iPon Hírek

Kobo Aura HD - eBook olvasó nagyfelbontású kijelzővel

Dátum | 2013. 05. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A kanadai székhelyű vállalat nagyon úgy fest, hogy a Barnes & Noble és az Amazon babérjaira törne, vagy legalábbis jelentős mennyiségű ügyfelet szeretne lecsapni a két tartalomszolgáltató óriás kezéről. Erre pedig az Aura HD néven érkező készülék, és a folyamatosan bővülő tartalomkínálat alkalmas is lehet.

Az Aura HD legfőbb fegyvere az elektronikus könyvolvasók legfontosabb pontjában, a kijelzőben rejlik. A legtöbb vetélytárs 6 hüvelykes megjelenítővel rendelkezik, amihez 800 x 600-as képfelbontás társul általában, ez pedig 166 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Nos, a Kobo ezt könnyűszerrel übereli az új modelljével, ami nemcsak, hogy nagyobb, 6,8 colos átlóval indul harcba, hanem még a képpontok sűrűségét is e-Inknél soha nem látott mértékűre, 265 PPI-re növelte (1440 x 1080). Ráadásul akkor sem jön zavarban, ha sötétben kell jó szolgálatot tennie, mivel a ComfortLight technológia gondoskodik a homogén, egyenletesen szórt megvilágításról.

Minden bizonnyal a sebességére sem lesz panasz, mivel egy 1 GHz-es órajelen üzemelő ARM processzormag dolgozik benne, ami az egyik legerősebb géppé teszi az Aura HD-t az eBook felhozatalban. Az eszköz sajnos Bluetooth-szal nem rendelkezik, 802.11 b/g/n WLAN viszont van benne, a microUSB csatlakozóval pedig könnyedén hozzákapcsolhatjuk a számítógépünkhöz. A 240 grammos súlyú készülék mindössze 11,7 milliméter vastag házat kapott. A kereten nem sok mindent találunk, a készülék ki- és bekapcsolóján túl csak a világítás kapott hardveres billentyűt, minden mást az érintésérzékeny megjelenítőn állíthatunk be. A tárhelye az árához képest nem túl nagy, mindössze 4 GB áll rendelkezésünkre, de ezt egy microSD-vel bármikor megtoldhatjuk. Egyetlen feltöltéssel átlagos használat mellett, a Kobo állítása alapján akár két hónapig is gondtalanul bírja - sikerült tehát megoldani az energiatakarékosságot az erős hardver mellett is. Az Aura HD három színben lesz megvásárolható: Espresso, Ivory, valamint Onyx és 169 dolláros áron fogja magát kelletni.

A Londonban leleplezett gépezet egy egészen komoly piactérrel rendelkezik, ahonnan jelenleg több mint 3 millió különböző olvasmány érhető el. Ezek nem csak eBookok, hanem vannak újságok és különböző magazinok is. Továbbá hamarosan egy saját alkalmazásboltot is létre fognak hozni - mondta el a bemutatón Michael Serbinis, a cég vezérigazgatója. A vállalatnál persze folyamatosan terjeszkednének, több gyerekeknek szánt tartalommal, és szélesebb kört lefedő magazinokkal bővítenék a repertoárjuk amellett, hogy a japán Rakuten webshopot is bevennék a kínálatba. Az sem lenne meglepő, ha a Pinterest is integrálásra kerülne, miután a közösségi képmegosztó oldal is a Kobo egyik főtámogatójává lépett elő az utóbbi időben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. nana95
2013.05.07. 18:43
Nem hiszem, hogy lenne rá kereslet, mivel ennyiért vannak 8 colos android alapú táblák is 2 maggal, csak éppen több dologra is használható. Sosem értettem ezek az E-bookok miért jók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. vamosarnol...
2013.05.07. 19:15
nana95: az e-ink miatt veszik az ebook-ot. Kisebb fogyasztás és ami még fontosabb: nem b*sztatja a szemedet, nem villog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Atocha
2013.05.07. 19:15

nana95: gondolom azért nem érted, mert nem olvasol e-könyveket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Kirrr
2013.05.07. 19:26
Végre egy nekem is bejövős ebook olvasó. Ha picit lejjebb megy az ára tuti vétel lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Flegeton
2013.05.07. 19:51
Remélem most már árharc is lesz az userekért.

