iPon Hírek

Kitolta a régi platformok támogatását a WhatsApp

Dátum | 2017. 06. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Facebook gondozásában tevékenykedő WhatsApp tavaly egy hivatalos blogbejegyzésben számolt be arról, hogy több olyan platformnak a támogatását is befejezik 2016 végével, amik mostanra már sok évesek. Ez viszont nem történt meg, sőt mi több, a vállalat új tervvel állt elő. Úgy volt, hogy az új évet már olyan rendszerektől megválva kezdi a WhatsApp, amiknek nincs már „aktualitása”. Meglehetősen nagy volumenű takarításra készült fel a Facebook által 2014-ben megvásárolt csevegő szolgáltatás, ugyanis nem kevesebb mint hat platformon átívelő változást harangozott be. Dobni szerette volna a Nokia S40 és Nokia Symbian S60 párost, az Android 2.2-t és az Android 2.1-et, a BlackBerry OS-t, valamint az azt leváltó BlackBerry 10-et, de a Windows Phone 7.0 és az iOS 6 sem kerülhette volna el a sorsát. Tehát lényegében minden platformot érintett volna kisebb-nagyobb mértékben a dolog.
A WhatsApp úgy érvelt a tavalyi bejelentésében, hogy az értékesített okostelefonok 99,5 százalékát így is lefednék a fennmaradó három fő operációs rendszerrel. A Windows, az Android és persze az iOS tehát bőven elegendő lett volna a WhatsApp számára. Legalábbis akkor, mert a helyzet megváltozott, és egy ideig még minden marad(t) a régiben. A csevegőalkalmazás elavult rendszerekre való „fejlesztése” most úgy fest, hogy kitarthat akár 2020-ig is. Egészen pontosan 2020. február elseje lehet az a nap, amikor az Android 2.3.7 és minden annál régebbi Android kiadás támogatása is végérvényesen megszűnik. A WhatsApp applikációja egészen addig az Android 2.1-től (Eclair) vehető igénybe, ami akkor már a tizedik születésnapján is túl lesz. Éppen nemrég volt arról szó, hogy a Google már letett az Android 2.1 támogatásáról, és megszüntette az Android Marketet, ami az Eclair (és minden az előtt megjelent kiadás) hivatalos piacterének volt tekinthető egészen napjainkig.
Néhány mobil dedikált WhatsApp gombbal került forgalomba.
A WhatsApp az új menetrend szerint folyamatosan építi majd le a támogatott rendszerek sorát, nem pedig egyszerre. Az első, amitől búcsút vesz, az a Symbian S60, ez jellemzően Nokiákon teljesített szolgálatot. A WhatsApp június harmincadikától nem támogatja a Series 60-at, szóval ennek valóban meg vannak számlálva a hátralevő napjai. Ezt követően kettő egészen friss rendszert is dob a kommunikációs alkalmazás, a BlackBerry OS és az utód, BlackBerry 10, valamint a Windows Phone 8.0 támogatása áll majd le 2017 utolsó napján. A Windows persze már frissült azóta, a BlackBerry pedig véglegesen átállt az Androidra, így aktuális rendszert itt sem érint a változás, de egészen sok felhasználónak inthet ekkor búcsút a WhatsApp – itt még tényleg milliós tömegekről beszélhetünk. Érdekes módon a Nokia Series 40 ezeknél is tovább fogja húzni, ezt egészen 2018. december 31-ig támogatja majd a WhatsApp. Egy hiányzónk is van, az iOS 6. Korábban azt mondta a WhatsApp, hogy ettől is eltávolodik, de a frissített bejegyzésben még csak említve sincs. Minden bizonnyal az iOS 6-nak is leáll majd a támogatása, de talán ez is kitart majd 2020-ig, mint az Android. A világ talán legnagyobb népszerűségének örvendő kommunikációs alkalmazását mindig is a megfontolt lépések jellemezték, így minden bizonnyal oka van annak is, hogy ilyen sorrendben építi majd le a különböző rendszerek támogatását. A WhatsAppot már tavaly több mint egy milliárd ember használta világszerte mindenféle eszközön. És idén egyebek mellett már előre definiált státusz információ beállítási lehetőség is került bele a videohívás és a kamerás effektek használatának lehetősége mellé.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Busterftw
2017.06.27. 19:28
Ha megmarad faek egyszerunek es nem lesz belole bloated Snapchat meg Messsenger, elfut az kenyerpiriton is.
Ezert szeretjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noPublicFG Buste...
2017.06.29. 11:01
Gyanús, hogy valamilyen "új" funkciók miatt épül le a támogatás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!