iPon Hírek

Kizökkent az idő

Dátum | 2012. 01. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Cornell Egyetem fizikusai olyan „időálcát” dolgoztak ki, amely nem térben tűnteti el a dolgokat, hanem időben. Vegyünk például egy műkincslopást: az (ennél sokkal fejlettebb) időálcát alkalmazó tolvaj besétál a múzeumba, leemeli a képet a falról, majd kisétál, és ez az egész időszak láthatatlan, „kiesik” a kamerák és a biztonsági lézerek számára. A DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) által is támogatott fejlesztés ilyen hosszú időtartamok esetében ugyan még nem működőképes, de minden egy kis lépéssel kezdődik: a kutatók álcájukkal egyelőre 40 pikoszekundum (a másodperc billiomod része) hosszúságú időkiesést képesek létrehozni, ahogy arról a Nature oldalain beszámolnak.


Az eseményeket annak köszönhetően látjuk, hogy az objektumok által visszavert fény a szemünkbe érkezik. A kutatók ezt az általában folyamatos fényáramot szakították meg a pillanat tört részére. A láthatatlansági technológiák többsége, például a már korábban szóba került metaanyagok technológiája azon alapul, hogy a fénysugarak elkerülik az álcázni kívánt tárgyat. A Cornell kutatói viszont nem a fény irányát, hanem annak sebességét változtatták meg, időbeli álcázást hozva ezzel létre a térbelivel szemben.

A módszer lényege, hogy optikai szálak és egy úgynevezett „időlencse” segítségével kettébontják a fénysugarat két különböző sebességű nyalábra, és a két nyaláb közti időrés fedi el az eseményeket.


A téridő álca elméleti létezését először Martin McCall brit elméleti fizikus fogalmazta meg, az ő ötlete nyomán kezdték meg kísérleteiket a cornell-i kutatók, Alexander Gaeta és Moti Fridman vezetésével.

Ahogy Michio Kaku, a tudományos-fantasztikus művekben megjelenő fizikára szakosodott fizikus elmondja: „Ez még nem elég ahhoz, hogy láthatatlanul mászkáljunk a Roxfortban. A következő lépés az elrejtett időintervallum megnövelése lesz, mondjuk a másodperc milliomod részére. És ha ez sikerült, akkor már nincs is messze a science fiction stílusú láthatatlanság.”

McCall számításai szerint ahhoz, hogy az álca egyetlen másodpercig működjön, a berendezésnek sokkal nagyobb méretűnek kell lennie, konkrétan 18 600 mérföldnyi optikai szálról beszél. Gaeta és kollegái azonban nem csüggednek: „Valahol el kell kezdeni.”


Ami a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit illeti: már ilyen rövid időintervallumok esetében is alkalmas lehet a technológia információcsomagok elrejtésére egy nagysebességű adatfolyamban. Ennek persze árnyoldalai is vannak, mint minden álcázó technológiát, ezt is lehet jóra is, rosszra is használni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. atti2010
2012.01.05. 18:53
A Cornell Egyetem fizikusai olyan „időálcát” dolgoztak ki, amely nem térben tűntet el valamit, hanem időben
Ilyet én is tudok, még "időben" iszom meg a sörömet nehogy megmelegedjen, de térben is eltűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Tuzvihar
2012.01.05. 19:22
jó hasonlat atti!
Nekem az jutott eszembe, hogy ezt már feltaláltál. Doctor Who(Ki vagy doki) és a Tártisszal(telefonfülke) már ezt csinálták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. wiezneri
2012.01.05. 19:25
@atti2010: nem tűnik el a söröd, csak átalakul :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Hulky Boy
2012.01.05. 20:21
wiezneri: Igaz!
atti csak a saját időálcáját használja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Tuzvihar
2012.01.05. 20:58
Mondjuk ez az idő-álca már túlzás. Én sima crysis-os nanoruhát vagy a deus ex-es glass shield systemnem is örülnék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. homeware
2012.01.05. 23:01
És persze a DARPA támogatja, hát hogyne! Ebből is fegyvert akarnak csinálni az amcsik, mint mindenből amiből csak fizikailag lehetséges...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller
2012.01.05. 23:06
homeware kicsit nézz utána a dolgoknak még mielött írsz. Csak mondom, hogy amin keresztül kommunikálunk, az is a DARPA "találmánya". Ez az internet. És még megannyi más, köznapi embernek hasznos dolog is a DARPA támogatásával jött létre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm homew...
2012.01.05. 23:14
Bizonyos értelemben már most is az, már lehet vele álcázni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DaN90
2012.01.05. 23:59
De van!
Photoshop.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. siraj
2012.01.06. 00:14
ocsabi

