iPon Hírek

Költséghatékony táblagép a Philips-től

Dátum | 2013. 11. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Philips neve a tabletek világában eddig nem igazán volt ismert, inkább a telefonjaikról hallhattunk, legalábbis eddig. Most ugyanis az Amioval színre léptek a táblagépek piacán is, ami annak fényében a legkevésbé sem meglepő, hogy mostanra szinte az összes szórakoztatóelektronikai cégnek van valamilyen tabletje.

Az Amio néven érkező gépezet nagyon vonzóvá válhat a jövőben, mivel az egyik legolcsóbb olyan modell a piacon, ami mögött egy viszonylag nagy vállalat áll, ha a támogatásról van szó. A készülék ugyanakkor nem sok különlegességet vonultat fel a kínai vetélytársakkal szemben, de azért akad fegyver a tarsolyában. Ilyen a Full Sound hangzásjavító eljárás, ami a tömörített MP3 fájlokon próbál segíteni. Ez – ha hihetünk a vállalat állításának – gyakorlatilag teljesen újraalkotja az éppen hallgatott zenéinket, így a végeredmény sokkal jobb (dinamikusabb) lesz, mint a konkurens megoldások (vagy akár a drágább riválisok) esetében.

A játékos, kék és fehér árnyalatú borítást elöl egy 7 hüvelykes, érintésérzékeny megjelenítő egészíti ki. A panel felbontása 1024 x 600 képpontos, az viszont nem derült ki, hogy milyen technológiával dolgozik – vélhetően le kell majd mondani a széles betekintési szögekkel kecsegtető IPS-ről. Az operációs rendszer személyét természetesen az Android tölti be, azon belül is az első, 4.1-es Jelly Bean van rajta jelen. A Philips ezt néhány hasznosnak vélt alkalmazással is megtoldotta, de komolyabb változtatásokkal nem kell majd szembesülnünk az alap kivitelhez képest. A Google rendszerének mozgatásáról egy ismeretlen SoC gondoskodik majd. A lapka gyártójára és kilétére ugyan nem derült fény, de azt megtudhattuk, hogy 1,5 GHz-es Cortex-A9 magok párosa teljesít benne szolgálatot. (Valószínűleg MediaTek vagy AmLogic chipről van szó egyébként.) Emellett felfedezhetünk még benne 1 GB-nyi rendszermemóriát, valamint egy 8 GB-os háttértárat. Ez utóbbi bizony nem túl tágas, de nem felejtették el a microSD-s bővítési lehetőséget, így ez sem jelent különösebb gondot.

A Philips újdonságának kelléktárában van egy kamera is. A VGA felbontással dolgozó egységnek nem a fotózás lesz a fő munkaköre, csak a videócsevegéseinket hivatott levezényelni. A gép kapcsolati lehetőségei között mindössze a 802.11 b/g/n minősítésű Wi-Fi található meg, vagyis még a Bluetooth-t is hiányolnunk kell. Van viszont a szabványos micro-USB és 3,5 mm-es jack párosa mellett egy HDMI aljzat is, így a családi mozizás nagyobb megjelenítőn is kivitelezhető róla. A 196 x 10 x 125 milliméteres masina egyébként elsőre kicsit vaskosnak tűnik, ám kézbe véve mégis könnyed (csak 280 gramm) és kellemes fogású a kialakítása okán. Sajnos a tömegét tekintve az egyik spórolási hely a legsarkalatosabb pontok egyike, az akkumulátor volt. Ennek a kapacitása mindössze 3000 mAh-s, így folyamatos használat mellett 4-5 óra után valószínűleg már nem árt egy konnektor után nézni, ha pedig nincs a közelben töltési lehetőség, akkor inkább csak visszafogottan nyomkodjuk.

A Philips Amio azon rendkívül ritka készülékek körét gyarapítja, aminél egyáltalán nem kérdéses, hogy forgalomba kerül-e hazánkban, mert a híre innen indult el. A tábláért 30 ezer forintot kérnek el 2 évnyi garanciával megtoldva – ez kedvező és megfontolandó ajánlat, bár tény, hogy a specifikációja nem is igazán indokolna kövérebb árcédulát. Európa többi részén is elérhető lesz egyébként a későbbiekben, és kb. 100 eurót fog kóstálni külföldön, vagyis az árazása is rendben van.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!