali processzorokkal kapcsolatos tervek immáron 2011-ig ismerhetőek: ezek a tervek bemutatják, hogy a Nehalem architektúra felhasználásával milyen új termékek jelennek majd meg a különböző piaci szegmensekben. A legnagyobb érdeklődésre, talán a közeljövőben megjelenő Lynnfield processzorok számíthatnak: ezekből a termékekből 2,93 és 3,6 GHz közötti órajellel rendelkező modellek készülnek, amelyek 95W-on belüli TDP-vel fognak rendelkezni. Természetesen a 2,66 GHz-es modellt sem felejtettük ki a sorból, ennél a terméknél viszont nem lesz HT támogatás. A többi Lynnfield processzor esetében 45 nm-es gyártástechnológia, négy mag, nyolc szál és kétcsatornás beépítetett DDR3-1333-as memóriavezérlő lesz jelen, sőt, még beépített PCIe x16-os sáv is helyet kap a termékben az órajel-emelő Turbo Boost technológiával együtt.

A táblázat. A kép nagyítható, de vigyázat, hatalmas!
A távolabbi jövőben Extreme Edition processzorok is érkeznek, ezek a modellek már a hat magot kínáló Gulftown megoldásra épülnek és a következő év második negyedévében jelennek meg. A Gulftown egységek 12 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak, 32 nm-es csíkszélességgel készülnek és 130W-os TDP mellett fognak üzemelni. A hírek szerint ezeket a processzorokat a jelenlegi Core i7-es konfigurációkban tökéletesen használni lehet majd.

Az Intel termék elnevezési stratégiájáról is érkeztek hírek. A piacon Core i3, Core i5 és Core i7-es processzorok lesznek majd jelen, amelyek közül a Core i7 elnevezés alá a Bloomfiled, egyes Lynnfield és a jövőben megjelenő Gulftown CPU-k tartoznak. Ezeknél a termékeknél minden támogatás és szolgáltatás elérhető lesz majd: a család tagjai LGA 1366-os és LGA-1156-os (Lynnfield) tokozást használnak.

A Core i5-ös családban a négymagos Lynnfield processzorok közül azok lesznek jelen, amelyek nem rendelkeznek HT és Turbo Boost támogatással. 2010 első felében elkészülnek a 32 nm-es csíkszélességű Core i5-ös processzorok, amelyek Clarkdale kódnévre lesznek keresztelve és érdekes módon ezeknél a modelleknél már mind a HT, mind pedig a Turbo Boost technológiák elérhetőek lesznek. Ennek természetesen ára lesz, ugyanis a processzorok négy helyett csak két magot, valamint fele annyi, azaz 512 KB-nyi másodszintű és 4 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak majd. A Clarkdale egységek 32 nm-es kétmagos processzor résszel és 45 nm-es beépített grafikus processzorral is rendelkeznek, sőt, természetesen a memóriavezérlőt is megtalálhatjuk majd bennük.

Az asztali processzorok adatai. A kép nagyítható! Ez is hatalmas.
A Core i3-as sorozat tagjai közül néhány modell majd a jó öreg Pentium elnevezést fogja viselni, ezek a termékek szintén a kétmagos Clakdale megoldásra alapulnak. A Core i3-as modellek ugyan rendelkeznek majd HT támogatással, de a Turbo Boost hiányozni fog belőlük, sőt, ezek a modellek karcsúbbak lesznek virtualizáció tekintetében is, ugyanis VT-x támogatással igen, míg VT-d támogatással már nem rendelkeznek. A Clarkdale alapú Pentiumok esetében a Hyper-Threading nem lesz jelen, valamint a harmadszintű gyorsítótár mérete is csökken, egészen pontosan 3 MB-ra. Ezzel együtt a támogatott memória sebességek esetében is lesz némi korlátozás, de erről egyelőre nincs biztos infó.

