iPon Hírek

Kiterjesztett valóság a homokozóban

Dátum | 2012. 05. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Minden gyerek tudja, hogy homokozni jó dolog, ha pedig a víz is bejön a képbe az még jobb. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak legújabb fejlesztése révén pedig még csak vizesek sem leszünk, létrehoztak ugyanis egy virtuálisan kibővíthető homokozót, melynek révén a kiterjesztett valóságban emelhetünk hegyeket, áshatunk árkokat és irányíthatunk vízfolyásokat. Hasonlóan a tavalyi év SandyStation néven futó projektjéhez, itt is egy Kinect 3D kamerát kombináltak össze egy valódi homokozóval, egy digitális projektorral, valamint egy speciális szoftverrel.


A homokozó fölé rögzített kamera képeket készít a területről ‒ másodpercenként harmincat, miközben valaki egy lapáttal vagy gereblyével manipulálja a terepet. Az információ befut a számítógépbe, amely elkészíti a homokozó virtuális topográfiai térképét, különböző színekkel jelölve a szintkülönbségeket, és közben a terepviszonyoknak megfelelő, realisztikusnak tűnő vízfolyásokat adva a képhez. Mindez valós időben vetül rá a homokozóra, így folyamatosan követhetők az új terepformák nyomán bekövetkező változások.


Végeredményül tehát egy virtuálisan kibővített valóságot kapunk, amelyen keresztül földrajzi, geológiai és hidrológiai jelenségek demonstrálhatók. A kutatók reményei szerint fejlesztésük helyet kap majd a tudományos múzeumok interaktív kiállítási részlegeiben, így a látogatók első kézből ismerkedhetnek meg az olyan fogalmak jelentésével, mint magassági vonal, vízgyűjtő terület vagy vízválasztó.

A projekt az egyetem földtudományi részlege által kezdeményezett aktív vizualizációs program része, amelynek célja olyan oktatási rendszerek kifejlesztése, amelyek révén a gyerekek jobban megérthetik, hogyan működik talaj és víz összetett rendszere. A szimulációs szoftver elviekben ingyenesen hozzáférhető lesz, így megfelelő eszközökkel bárki megépítheti saját, virtuálisan „feltuningolt” homokozóját.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. DogTheDog
2012.05.14. 10:37
Ezzel eljatszanak egy ideig a gyerekek az tuti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ervin03
2012.05.14. 10:55
Na, ez még jó lehet játékfejlesztőknek is. Egy ilyen kütyüvel egyszerűbb lesz megalkotni a pályákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. homeware
2012.05.14. 11:02
Homokozó v2.0 :3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pogi67
2012.05.15. 08:02
Biliárdszoba > moziszoba > és már homokozószoba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.05.15. 15:55
Egy ilyen látványosan megkönnyítené a geometria készítést játékokban, nincsenek többé meredek, élettelen terrian-ok és pályáról való kizuhanás egy-egy nem összedolgozott részen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Squall85
2012.05.21. 10:24
Ezek a mai fiatalok... Én még igazi homokkal és igazi vízzel játszottam és igazi saras ruhában mentem haza
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!