iPon Hírek

Kiszivárgott egy friss Tegra útiterv

Dátum | 2012. 04. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az alkalmazás processzorok terén a Tegra kapcsán egyre nagyobb figyelmet kap az Nvidia. Persze nem is csoda, hiszen jelenleg övék az egyetlen négymagos lapkakészlet, ami ráadásul fél évig vetélytársra sem talált a teljesítményét tekintve. Az viszont tény, hogy a technológia sajnos nem a legmodernebb már. Persze a vállalat maga választotta ezt az utat, és jelen állás szerint anno nem is döntött rosszul.

Viszont mostanra elfogyott a trükkösen megszerzett előny, és innentől inkább hátrányuk származik majd a 40 nm-es négymagos Cortex-A9-es lapkából, hiszen a vetélytársak már megkezdték a 28 és 32 nm-es Cortex-A15 és Krait magos termékek gyártását. A zöldek következő chipkészletéről tartalmaz friss információkat az a táblázat, mely a kínai székhelyű VR-Zone birtokába jutott nemrégiben. Az ebben látható dátumok sajnos nem sok jóval kecsegtetnek ahhoz képest, amire eddig számítottunk. E szerint 2013 első negyedévében jön majd a Tegra 4 a T40 nevű SoC formájában. Az egyetlen mentsége az lehet az Nvidiának, hogy már azonnal négy Cortex-A15 magot kapunk egy tokban, és továbbra is jelen lesz egy ötödik, mely az energiatakarékosságot szolgálja, valamint a grafikus vezérlő is a Kepler architektúrára fog alapozni elviekben. A T40 legfeljebb 1,8 GHz-es órajelen üzemelhet majd. Az SP3X-szel kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy talán ez lehet az első Icera modemet integráló modell, de specifikáció alapján ez még egy Tegra 3-mal karöltve készülhet el. A másik három chipről pedig kár is beszélni, hiszen több mint egy év van még a táblázatban jegyzett időpontig, és semmi kiemelkedőt nem nyújtanak ezek alapján.


A kiszivárgott információk hitelességét persze semmi nem garantálja, így hivatalosnak továbbra is az számít, amit Jen-Hsun Huang nyilatkozott néhány hete az új Tegrával kapcsolatban, vagyis hogy még idén be fog mutatkozni (de manapság a bemutatkozás nem mindig egyenlő a rajttal).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. I.Jozsef83
2012.04.11. 10:45
Kiszívárgott... - akkor valami rés van ott ... engedni kellene MS frissítéseket talán , esetleg jobb hardveres és szoftveres tűzfal , kémprogram elhárítás stb ...
Bakker tégla van köztük is , szólni kéne [Hacktion] - csoportnak !

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2012.04.11. 11:04
Ujjab nesze semmi fogd meg jól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kajmi
2012.04.11. 11:36
Ha jobban megnézitek nem is kiszivárgott hanem "kiszivágott"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nightmare1...
2012.04.11. 13:27
Ha ez igaz, az azért kicsit szomorú... Hiába van már most négy maggal a piacon, jön a többi gyártó (Qualcomm, Samsung) nem kicsit erősebb hardvere, és erre csak majd 2013 első negyedévében tud válaszolni... pedig azért jó lenne, ha nagyobb lenne a választék, elméletileg az árakra is jó hatással lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rini
2012.04.11. 13:49
Azért ez nem ilyen egyszerű. Ahogy a 28 nm-es gyártás áll elég sokáig nagyon magasak lesznek az árak, másrészt keveset is tudnak termelni belőle. Mire meg feljavulnak ezek a lehetőségek addigra meg már ők is ott lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!