A processzorfoglalatok használatának (át)alakulása.
A Core i3-as és i5-ös processzorok LGA-1156-os processzorfoglalattal rendelkeznek majd, legalábbis eleinte. A hírek szerint 2011 elején érkezik az LGA-1155-ös tokozás is, ami abban az évben a második félév folyamán a kereskedelem fő áramába szánt asztali processzorok piacának nagy részét uralni fogja.

A mobil processzorok esetében a Clarkdale mobil változata, az Arrandale juthat szerephez, ez a termék pedig 2010 elején mutatkozik be. Az Arrandale modellek 10W és 35W közötti TDP-vel fognak rendelkezni és a Core i5-ös, valamint a Core i7-es családokban kapnak helyet. A Core i7 sorozatba tartozó mobil chipek az idei év negyedik negyedévétől kezdve lesznek elérhetőek. A mobil egységek esetében a HT, a Turbo Boost, a SpeedStep és a virtualizációs technológiák már nem lesznek karcsúsítva, ami arra enged következtetni, hogy minden jövőben megjelenő mobil processzor rendelkezni fog a fentiek támogatásával, legalábbis a PC Watc adatai szerint mindenképp. Ez utóbbi kijelentés az asztali változatok esetében tapasztalt „kavarás” után eléggé elképzelhetetlennek tűnik, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Joachim21
2009.07.17. 18:06
VISSZA A HIRHEZ

A táblázatokat böngészve, az 1155ös foglalat már a sandy bridge-é lehet, vagy elnéztem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bszoke88
2009.07.17. 22:50
minek 1155 az 1156 mellé??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. StevyXIX
2009.07.17. 23:30
Azt nem lehet OC-ni talán, ha jól tévedek, volt erről valami hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. leviske
2009.07.17. 23:45
Nem hiszem, bár majd meglátjuk.

Én arra tippelnék, hogy az IGP-s CPU-k miatt vezetik be. (Tehát az LGA1155-ös lapokon lesz HDMI,DisplayPort, vagy hasonló, amit az eddig bemutatott LGA1156-os lapokon nem láthattunk.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21
2009.07.17. 23:52
Nemtudom, csak nézem hogy a 2010ig feltüntetett procik egyike sem 1155ös foglalatú, de akkor hogy remélik hogy 2011ben már az eladások javarészét ez a foglalat teszi majd ki? Nálam ez azt jelenti, hogy valahogy 2010ben megjelennek majd az első sandy bridge chippek, és 2011ben pedig már majd ez a család alkotja a mainstream szegmenst is.

Egyébként olyan nagyon ütős vagy váratlan dolog nincs a táblázatban, ez az 1155ös foglalat amit nem sokan tudnak hova tenni, a legtöbb fórumon ahol vmelyik táblázat vitatéma ez a fő kérdés, hogy az minek.

Az is érdekes, hogy idén év végéig kivonnak minden ütősebb core2-t a forgalomból, és csak a belépő szintű rendszereknél marad meg a régi architektúra. Majd kíváncsi vagyok hogy az árakra ez milyen hatást gyakorol.

Az első táblázatban az is furcsa, hogy az S-es energiatakarékos modellek fentebb lettek pozícionálva a náluknál erősebb, de nem energiatakarékos modelleknél (Q9400S a Q9550 föl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. leviske
2009.07.18. 09:40
Ahhoz túl nagy ugrást produkál belépésekor, hogy a Sandy Bridge legyen. Amúgy meg megy már itt a kavarás. A Clarkdale be lett jelentve, mint LGA1155-re faragott CPU, most a táblázatban meg LGA1156-osként szerepel.

Attól függetlenül nem tartom lehetetlennek, hogy a Sandy előbb jöjjön. Mind a két gyártónak érdeke a teljesítménybeli ugrás és mind a ketten előrébb hoztak pár premiert. (Az AMD ugye az Istanbult, az Intel pedig a Clarkdale-t, ha jól rémlik.)

