iPon Hírek

Kiszűri a vízből a TNT-t egy élesztőgomba

Dátum | 2015. 08. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Yarrowia lipolytica nevű élesztőgomba egy újonnan felfedezett törzse, az Y-3492 nagyon hatékony a toxikus szennyeződések feltakarításában, állítják a Kazanyi Állami Egyetem kutatói. A szakértők nyugat-szibériai lápok élővilágát kutatva találtak rá a hasznos kis élőlényre. Az élesztőgombák a kísérletek tanúsága szerint nagyon hatékonyan bontják azon nitrogénvegyületeket, amelyeket többek közt robbanóanyagokban, permetszerekben, rovarirtókban, műanyagokban, festékekben és egyes gyógyszerekben találni. Ezek a mérgek olajfinomítók és fegyvergyárak környékén könnyen beszivároghatnak a talajvízbe, ha nem elég elővigyázatosak az üzem működtetői. A Yarrowia lipolytica képes a trinitrotoluollal (ismertebb nevén TNT, a dinamit alapanyaga) szennyezett víz megtisztítására is, mondja Irina Khilyas, a kutatás vezetője. A szakértő elmondása szerint kidolgoztak egy dekontaminációs eljárást, amely a gombák tenyésztésén alapul, és a labortesztek tanúsága szerint meglepően hatásosan működik: négy hónap leforgása alatt az élesztőgomba ötvenedére képes csökkenteni a szennyező anyag koncentrációját a vízben.
A TNT-ről közismert, hogy komoly egészségkárosodást okozhat, ha bejut a talajvízbe. A méreg az érrendszerre, a májra, az emésztőrendszerre és a látásra egyaránt negatív hatással van, és a vele való ismételt érintkezés szürkehályog kialakulásához vezethet. A most felfedezett gombatörzs nagy előnye a jelenleg is használatban lévő tisztító technikákkal szemben, hogy alkalmazása során alig keletkezik toxikus melléktermék, ráadásul jóval hatékonyabban végzi dolgát, mint minden más hasonló célra alkalmazott mikroorganizmus. Jó hír továbbá, hogy az élesztőgomba a mérgek lebontásán túl azok detektálására is használható, mivel megfelelő elrendezésben alig néhány perc után is jelezni tudja, ha toxinokkal érintkezik. A kutatás ezen részében az orosz szakértők a giesseni Justus Liebig Egyetem kutatóival együttesen dolgoztak, és közösen létrehoztak egy olyan oldatot, amelynek színe megváltozik, ha nitrogénvegyületekkel kerül kapcsolatba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Supra
2015.08.18. 09:18
Ha jól értem, akkor a pontos megfogalmazás a "lebontja". A kiszűri kicsit más...

De mondjuk vicces lenne, ha a kiszűrt anyag a kritikus tömeg elérése után felrobbantható :-)
Terroristák álma :-) Vizből bor, izé, robbanószer :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Naked Supra
2015.08.18. 15:29
Ha már ki van szűrve nem kell kritikus tömeg hozzá, hogy robbantható legyen, csak megfelelő gyutacs! Én inkább arra lennék kíváncsi mennyi az a kritikus töménység aminél a víz- tnt keverék felrobbantható!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lordhell Naked
2015.08.20. 00:28
Az közelít a 100 %-hoz. Vagyis szinte ne legyen benne víz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!