iPon Hírek

Kockulni vagy kommunikálni? Ez itt a kérdés...

Dátum | 2009. 01. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Kissé paradox módon egyszerre meglepő és szokványos az az angliai hír, miszerint egyes szülők kisgyermekei olyan sokat tévéznek/videójátszanak, hogy nem csupán a kommunikációs képességeik kifejlődése kerül veszélybe, de még a nevüket is elfelejtik.


A kommunikatív képességekre gyakorolt hatás eddig is egyértelmű volt, ám a név-elfelejtés már valóban egy újabb fokozat - majdhogynem hihetetlen. Mivel azonban ezt egy elég alapos felmérés eredményeképp állapították meg, így nem nagyon reménykedhetünk benne, hogy a dolog csak kacsa lenne.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az eljövendő nemzedék egy jelentős hányada (a kutatók megállapítása szerint ez a jelenség már a diszlexiánál és az autizmusnál is elterjedtebb) minden eddiginél súlyosabb kommunikációs problémákra számíthat, mivel itt már (mindössze két éves gyermekekről lévén szó) nem csupán a már kifejlett beszédkészség leromlásáról, hanem eleve a kifejlődés veszélyeztetéséről van szó - és az érintetteket ezért az egyébként igen jó szem-kéz koordinációjuk sem fogja kárpótolni.

A probléma orvoslására John Bercow brit parlamenti képviselő elő is terjesztett egy javaslatot, miszerint a szokásos éves egészségügyi vizsgálatok közé be kéne iktatni egy olyan tesztet is, amivel kiszűrhetik a jelenségben érintett gyerekeket, hogy aztán ennek megfelelően kezelhessék is őket.

Bár a probléma okai nagyon is jól ismertek, egyértelműek, és egyáltalán nem hatnak újdonságként (a hagyományos családi együttlétek (pl. az egyes étkezések) felbomlása, a több munka miatt egymásra fordítható kevesebb idő, és ezzel együtt a kevesebb beszéd, minimális gyermekgondozás és ingerszegény hétköznapok), a meglétük ténye természetesen semmivel sem kevésbé sajnálatos, és az orvoslása sem könnyebb - a súlyosságát pedig fokozza az is, hogy ha nem kezelik őket megfelelően, az ilyen gyermekeknél később nem csak hogy jóval nagyobb eséllyel alakulhatnak ki komoly szellemi problémák, de megnőhet annak a veszélye is, hogy notórius bűnelkövetőkké váljanak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások