iPon Hírek

Knights Corner alapú szuperszámítógép készül

Dátum | 2012. 04. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Larrabee projektére bizonyára még sokan emlékeznek. A sokmagos általános célú gyorsító egység Knights Cornerként született újjá és a jelek szerint – elődjével ellentétben – jó úton halad a megjelenés felé.

A Knights Corner ugyanazt a 22 nm-es csíkszélességű, háromdimenziós tranzisztorokra alapozó gyártástechnológiát használja majd, mint amit a hamarosan bemutatkozó Ivy Bridge processzorok is, amelyek Sandy Bridge alapú társaikat váltják a piacon. A Knights Corner egy sokmagos, hatalmas párhuzamos teljesítményt kínáló általános célú gyorsító, amely több, mint 50 maggal rendelkezik. Az egység dupla pontosságú számítási feladatok alkalmával is TeraFLOP/s-os nagyságrendű számítási teljesítményt biztosít majd.

Az Xbitlabs munkatársai az Intel szóvivőjétől megtudták, hogy az első olyan szuperszámítógép-fürt, amelyben Knights Corner gyorsító is jelen lesz, a következő év elején áll csatasorba. A szóban forgó szuperszámítógép-fürt néhány ezer szerverből épül majd fel, amelyek mindegyikében két darab nyolcmagos Sandy Bridge-EP processzor, valamint 32 GB-nyi rendszermemória lapul. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy az egyes szerverekben pontosan hány darab Knights Corner gyorsító kap helyet. Az már biztos, hogy a Stampede névre keresztelt konfigurációban 128 darab Kepler alapú Quadro videokártya jelen lesz, amelyekre távoli képmegjelenítéssel kapcsolatos feladatokat bíznak. A szuperszámítógép-fürt tartalmaz majd néhány olyan szervert is, amelyek terabájtnyi (TB – 1024 GB) megosztott rendszermemóriát kínálnak – ezt nagymennyiségű adat analizálásakor veszi igénybe a rendszer.

Az Intel egyelőre nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy a Stampede szuperszámítógép-fürtön kívül mikor lehet majd Knights Corner gyorsítókkal kereskedelmi forgalomban is találkozni. Az már azonban biztos, hogy a Knights Corner PCI Express csatolófelületbe illeszkedő bővítőkártya formájában érkezik és az Nvidia, illetve az AMD GPGPU piacra szánt termékeivel próbálja majd felvenni a versenyt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!