Az pedig természetes, hogy a teljesítménytakarékos CPU-kat drágábban adják. Az új procik esetében sem lesz ez gondolom másként...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Joachim21
2009.07.18. 09:55
Egyébként lehet h a táblázat pontatlan. Okosabbak úgyis csak az új foglalat bevezetése előtt leszünk pár hónappal. De a legjobb az lenne ha az 1155ös tokozású CPU-k vhogy kompatibilisek maradnának az 1156os foglalattal, olyan AM2+ AM3 módon. Bocs, tudom h most az Intelről beszélünk :lol: .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske
2009.07.18. 10:16
Igen, az lenne a legjobb, de ebben az esetb csak akkor van értelme, ha az IGP-s procik lesznek LGA1155-ösök, így a hozzájuk szabott lapokba csak ezek mennének bele. Így, ha akarod, kihasználhatod a CPU-dban rejlő IGP-t (akkor berakod egy LGA1155-ös lapba), vagy nem (és akkor LGA1156-osba teszed) és elkerülhetők volnának azok az esetek, hogy valaki a nemlétező IGP-re akarjon támaszkodni.

Amennyiben nem valami ilyesmi húzódik a háttérben, akkor csúnyán fog kapni az orrára az Intel a közvéleménytől.

Ha pedig már AMD, akkor érdekes gondolat, hogy vajon hogy fogják megoldani a Fusion idején az általam vázolt problémát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21
2009.07.18. 16:26
Érdekes ez a Fusion, de amit én olvastam az egyenlőre inkább a mobil eszközöknél lehet ütős, és kérdés h mikorra lehet az asztali gépek piacán is érett, versenyképes.

" A Fusion alapötlete, hogy a chip tartalmazzon bizonyos feladatok elvégzésére egy speciálisan kialakított célprocesszort. A termékcsalád első leszármazottja a 40 nm-es SOI eljárással készülő Swift kódnéven emlegetett processzor, amely a 2009 vége felé megjelenő Shrike mobil platform része lesz. A chipbe két K10 architektúrára épülő processzormagot, és egy R800-ra támaszkodó DirectX 10.1-es grafikus magot integrálnak, emellett tartalmaz még egy kétcsatornás DDR3 memóriavezérlőt és egy PCI Express kontrollert. " - idézet ebből a cikkből.


Nekem ez nagyon olyan mintha a clarkdale-ről lenne szó, ha kivesszük a márkaneveket (K10, R800...), azt nemtudom h a fusion esetében egy szilíciumlapon lesz-e minden vagy nem. De a Sandy Bridge már biztosan egy lapkán jön.

Amúgy jó hogy felhoztad a Fusiont, mert ebből az látszik, hogy nagyon egy irányba halad a két gyártó. Én már a Larrabee-t várom, hogy képet kaphassunk róla, hogy tényleg milyen lesz, mennyiért, és hogy milyen út áll az Intel előtt a grafikus vezérlők piacán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.07.18. 22:57
Elvileg azért 40nm, mert egy lapkán érkezik. A többi infót pedig egyelőre nem kell 100%-ra venni róla,mert már volt róla pletyka, hogy Bulldozer alapú lesz. Amúgy igen, egy irányba haladnak. Még. Aztán ki tudja, hogy merre fog elkalandozni az AMD, ha a DX11 idején komoly piaci előnyre tesz szert. Az biztos, hogy rohanva nem fognak Larrabee szerű procival előállni, s míg lehet, az Intelt igyekeznek majd kiéheztetni a DX11-el, amit ugye a Larrabee szimulálva fog futtatni. A RayTracing korszak beköszöntével viszont valószínűleg kénytelenek lesznek egy Larrabee-re hajazó rendszert kidobni a piacra. Bár aztán ki tudja... lehet, hogy nem így lesz. Erről majd "akkor"lesz érdemes dumálni, lehet 2012-ben bekövetkezik az apokalipszis és mind meghalunk ezek bekövetkezése előtt. B)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2009.07.19. 01:51
Jó táblázat, meg is találtam az én kiszemelt példányomat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Joachim21
2009.07.20. 18:39
Az 1155 a SAndy Bridge foglalata lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!