iPon Hírek

Költséghatékony üzleti NAS a QNAP műhelyéből

Dátum | 2017. 02. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A QNAP TS431X jelöléssel egy új hálózati adattárolót mutatott be, amely ezúttal a kisüzleti felhasználókat veszi célba. Az egyszerű, letisztult dizájnnal érkező hálózati adattároló összesen 4 fiókkal rendelkezik, amelyekben négy darab 2,5 vagy 3,5 hüvelykes SATA 6 Gbps-os adattároló foglalhat helyet, a rajtuk tárolt tartalom pedig hatékonyan titkosítható, hála a hardveres adattitkosítás-gyorsító egységnek. Az adattitkosítás 256-bites AES alapokon zajlik, a merevlemezek és az SSD-k kombinálásával pedig gyorsítótár-funkció is elérhető, így a teljesítmény kiszámíthatóbb.
A NAS lelke egy AnnapurnaLabs gyártmányú, Alpine AL-212 típusú kétmagos SoC egység, amelynek ARM Cortex-A15-ös processzormagjai 1,7 GHz-es órajelen üzemelnek. Rendszermemóriából alap esetben 2 GB-nyit kaphatunk, de 8 GB-nyi DDR3 rammal ellátott példány is elérhető lesz – a memória bővíthető, de csak egy So-DIMM slot áll rendelkezésre. Az új NAS két darab Gigabites Ethernet porttal rendelkezik, de ezek mellett egy 10 Gigabites SPF+ port is rendelkezésre áll. A 10 Gbps-os SFP+ porton keresztül 956 MB/s-os olvasási- és 525 MB/s-os írási tempó elérésére van mód, de a 256-bites AES adattitkosítás bekapcsolása esetén is 312 MB/s-os olvasási- és 240 MB/s-os írási sebesség lehet érvényben, ami nem hangzik rosszul.
Az új NAS három darab USB 3.0-s portot kínál, az adattárolók szellőztetését pedig egy 120 milliméteres átmérőjű, halkan dolgozó ventilátor biztosítja. A teljes NAS üzemi zajszintje 19,5 dB(A) körül helyezkedik el, ha a ventilátor alacsony fordulatszámon pörög.
Szoftver terén minden jelen van, amire csak szükség lehet. A QTS 4.3-as operációs rendszert használó NAS rendelkezik fedélzetén Container Station, VPN kliens és szerver, FTP szerver, nyomtatószerver, letöltő központ és DLNA szerver egyaránt működik. A kínálatban van iSCSI támogatás, a Virtual JBOD jóvoltából pedig a hálózatban található egyéb QNAP NAS-ok szabad adattároló kapacitása is munkára fogható. A Surveillance Station összesen akár 30 megfigyelő kamera kezelésére is képes, gyárilag azonban csak két kamera használatára jogosító licencet kapunk hozzá. Az új NAS QIoT Container funkcióval is bír, így az IoT adatok könnyedén tárolhatóak, az IoT alapú mikroszolgáltatások pedig hatékonyabban működhetnek, ami új lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat. Ezeken felül természetesen hálózati és helyi adatmentésre, illetve adat-visszaállításra éppúgy van mód, mint e-mail fiókok kezelésére vagy éppen eszközök közötti könyvtár-szinkronizációra. És ez még csak a jéghegy csúcsa.
A QNAP TS-431X rövidesen elérhetővé válhat kereskedelmi forgalomban, várható listaárával kapcsolatban azonban egyelőre nincs információ.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. grrrgo
2017.02.22. 14:19
Ez igen érdekes!
Igazi költséghatékony megoldás, mert még csak közelítő ár sincs megadva!
(Biztos az Excel tábla "Ár sora" üres volt ezért került az árlista elejére!)
Szóval ha a "várható listaárával kapcsolatban azonban egyelőre nincs információ" az igazság, akkor honnan lehet tudni hogy költséghatékony lesz?
Miért nem írtátok ki ehelyett, hogy "fizetett reklám"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!