iPon Hírek

Költeni kezdtek a vállalatok az it-biztonságra

Dátum | 2010. 08. 18.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A biztonságot minden körülmények között fenn kell tartani - legalábbis erre a következtetésre jutott a Canalys a vállalati biztonsági világpiacot felmérve, a Deloitte pedig a pénzintézetek it-biztonsági költségvetését tanulmányozva jutott arra az eredményre, hogy e társaságok újra költenek ezen a területen. A Canalys a vállalati biztonsági piacon idén nemzetközi viszonylatban 13,8 százalékos növekedésre számít. Jól jelzi a visszatérő optimizmust, hogy a szektor 2010. első negyedévi forgalma 15,2 százalékkal haladta meg a múlt év hasonló időszakáét. A piackutató cég úgy becsüli, hogy az esztendő végére a piac eléri a 15 milliárd dolláros volument, aminek 33,6 százaléka - mintegy ötmilliárd dollár - realizálódik várhatóan Európában, az oroszlánrész - 46,4 százalék, azaz közel hétmilliárd dollár - Észak-Amerikának jut.

A Canalys elemzői szerint a 2010-es növekedés jó része az infrastruktúra-biztonsági eszközök értékesítéséből származik majd - ezek teszik ki a szektor végfelhasználói vásárlásainak 48,7 százalékát. Folytatódik a szegmens növekedése 2011-ben is, jövőre 9,2 százalékos bővülést, 16,3 milliárd dolláros forgalmat jósolnak a piackutatók.

Hasonló képet fest a Deloitte tanulmánya is, amely megállapítja: a pénzintézetek it-biztonsági költségvetése általában legalább a korábbi szinten maradt, sőt sok esetben nőtt. A tanácsadó társaság évről évre felméri, hogyan alakul a világ pénzintézeteinek biztonsági költségvetése, melyek a terület fő prioritásai. Az idei, sorrendben hetedik tanulmány szerint a megkérdezettek 56 százaléka költ többet 2010-ben it-biztonságra, mint tavaly. Mi több, 2009-hez képest ötödével kevesebben (56 helyett csupán 36 százaléknyian) nyilatkoztak úgy, hogy az informatikai biztonságuk javításának útjában álló egyik fő akadály a pénzhiány. A válaszadók több mint 70 százaléka tervezi, hogy a következő 12 hónapban bevezet valamilyen új biztonsági technológiát. Pozitív fejlemény, hogy először fordul elő, hogy a törvényeknek és hatósági szabályozásnak való megfelelés felkerült a prioritások ötös toplistájára.

Miközben a cégek úgy érzik, kellően védik saját és ügyfeleik adatait, objektívebb vizsgálatok szerint több szerénység lenne indokolt. Az Accenture és a Ponemon intézet közös kutatásában a megkérdezett szervezetek háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy megfelelően óvják az érzékeny, illetve személyi információt, mégis több mint felük beismerte: az elmúlt két év folyamán vesztett el érzékeny adatokat. Mint kiderült, a szervezetek adatvédelmi szándékai és a valóság között jókora szakadék tátong. Valójában az érzékeny személyi adatok - név, cím, születési idő, faji hovatartozás, személyi azonosító számok, orvosi leletek - egyáltalán nincsenek akkora biztonságban, mint ahogy az azokat kezelő cégek gondolják.

Az elővigyázatosság mind a szolgáltatók, mind az ügyfelek oldalán nagyon fontos - intette a cégeket a Verisign Inc.

, miután kutatói megállapították, hogy egyre könnyebb és olcsóbb egy-egy online támadásra botnetet szerezni. Már óránként hét euró körüli összegért is lehet botnetet bérelni, s az átlagos napidíj valamivel 53 euró alatt van - derítették ki a Verisign iDefense részlegének szakemberei. Márpedig ha a hackertámadásra alkalmas infrastruktúra ilyen könnyen és olcsón, szolgáltatásként hozzáférhető, akkor annak is egyre nagyobb az esélye, hogy egy cég weboldala ilyen támadás célkeresztjébe kerül - figyelmeztetnek a kutatók.

Napjaink legelterjedtebb, pénzügyekre szakosodott rosszindulatú programja a Zeus, amely áldozata online-banki belépőire vadászik. A kártevő legújabb kiadása HTML-befecskendezéssel és tranzakció hamisítással támad, s így az erős autentikáción és a tranzakció-aláíráson is át tud törni - állítják a Trusteer it-biztonsági cég szakértői.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!