iPon Hírek

KitKat körkép: mobilok, amik már biztosan frissülni fognak

Dátum | 2013. 11. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Azzal, hogy a Google bejelentette az Android legfrissebb kiadását, azonnal megindultak arról is a találgatások, hogy mely okostelefonok és táblagépek fogják megkapni ezt a frissítést. Mostanra már több eszköz esetében is valószínű az Android 4.4 érkezése, ezeket szedtük most össze. A KitKat fantázianévre hallgató verzió rengeteg újítást hozott, amelyekről az ide vonatkozó hírünkben részletesebben is írtunk már. Csak egy dolgot emelnénk ki az újdonságok közül most, mégpedig a rendszerigényt. Az Android 4.4 ugyanis mindenki nagy meglepetésére beéri 512MB memóriával is, így elterjedhet az olcsóbb gépek körében is. Az újdonság valószínűleg jelentős előrelépést hoz a rendszermemória-kezelés terén, mert állítólag elég neki ez a memória mennyiség ahhoz, hogy akadásoktól mentesen tudjon üzemelni. Ez részben annak is köszönhető, hogy valamilyen szinten automatizálták a különböző effektek és animációk ki- és bekapcsolását. Tehát amennyiben egy gyengébb mobilon kerül bevetésre a rendszer, valamivel puritánabb lesz a felület, ám a képességei így is megmaradnak. Ezzel a húzással a Google komolyan felboríthatja a frissítési rendet, hiszen elképzelhető, hogy az Android 4.3 fejlesztése helyett a gyártók azonnal az Android 4.4-et veszik előtérbe. Valamint (és ez az, amit többen szívesen látnának) megvan arra is az esély, hogy egy olyan mobil esetében is megfontolják a frissítés lehetőségét, amelynél már az előző verziókról is le kellett mondania a tulajdonosoknak.

