iPon Hírek

Kiválasztották a New Horizons új célpontját

Dátum | 2015. 09. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA szakértői kiválasztották a Pluto rendszerén júliusban keresztülrepült New Horizons űrszonda következő célpontját: az űreszköz a 2014 MU69 nevű objektum felé veszi az irányt, amely szintén a Kuiper-övben, mintegy másfél milliárd kilométerre a Pluto pályáján kívül kering. A következő időszakban a kutatók alapos vizsgálatnak vetik alá a kiválasztott égitestet, majd ha mindent rendben találnak, a NASA hivatalosan is hozzájárul a küldetés meghosszabbításához. A New Horizons július 14-én közelítette meg legjobban a sokáig a Naprendszer kilencedik bolygójaként nyilvántartott égitestet, és bár a szonda azóta közel 60 millió kilométerre távolodott el a Plutótól, a találkozás során rögzített adatok javát csak most kezdi visszasugározni a Földre. A Plutóval kapcsolatos munka oroszlánrésze tehát csak most kezdődik, a szakértők azonban máris azzal foglalkoznak, hogyan használhatnák ki még jobban az óriási távolságba eljutott űreszköz műszereit.
A következő megvizsgálandó célpont korai kiválasztása azért volt lényeges, mert a szondát már idén el kell kezdeni a megfelelő irányba terelni, hogy spórolni tudjanak az üzemanyaggal, és az űreszköz biztosan be tudja fejezni másodlagos küldetését is. A tervek szerint a New Horizons október végén és november elején hajtja végre azt a négy manővert, amely a 2014 MU69 katalógusjelű Kuiper-objektum felé irányítja. Ha az akció sikerült, a szonda 2019. január 1-jén éri el az égitestet, ha viszont nem történik meg időben a pályamódosítás, egyáltalán nem biztos, hogy teljesíthető a küldetés. Ami az új célpontot illeti, a szakértők szerint a 2014 MU69 nagyon érdekes égitestnek ígérkezik, hiszen azon Kuiper-objektumok egyikéről van szó, amelyek ott formálódtak, ahol jelenleg is keringenek, így sokat elárulhat az égitestek keletkezéséről és a Naprendszer korai időszakáról is. A potenciális célpontok közül ráadásul ennek megközelítése igényli a legkevesebb üzemanyagot, így több energia marad az égitest vizsgálatára, illetve az esetleges váratlan helyzetekre is, mondja Alan Stern, a New Horizons csapatának vezetője.
A New Horizons pályája (PT1: 2014 MU69)
A szonda küldetését eleve úgy tervezték meg, hogy a Pluto rendszerén való áthaladást követően más Kuiper-objektumokat is meglátogathasson. A New Horizons-t így extra üzemanyaggal látták el a másodlagos küldetésre, kommunikációs rendszerét úgy tervezték, hogy messze a Plutón túlról is képes legyen kapcsolatot teremteni a Földdel, energiával még évekig el van látva a szonda, és tudományos műszerei a Pluto környékénél jóval sötétebb helyeken is működőképesek. A potenciális célpont kiválasztása azonban nem volt egyszerű feladat. A csapat 2011 óta foglalkozik a kérdéssel, és a földi műszerek észlelési adatai alapján több tucat érdekesnek tűnő Kuiper-objektumot azonosítottak. A probléma azonban az volt, hogy ezek bármelyikének elérése lehetetlennek tűnt a New Horizons üzemanyag-tartalékaival. Végül a Hubble űrtávcső mentette meg a helyzetet, 2014 nyarán ugyanis 5 olyan égitestet fedeztek fel vele a csillagászok, amely elérhető távolságban kering a szonda számára, és ezek közül kettő eléréséhez különösebb irányváltásra sincs szükség. A kettő közül végül kiválasztott 2014 MU69 a becslések szerint nagyjából 45 kilométer átmérőjű, vagyis tízszer nagyobb és ezerszer nehezebb, mint a legtöbb üstökösmag, a Pluto méretének ugyanakkor legfeljebb egy százalékát teszi ki. Az égitestről úgy sejtik a szakértők, hogy az talán a Plutóhoz hasonló törpebolygók egyik fel nem használt építőköve lehet. A Kuiper-objektumok különlegessége, hogy a kisbolygókkal szemben a Nap csak nagyon enyhén melegíti fel őket, vagyis a ezek az anyagcsomók tulajdonképpen a Külső-Naprendszer 4,6 milliárd éves, mélyfagyasztott mintáinak is tekinthetők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. FaL
2015.09.02. 13:21
Ehhez az is kell, hogy a Kongresszus megszavazza a támogatást a küldetés folytatására. Ez eleddig nem történt meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp FaL
2015.09.02. 13:49
Igen, és gondolom az nem 2 dollár...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ingyom007
2015.09.02. 15:24
A két Pioneer és két Voyager idején ha jól tudom még rengeteg Neptunon túli dologgal nem voltak ismeretben előfordulhat, hogy bármelyik megközelített bármit is anno? Tudom semmiféle anyag nem lesz róluk de a pályákkal tisztában vagyunk ez valahol van egyáltalán dokumentálva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.03. 15:39
összességében nevetségesen kevésből is kijönnének, valahol olvastam még a Pluto megközelítés idején, hogy valami $700k kéne a folytatáshoz, ami lássuk be alig több egy jobban sikerült Kickstarter kampánynál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!