iPon Hírek

Költséghatékony LTE-s okostelefon az Oppotól

Dátum | 2015. 04. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Oppo Mobile csendben rántotta le a leplet a legújabb okostelefonjáról, nem rendezett neki nagy bemutató, pedig előre láthatólag sok érdeklődőnek a figyelmét keltheti fel az újdonság. Az Oppo A31 számos régióban elérhető lesz.
A mobil bemutatását kezdjük is az egyik leggyengébb pontjánál, a megjelenítőnél. Az Oppo szakemberei ezúttal egy 4,5 hüvelykes panelt vettek használatba, ami önmagában még nem is jelentene gondot, hiszen a kompaktabb mobilokra most is nagy az igény, ám igencsak sovány, mindössze 854 x 480 képpontos felbontásról beszélhetünk. A 218 PPI-s megjelenítő szerencsére legalább IPS technológiával dolgozik, úgyhogy egyéb tekintetben elvileg jó lesz. A telefon előlapjára egy szelfizésre alkalmas kamera került, ami 5 megapixeles önarcképek megörökítésére alkalmas. Amennyiben videóhívásról van szó, 720p-s támogatással szolgál az egység. A főkamera már 8 MPixeles fotók és Full HD videók készítését teszi lehetővé, és ez már gyengébb fényviszonyok mellett is jól szerepelhet az F/2.2-es apertúra értéknek és a LED-es villanónak köszönhetően. A készüléken az Oppo saját ROM-ja, a Color OS van jelen, mely egyelőre még az Android 4.4-es kiadására épül. Így legalább, ha nem is friss, legalább extrákkal bőven meg van toldva. Arról nem szólt a fáma, hogy mikor érkezhet rá az Android 5.0, de az alábbiak fényében feltételezhetjük, hogy az Oppo nem hagyja frissítés nélkül az eszközt.
Az A31 már a 64 bites hardverrel felvértezett okostelefonok sorát gyarapítja. A lelke egy Qualcomm Snapdragon 410 szériás chip, az MSM8916. Ez a SoC az energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A53 magok négyesét állítja csatasorba egy Adreno 306 grafikus feldolgozó egység mellett. Ha minden erejét latba kell vetnie a processzormagok órajele eléri az 1,2 GHz-et. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, ez az alapvető alkalmazások akadásmentes futtatására elegendő, de azok valószínűleg hamar zavarba tudják hozni a gépet, akik rengeteg applikációt használnak a mindennapok során. A háttértárat szűkre szabták, mindössze 8 GB áll a felhasználók – és persze a rendszer – rendelkezésére, így valószínűleg sokan fognak bővítési lehetőség után nézni. Az Oppo A31 akár 128 GB-os microSD kártyákat is be tud fogadni, szóval ilyen téren már nem lehet rá panasz. A kapcsolati képességek körében a 4G LTE hálózati modem meglétét kell kiemelni, egy négyes kategóriájú megoldásról beszélhetünk, mely 150 Mbps-os letöltési sebességet tehet lehetővé. Van még a kelléktárában 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő WLAN, Bluetooth 4.0 modul, valamint az A-GPS vevő is elmaradhatatlan része a konfigurációnak.
A készülék kellemes minőségérzetet kelt az első kézbevételt követően. Az előlapja és a hátulja is üveggel lett lefedve, és az egészet fém keretbe foglalták a tervezők, ehhez a felülethez csatlakoznak a különböző antennák. A készülék felülete 131, 9 x 65,54-es és egészen pontosan 8,03 milliméterre emelkedik ki a síkból, szóval kellően kecses, és a 135 grammos tömeg is rendben van. Üzemidő tekintetében nem érdemes sokat várni az újdonságtól, egy 2000 mAh-s akkumulátor került a hátoldala mögé. A gyártó által közölt adatok szerint 7 órányi telefonálást bír a feltöltést követően – ez vélhetően 4G LTE hálózaton lett mérve. Amiről eddig nem volt szó, hogy az A31 két SIM kártya befogadására képes, ami persze egyrészt jó hír, az üzemidőt górcső alá véve viszont még ez is ronthat a helyzeten. A vásárlók fehér vagy sötétkék színben tehetik majd magukévá a masinát.
Az Oppo A31 a vállalat hazájában, Kínában mutatkozott be, de ez távolról sem jelenti azt, hogy ne terveznék szélesebb körben is a forgalmazását. Jelen állás szerint Indiában is fel fog bukkanni, sőt mi több, még néhány Európai országot is elérhet – sajnos ilyen téren pontosabb információnk nincs, így azt nehéz megjósolni, hogy Magyarország az érintettek között van-e. Az okostelefon 160 dollárért kelleti magát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Stormrage
2015.04.11. 17:17
ezekbe a keszulokekben egyetlen szimpatikus dolog van, a 4.5", de ezen kivul semmi mas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!