Egy új Android variáns érkezését követően általában néhány hétnek el kell telnie ahhoz, hogy az első fecskék megérkezzenek, ám ebben az esetben mintha nagyobb figyelmet kapna a frissítés. Az persze megszokott, hogy minden, két évnél fiatalabb Nexus megkapja, esetünkben ilyen a Nexus 7, a Nexus 7 II, a Nexus 10 és a Nexus 4. Ehhez jött idén a két Google Edition mobil, amelyek szintén a Nexus élményt szeretnék nyújtani, csak a Galaxy S4 és a HTC One társaságában. Ezekről viszont már tudtunk, most nézzük, a Google bejelentését követően mely masinákról derült ki napok alatt, hogy az Android 4.4-nek is otthont fognak adni. Három gyártó modelljeiről érkeztek arra utalások és nyilatkozatok, hogy már kezelésbe vették az új Androidot: ezek a Motorola, a HTC és az LG. Ebből a sorból csak az LG, ami egyelőre a gyártó által nem nyert megerősítést, itt egy francia kiskereskedőtől véletlenül kiszivárgott dokumentumra támaszkodhatunk. Ennek a tanúsága szerint az LG G2 esetében még az év vége előtt megérkezhet a minden jóval ellátott Android 4.4. Elképzelhető tehát, hogy a nem Google által pátyolgatott telefonok közül ez lesz az első, ami KitKatet kap. A verseny viszont eléggé szorosnak ígérkezik, mivel a mostanra Google érdekeltségű Motorolánál is gőzerővel dolgoznak az új verzió alkalmazásán. A Moto X már biztosan frissülni fog, de a legtöbb idei készülékükre igaz lehet ez, így a Droid Maxx, Ultra és Mini esetében is garantáltnak tűnik a KitKat érkezése. Sőt mi több, a tavalyi Droid DNA is beállhat a sorba a forgalmazója, a Verizon által elmondottak alapján. A HTC-nél egyelőre még nem igazán folytak bele a részletekbe, de a felsőkategóriás One széria idei tagjainál jön majd a 4.4-es Android. A HTC One Google Edition után így a Sense-zel felvértezett HTC One is megkapja majd az újdonságot, de a One Mini és a nemrégiben debütált One Max sem lesz ez alól kivétel. A HTC One-nál erre a következő 90 napban fog sor kerülni; a többieknél - az LG G2-t leszámítva - egyelőre a frissítés idejére vonatkozó utalást nem tettek. Remélhetőleg hamarosan a többi gyártó is állást foglal az Android 4.4-et illetően, gondolhatunk itt például a Samsungra, a Sonyra vagy az ASUS-ra egyebek mellett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. legyes
2013.11.05. 19:41
Az Asus jobban szereti a jó, öreg, bevált dolgokat: PadFone2 4.1.1 2013.11.05.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. HUFEUR
2013.11.05. 19:52
Féltem, hogy a hírben csak az egyértelmű lesz: hogy a kb 1 éves flagship telefonok megkapják a frissítést. Nem hiszem, hogy bárki is meglepődik a híren, hogy a HTC One, SGS4, LG G2 meg minden újabb csúcskategóriás telefon megkapja a 4.4-et, az lett volna hír, ha pár régebbi/középkategóriás telefon is megkapja majd a frissítést, pláne a kisebb hardverigény miatt.
Persze ezzel nem az cikket akarom fikázni, hisz az csak közli a hírt, remélem nem ez jön le az írásomból, hanem a gyártók bejelentése nem tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim
2013.11.05. 20:51
Nekem az nem tetszik, hogy az Android saját magának dönti el, hogy a rendszermemória függvényében milyen módban fut. Nekem az lenne a lényeg hogy totál mindegy milyen eszközön megy, a lehető legtöbb erőforrás maradjon a felhasználói programoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csiki2
2013.11.05. 23:54
Érdekes kérdés, poweruserként lehet, hogy ez felmerül, amúgy nem hinném.
A régi userek örülnek, hogy mégis csak van frissítés, az új telok meg úgyis a jobbik módban fognak futni.
Abban is biztos lehetsz, hogy a gyártók fogják eldönteni, hogy milyen módban fusson, nem a Google (ha már hozzányúlnak)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jaszy.peti
2013.11.06. 07:17
Jó lenne ha az Xperia V megkapná a 4.4, meg a Desire 500-as
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KuNgZi
2013.11.06. 07:52
Egy galaxy s2-n eltudnam képzelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nyerek01
2013.11.06. 09:23
Az már nevetséges hogy most örülnek hogy 512 MB RAM is elég, ezek szerint eddig még ennél is több kellett. Nézzünk csak meg egy Windowst, elfut az is ilyen hardveren és ugye a kettő között tudásban van különbség. (Windows javára) Ja, Android Linux alapú nem látszik rajta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemlehet
2013.11.06. 13:43
Őőő hát nem tudom mikor használtál utoljára 512 ramos gépet, de az még az XP korszakban sem volt menő. Igen nyögve nyelősen ment csak vele a win. Amúgy a GB-nek elég volt az 512 az ICS-JB kombó alatt minimum 1 giga kellett a smooth működéshez, ezek szerint most visszatértünk az 512-höz.
Amúgy meg a ki nem használt RAM felesleges RAM. Ha megfelelő a memóriakezelés akkor 10 mb szabad RAM mellett sincs gond. A gond inkább a memóriában ragadó, szarul megírt programokkal van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. malvoisen
2013.11.06. 16:21
Elég off, de mi az hogy 512 ram menő? Szerinted 2001-ben mennyi ram volt egy átlag gépben? Laptopokat akkor kezdtek 1 giga fölötti alap memóriával árulni, mikor megjelent a vista.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. legyes
2013.11.06. 18:22
Igen, és most a telefonodnak nagyobb felbontású kijelzője és erősebb GPU-ja van, mint a pár évvel ezelőtti asztali gépednek, amivel még fűteni is lehetett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. eligor
2013.11.07. 16:37
Kinek mi a smooth? Nekem 512M rammal már a Windows 2000 is lassú volt, XP-t 1-2 gigával használtam, Vista alatt már 2-4 giga volt. Most 32G ram van a Win7 alatt. Nekem így smooth.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. piter
2013.11.08. 05:30
nemlehet:azert nyomtak le 512m-re hogy tobb aplikaciot lehessen futtatni egszerre.
Mar a 4.3-nal is ez van eloterbe helyezve.Bar az ujabb keszulekek 3Gb ramot kapnak.
Es azt sem hasznaljak ki.
En az sgs4-el teljesen elegedett vagyok.Eltekintve az aksi hibatol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mano2
2013.11.11. 07:53
Samsung galaxy mini 2-re is akarom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!