iPon Hírek

Kolibrik és helikopterek

Dátum | 2014. 08. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kolibrikkel kapcsolatban régóta köztudott, hogy a levegő bajnokai: rendkívül gyorsan verdeső szárnyaikkal képesek gyakorlatilag egy helyben lebegni a levegőben, miközben az általuk kiszemelt virág nektárját fogyasztják. Egyes fajok másodpercenként 80 szárnycsapásra is képesek. Ez a fajta, huzamosabb ideig fenntartható lebegés páratlannak számít a madárvilágban, és jelentős energiákat emészt fel. A Stanford és a Wageningen Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a különleges madarak levegőben való mozgása hatásfok szempontjából hogyan „vizsgázik”, ha ember alkotta repülő szerkezetekkel hasonlítják össze.
Anna-kolibri
A repülőgépek és helikopterek tervezésekor fontos szerepe jut a szárnykarcsúságnak, vagyis annak, hogyan aránylik a szárnyak hossza azok szélességéhez, mivel ez a tulajdonság meghatározza az objektum aerodinamikai hatásfokát. A szakértők ez alapján azt feltételezték, hogy a madaraknál is hasonlóan működik a dolog. A kolibri esetében azonban meglehetősen nehéz a repülést folyamatában vizsgálni, mivel nagyon aprócska erők generálódnak, ugyanakkor ezek nagyon gyorsan követik egymást. A szakértők ezért nem is élő példányokkal kezdtek kísérletezni, hanem múzeumi madarak szárnyaival. Az eltávolított végtagokat egy erre alkalmas készülékkel mozgatták meg, lemérve légellenállásukat, majd élő kolibrik repüléséről készült felvételekkel kombinálták az adatokat. Mindebből a szakértők képesek voltak megbecsülni, hogy mekkora erőt kell kifejteniük a madaraknak a lebegéshez. Végül az információkat összevetették a Black Hornet nevű miniatűr helikopter hasonló adataival, hogy megtudják, melyik repülő „szerkezet” hatásfoka magasabb. Black Hornet Nano A vizsgálatok során több érdekességre is fény derült. Bebizonyosodott például, hogy a lebegés érdekében kifejtett erők nagysága a kolibrik esetében is függ a szárnykarcsúságtól. A lefelé irányuló szárnycsapás során például annál kisebb erő szükséges az egy helyben maradáshoz, minél nagyobb a szárnykarcsúság, amelynek értéke a kolibrik esetében 3,5 és 4 között alakul. Ami a hatásfokot illeti, a vizsgált kolibrifajok többsége nagyon hasonlóan teljesített a helikopterhez, egy faj azonban felülmúlta az ember alkotta szerkentyűt: az Anna-kolibri 27 százalékkal jobb hatásfokkal lebeg, mint a Black Hornet. David Lentink, a kutatás vezetőjének elmondása szerint az eredmények felhasználásával újfajta, a korábbinál gazdaságosabb drónokat lehet majd tervezni. Ahogy a szakértő megfogalmazta, az ember alkotta repülő szerkezetek még sok szempontból elmaradnak a kolibrik és más madarak mögött, ami a levegőben haladás különböző aspektusait illeti, tehát van még hova fejlődni. Ami azonban az aerodinamikai hatásfokot illeti, meglepően közel járunk a természet legjobbjához, teszi hozzá Lentink.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. JokerPRO
2014.08.01. 16:57
Szegény Kolibrik,a gyors szárcsapások és a levegőben való mozdulatlansághoz jön egy negatív is,állandóan enniük kell szinte mert sok energiát emészt fel,plusz sokáig se élnek ezek a kis madarak de szépek Mondjuk a Hibiszkus virág meg csak 1 napig él de az más
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2014.08.01. 20:09
Ez a Földön már csak így van, a felgyorsult biológiájú élőlények rövid ideig élnek, de pont fordítva is igaz, a lassú biológiájúak meg hosszú ideig, pl teknősök. Persze lehet kivétel nem mondom, de nagy általánosságban így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. JokerPRO
2014.08.02. 07:41
Am akkor az ember mi? Mi is elélhetünk akár 80-90 évig is és pont az aki sokat sportol fut vagy gyorsan sétál,tehát nekünk ez az életmód pont kedvez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.02. 11:22
Inkább a genetika teszi fel az i-re a pontot. Harminc évesen is meg lehet halni egészséges életmód mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. JokerPRO
2014.08.02. 20:20
Mondjuk jogos
Minden esetre én nem fogok egészségesen élni ebbe a rövid életemben,minek? Soha se értettem hogy sok ember a sok salátával kinozza magát,sokat sportol nem eszik édességed de minek? Hogy nyer 20 évet? Azért nem dobol el a 70 évemet,inkább 70 év alatt élvezem az életet,bár ki tudja lehet én is élek addig,genetikámba lehet benne van ne mtudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HUFEUR Joker...
2014.08.03. 19:27
Valamennyire egyetértek veled, nem kell salátán élni és napi 20 órákat sportolni, de azért az sem jó, ha egyáltalán nem figyelsz arra mit eszel, és abszolút nem sportolsz.
A kettő között meg kell találni az arany középutat, tehát nem kell egész nap salátát enni, de ne is fogyasszon el senki napi 5 liter cukros üdítőt.
Nem kell egész nap kondizni/sportolni, de azért napi 30-60 perc mindenkinek beleférne, és már ez is hatalmas előnyökkel jár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pepeno1
2014.08.04. 11:17
Két mondás van, ami ide kapcsolódik.
Ép testben ép lélek.
Az vagy, amit megemésztesz.
Ebben is, mint sok másban, az arany középút a megoldás. Részemről eszek gyümölcsöt, tortákat, sütiket, de mind egészséges, mert paleózom. Naponta 10 percet edzem egy héten hatszor saját testsúllyal végzet erőgyakorlatokat. Szóval nem mondanám magam élsportolónak, és koplalnom sem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Rotyoka pepen...
2014.08.04. 14:56
" mert paleózom"

Nincs több kérdésem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!