nana95.: e-ink, az nem lcd. + ezért barimi sok az üzemideje ugyanis csak a kép változtatásához kell energia, ha nem történik semmi akkor nem fogyaszt.
Na meg hogy akár a szabadban is szépen lehet olvasni, nagyon közel áll a papír könyvekhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. MZperX75
2013.05.07. 19:57
Ez már nem rossz Kindle 5-re akartam beruházni,de megvárok egy tesztet erről.
Ha jó akkor nem kérdés,hogy melyik választom,bár a kindle-vel is kiegyeznék.

nana95

"Nem hiszem, hogy lenne rá kereslet, mivel ennyiért vannak 8 colos android alapú táblák is 2 maggal, csak éppen több dologra is használható. Sosem értettem ezek az E-bookok miért jók"

De jó ,hogy itt vagy és oltári hülyeségeket bebüfögsz,.

Sohasem értettem az ilyen okos gyerekeket,a kindle 5 6" E-book olvasónak 30-napos a készenléti ideje. Hetekig olvasgatsz és netezgetsz rajta.
És nem utolsósorban 3-4 óra olvasás közben nem megy szét a szemed "E_PAPÍR" bakker néz utána,mi az.


Cikk.

Remélem jó sok formátumot ismer....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Csiki1991
2013.05.07. 20:09
Miért van az, hogy minden e-book cikk alatt van legalább egy okos, aki benyögi, hogy a Tablet sokkal jobb? :?

Egyébként nekem egy KOBO GLO-m van, és tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Szerintem ez se lesz rosszabb... Mondjuk a wifi-t fölöslegesnek tartom, mert úgy zabálja az üzemidőt, hogy csak na...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Benny
2013.05.07. 20:11
kindle pw-m van és teljesen felesleges ennél nagyobb felbontás egy ebookra. Tényleg olyan mint ha egy könyvet olvasnék. Aki többet akar vegyen tabletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. peterszabo...
2013.05.07. 20:27
Én is Benny véleményét osztom. A felbontás növelése felesleges, már a keyboardos Kindle kijelzője is tökéletes volt. Ettől függetlenül tetszetős darab, de ha a következő Kindle-nél kicsiszolják a háttérvilágítást, raknak rá hardveres lapozógombot, annál több nekem nem kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Csiki1991
2013.05.07. 20:28
peterszaboandras: Nem hiszem, hogy ha már egyszer elhagyták a hw gombokat, akkor visszatérnének hozzá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DemonDani
2013.05.07. 20:35
MZperX75

Igen formátumok. Erre szándékosan nem is tértem ki, mert remélem hogy nem annyira korlátolt, hogy nem ismeri a docot, de a speclistán sajnos ez nincs. Félinfóból meg inkább nem akartam negativumot faragni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Csiki1991
2013.05.07. 21:12
DemonDani: Ma már bármilyen formátumra lehet online formázni, szóval ez annyira nem gond, szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabest
2013.05.07. 22:07
Nyafogós tinédzserek, nézzetek rá egy katódsugárcsöves tv-re, na az báncsa a szemet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MZperX75
2013.05.07. 23:19
gabest

Már csak te hiányoztál!

Olvasni,és videózni(netezgetni,játszani) az 2 különböző műfaj.Hidd el fake olvasni egy nem e-papíros ketyerén,Nem azt mondom ,hogy nem lehet.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atiska007
2013.05.08. 09:39
Kedves Cikkíró!