Van olyan. A kezed. Takard le az egyik számot..,és máris mást látsz.
Internet. Jó kis fegyver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ingyom007
2012.01.06. 00:45
időtutazni mindenki tud.... egyhelybe ülve el kell számolni 60ig és máris utaztál az időben kerek 1 percet!!!!!444
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kissrubee
2012.01.06. 00:50
Fel kell gyorsulni 88 mérföld/órára abban a bizonyos GMC kocsiban!(Vissza a jövőbe)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. minikahona
2012.01.06. 03:13
@Kissrubee: az a DMC Delorean, sokan keverik a GMC-vel, de igazad van csak ennyit kell tenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pjszilard
2012.01.06. 05:06
Tehat ez mennyivel jobb annal, hogy a kamera ele teszel egy a szobarol keszult fenykepet?

masik pelda:
2 eger es egy egyenes lyukas cso. Egyik eger belenez az egyik oldalon a masik a masikon es nem latjak egymast. Miert?


Mert, az egyik reggel nez bele a masik este!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. freyr
2012.01.06. 07:58
Engem azért érdekelne, hogy ténylegesen az idő, mint dimenzió manipulációjával érték-e el a fény lassulását (kétlem, hogy itt tartana a tudomány, hacsak nem véletlenül találtak valamit, aminek a működését még matematikailag sem tudták leírni), vagy megint csak a fotonokat manipulálták, hogy lassabbak legyenek. Előbbi esetében macerás lenne az álcázás, tekintve hogy a lassított mezőben minden lelassulna, tehát az álcázni kívánt testet egy időgyorsító mezőbe kéne helyezni (viszont ha már lehetséges gyorsítani az időt, felesleges lassítani, hisz az eredmény külső nézőpontból ugyanaz), és akkor az esetleges gravitációs problémákról még szó sem esett, márpedig jelentősebb időmanipulációnál biztosan fellépnének, egyéb hatásokkal együtt, amiket vagy meg tudnak jósolni, vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Oggy
2012.01.06. 13:59
freyr, le van írva.

Olyan mintha lagolna a neted és az egyik pillanatban ez történne a másikban meg egy másik, de maga a tér idő nem változik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2012.01.06. 15:36
Az "eltérítjük a fényt" típusú próbálkozásoknak több értelmét látom. Az, hogy egy időre megszűnik a jelforrás, az sokkal feltűnőbb szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr Oggy
2012.01.06. 20:37
De ez az, hogy a fotonok lassításának semmi köze a tér-időhöz, rég ismert tény, hogy a fénysebesség nem állandó, tudtommal már meg is lehet állítani a fotonokat. Azonban az egész cikk azt sugallja, hogy időmanipulációval lassították a fényt, még az ezt konkrétan leíró bekezdés is, hisz az „időlencse” elnevezést használják a fényt lassító és gyorsító eszközre, én meg erre kérdeztem rá. A forrást meg nyelvtudási hiányosságok miatt csak úgy 60%-ig értem, így nem tudom szerepel-e benne a fénysugár lassításának és gyorsításának módja - aminek nyilván nincs köze az időmanipulációhoz, bár akkor jó kérdés, hogy tudósok miért nevezik így, hisz ez olyan mint fúziós erőműnek hívni egy tehenet. Értem én, hogy a végeredmény úgy tűnik, mintha, de a "time hole" meg a "temporal gap" kifejezések használata abszolút indokolatlan, ha tényleg csak egyfajta optikai csalódást idéznek elő kvantummechanika segítségével.
Nem azt mondom, hogy rossz az ötlet, hanem hogy az eszközök és az események elnevezéseinek vagy semmi értelme, vagy iszonyú bulváros az egész.
Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bkaresz200...
2012.01.09. 23:16
Történnek az események, egy pillanatra becsukom a szemem. Kell a fejlesztés,
de ez egyenlőre nem több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!