iPon Hírek

Kiváló ár-érték arányú okostelefonon dolgozhat az Amazon

Dátum | 2017. 06. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Amazon egyszer már nekifutott az okostelefonok piacának, de talán sok olvasónk már nem is emlékszik a tartalomszolgáltató korábbi próbálkozására, ami mindent elárul annak az eredményéről. Most újra felmerült, hogy mobilt dob piacra az Amazon, ám ezúttal teljesen másképpen szeretné megközelíteni a témát a vállalat.
Az Amazon Fire Phone három évvel ezelőtt, 2014 nyarán került reflektorfénybe. Ez a készülék ugyanazzal az operációs rendszerrel felszerelkezve érkezett, mint ami a Fire táblagépeken fut. Tehát az Amazon saját szolgáltatásait részesíti előnyben a Google megoldásaival szemben, és bár az Android operációs rendszerre épült, a Fire OS 3.5 jelentős változtatásokat hordozott – ami nem feltétlenül vált az előnyére. Ez az okostelefon a felsőkategóriát vette célba egy szemüveg nélküli térbeli élményt nyújtó, 4,7 hüvelykes megjelenítővel. A mobil az akkori trendeknek megfelelően Snapdragon 800 platformra épült, 2 GB-nyi memóriát vonultatott fel és akár 64 GB is lehetett a tárhelye kiviteltől függően. A 13 megapixeles, optikai képstabilizátorral is felvértezett kamerával ellátott okostelefon 750 dolláros áron érkezett, de az értéke rohamtempóval csökkent, és mivel szinte tényleg alig voltak rá vevő, még évekkel később is lehetett találkozni egy-egy raktárkészleten maradt példánnyal – az utolsó darabok kevesebb mint 150 dollárért futottak ki.
A tartalomszolgáltató a táblagépek piacán még manapság is sikeresnek nevezheti magát, hiszen a filléres megoldásaival rendszeresen ott van a toplista elejében. De bátran kijelenthetjük, hogy a mobilos kitérője csúfos kudarcba fulladt, és hatalmas veszteséget jelenthetett a vállalatnak. Most viszont újult erővel és teljesen más tervvel térne vissza az Amazon, hogy ismét nekiveselkedjen a piacnak, amibe egyszer már beletört a bicskája. Friss pletykák szerint az Amazon a Fire után egy Ice néven fejlesztett szérián dolgozik, és a tűz, valamint a jég viszonya jól példázza, hogy mennyire más lesz most a vállalat célja, mint korábban. Több forrás alapján a tartalomszolgáltató ezúttal egy extra költséghatékony okostelefont kíván forgalomba hozni, ami kifejezetten a fejlődő piacokat célba véve próbálhat majd érvényesülni.
Állítólag az Amazon itt nem a Fire OS-t használja már, hanem a közel teljesen szűz Android 7.1.1 adja majd a készülék alapját, és a Nougat minden Google szolgáltatásnak otthont fog adni, kezdve a Play Áruházzal. Ez örömteli, az viszont már kicsit szomorú, hogy az Alexa hangasszisztensről is le kell mondani – ennek az oka nem ismert, de talán azért, mert olyan régiókban állhat rajthoz, ahol nincs nyelvi támogatás. Az újdonság 5,2 és 5,5 hüvelyk körüli képátlóval futhat be, szóval egyáltalán nem lesz kicsi. Minden paramétere még közel sem ismert, de kiderült például az, hogy egy 13 megapixeles főkamerát vonultathat fel, ami mellett lesz egy LED-es segédfény is. Extraként pedig vélhetően kiemelhető lesz a neve mellett egy ujjlenyomat-olvasó egység is. A szerkezet teljesítményéért a Snapdragon 435 platform felelhet, amihez 2 GB-nyi rendszermemória társulhat. És ha minden igaz, 16 gigás kapacitású tárhellyel szolgál majd a gép. Mennyibe fog mindez kerülni? Nos, a híresztelések szerint Indiában, ahol elsőként rajthoz állhat majd a készülék, 6000 rúpiás vételár fog szerepelni a neve mellett, ami átszámítva kb. 95 dollárnak felel meg; szóval a fenti konfigurációt egy százas alatt kínálhatja az Amazon. Ezzel lényegében a piac talán legjobb ajánlata lenne az Ice okostelefon. Miért éppen India? A milliárdos lélekszámú ország még hatalmas kiaknázatlan terület a mobilgyártók szemében, szinte mindenki gőzerővel erősítette az elmúlt időszakban az indiai jelenlétét. Mások mellett már az Apple is létrehozott helyi összeszerelő üzemet, hogy elkerülje a termékek árára rakodó extra terheket. Szóval az Amazon most nagyon jól gondolkodik, és ha tényleg jön az Ice, érdekes lesz látni, hogy milyen fogadtatásban részesül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. noPublicFG
2017.06.08. 14:19
A Fire Phone nagyon tetszett, kár hogy a nagy dirrel-durral beharangozott 3D dolgot végül is két alkalmazás kivételével más nem is támogatta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Leeroy
2017.06.08. 18:20
Hadd szóljon! Kérdés, ide eljut-e...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Whysper
2017.06.09. 11:03
Milyen érdekes,hogy az Amazon mennyire nem elterjed Mo.-n az emberek között,pedig pont most hallottam,hogy Világon 4. legértékesebb márkája az amazon. Tavaly 7. volt. érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kogeru
2017.06.09. 13:12
Nem annyira villogós márka mint az ájfon meg a szamszung. Ha tényleg olyan jó lesz, majd a távoli jövőben ha meghal a levonóm akkor rájuk cserélem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!