Legalább annyi fáradtságot vehettél volna, hogy a támogatott formátumokat beleírod a cikkbe.
Mivel ugye már el is hangzott egy ilyen kérdés.
No de akkor pótlom ezt a hiányosságot:
eBooks: EPUB, PDF, and MOBI
Images: JPEG, GIF, PNG, and TIFF
Text: TXT, HTML, XHTML, and RTF
Comic Books: CBZ and CBR

"MZperX75

Igen formátumok. Erre szándékosan nem is tértem ki, mert remélem hogy nem annyira korlátolt, hogy nem ismeri a docot, de a speclistán sajnos ez nincs." (facepalm)
forrás: http://www.kobo.com/koboaurahd/techspecs/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mzso
2013.05.08. 12:33
Engem akkor fog érdekelni az ilyen, hogyha az átmérő lesz 230mm (~9 coll) és a felbontás 2392*1794 (13ppmm/330ppi)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2013.05.08. 13:35
Nekem Kindle van, és a felbontásával nincsen semmi problémám. Ugyanakkor az lenne ideális, ha emellett lenne egy jóval nagyobb méretű olvasóm is(nyilván arányaiban nagyobb felbontással), mert míg szépirodalom olvasására tökéletes, és nem is lenne jobb, ha nagyobb lenne, mert így kényelmes, addig egy szakmai könyvnél, különösen ha az PDF-ben van, az ábrák, forráskódok, stb., hiába konvertálás, átméretezés, sosem fognak jól olvashatóvá válni. De akkor már legyen a nagy 10 colos, a kicsi meg jó a 6-al, nem kell 6,9. Meg persze a háttérvilágítás is hasznos lenne a Kindle-nél, bár úgy tudom a PaperWhite azt is tudja.

Megerősíteni tudom a többieket, egészen más e-inket olvasni, mint LCD-t. És nem csak az, hogy állítólag kevésbé teszi tönkre a szemet, hanem mondjuk e-inkkel akár déli napsütésben a szabadban is lehet olvasni. Az üzemidőről nem is beszélve... A tablet jó videó nézésre, netezésre, színes képek nézegetésére, játékra, stb., stb., de olvasni igenis e-ink kijelzős készülék kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2013.05.08. 14:16
atiska007

Szándékosan vagy értetlen?
Mindegy lapozzunk, mire te ideértél úgyis ki volt tárgyalva és le lett zárva ezzel:
"Ma már bármilyen formátumra lehet online formázni, szóval ez annyira nem gond, szerintem..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2013.05.09. 12:13
Annyira azért nem felesleges a nagyobb felbontás ezeknél, mert ha neme gy tisztán szöveges könyvet olvasol, hanem akad benne pár grafika is, vagy épp egész oldalas kép, nem mindegy hogy egy fix méretű szürkeárnyalatos kép hány képpont alatt válik feketéből fehérbe.. azért sztem mindenki sejti hogy részletesebb borítókat lehet megjeleníteni a nagyobb felbontáson, és ha már van netezési lehetőség rajta akkor ki is lenne használva a képnézegetés.

Nekem ez a 6,8as méret már kezd megfelelni, bár van egy 7"os readerem és azt is kicsinek találom néha.. oké hogy elfér a kabátzsebben télen és a vonaton csak előkaptam de akkor is.... Magazinok olvasására pláne ha pdf alapúak kissé gyenge (az enyém legalábbis). A másik amit hiányolok az a színes kijelző... Évekkel ezelőtt kifejlesztette a qualcomm a technológiát Mirasol néven, és még gyártott is pár gépet, de mivel drága volt beszüntették a dolgot, és ma már csak licencelnek. Pedig az a cucc annál telítettebb színeket produkált minél erősebb volt a ráeső fény, és a sebessége még film lejátszásra is alkalmassá tette elmosódás nélkül.

Szomorú hogy pár nagy ötlet nem terjed el, mert jön egy totál másik fejlesztés aminek köze nincs hozzá de az divatosabb lesz. (igen a tabletek akkor terjedtek el igazán mikor ez megjelent)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Aldebaran
2013.05.17. 19:35
Szép és jó ez eBook olvasó, de az újdonság már nem a nagy felbontás és a fekete fehér, hanem a színes e-ink.
Talán ezt se ártana megemlíteni:
[LINK]
vagy a a Pixel Qi-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!