iPon Hírek

Komoly előnyöket kínálnak a 8 Gb-es GDDR5-ös chipek

Dátum | 2015. 01. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A GDDR5-ös memóriachipek szegmensében rövidesen újabb változásra számíthatunk, hiszen két piacvezető cég is bejelentette, készíti a 8 Gb-es lapkákat, amelyek új lehetőségeket nyitnak a videokártyák és a játékkonzolok piacán, hiszen jóval egyszerűbb lesz nagyobb memóriakapacitást biztosítani, mint eddig. A Samsung már beindította a tömegtermelést A Samsung a napokban számolt be róla, hogy a cég beindította a világ első 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipjeinek nagy volumenben történő sorozatgyártását. A szóban forgó memóriachipek piacvezető, 20 nm-es gyártástechnológiával készülnek, és egyenként 1 GB-os kapacitással büszkélkednek. Egy-egy ilyen memóriachip lábankénti I/O adatrátája 8 Gbps-os értéket képvisel, ami a noteszgépekben jelenleg alkalmazott DDR3-as memóriachipekéhez képest négyszeres gyorsaságot jelent.
A Samsung új memóriachipjei csatlakoznak a 4 Gb-es és 6 Gb-es megoldásokhoz, amelyekkel karöltve változatos GDDR5-ös termékpalettát biztosíthatnak. A gyártó az újdonságokkal nem csak az asztali- és mobil számítógépek szegmensét, hanem a szerverpiacot is célba veszi. A 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipek rövidesen feltűnhetnek a különböző termékeken. A Micron sem akar lemaradni A napokban a Micron illetékesei is bejelentették, már szállítják saját 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipjeik mintapéldányait, amelyek jelenleg a két legnagyobb piaci szereplő számára érhetőek el – itt minden bizonnyal az Nvidiáról és az AMD-ről van szó. Az új memóriachipek előnyei Azáltal, hogy 4- és 6 Gb helyett immár 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipek is rendelkezésre állnak, egyszerűbbé válik a fedélzeti memória kiépítése, ugyanis 8 GB-nyi VRAM esetén a korábbi 16 helyett így már csak 8 memóriachip alkalmazására van szükség. Ezzel a gyártási költségek valamelyest csökkenthetőek, plusz az adott nyomtatott áramköri lap is helytakarékosabban, kevésbé komplex felépítéssel készülhet el. Az új memóriachipek a PlayStation 4 számára például különösen jól jöhetnek, ugyanis a jelenlegi 16 darab GDDR5-ös IC helyett a jövőben már 8 darab memóriachippel is biztosítható a 8 GB-nyi fedélzeti memória, ezáltal egyszerűbb nyomtatott áramköri lap tervezhető, és a memóriachipek költségein is spórolhat a Sony – legalábbis elméletben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. kunrichard
2015.01.15. 16:52
Gyakorlatban meg ez senkit nem érdekel. ha egy 40 000Ft-ból elkészült Iphone készüléket eladnak 300 000-ért akkor ez valyon a gyártókat érdekelni fogja?
Szerintem annyiban igen hogy még vastagabb lesz a zsebük...

Persze ami az alacsonyabb előállítási költséget illeti. Sajnos ez a kereskedelmi forgalomban nem igazán látszik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Tyrel
2015.01.15. 17:33
Mióta Gamer gépem van ez a jelenlegi (R9 270) a 10. 3D gyorsításra alkalmas videokártyám (legelső egy Voodoo Banshee volt).
Ebből a 10 kártyából 2 ment tönkre, mind a kettő memóriahibával.
Mind a kettőn Samsung memória volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. khaun Tyrel
2015.01.15. 17:38
Általában minden kártya attól hal meg, kondikon és a sín károsodásán kívül sok minden mástól nem is nagyon tud, de memória adja magát. Valószínűleg a telefonodban is Samsung memóriachipek vannak. De azért ne dobd ki a kukába!

kunrichard: Mivel feleannyi a helyigényük, értelemszerűen könnyen lehet kétszer annyit pakolni belőlük egy egységnyi területre, ezáltal nem feltétlenül lesz az idióta ill. csúcskártyák extrája a 4 GB VRAM sem, elterjedtebb lesz a középkategóriában is (idióta kártya alatt értem pl. a 4 GB-os GTX650-eket), valamint a gamer laptopok is jelentősen profitálnak a sebességnövekedésből, még egy fokkal közelebb kerülnek a PC-hez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2015.01.15. 17:49
Gondoltam hogy kapásból jönnek az iPhone fanok, nekik azt tanácsolom hogy szedjék szét a telefont, és számolják össze, hány alkatrészen díszeleg a Samsung felirat Én maradok a Samunál, sokkal szebbek a színek és jobb fényerővel rendelkezik mint a 6-os ájfon, volt szerencsém összehasonlítani. Az Android is fejlődik szépen. Külsőre sem tetszik az Apple megoldása, egyre gagyibb hatást kelt, arról nem beszélve hogy a hátlapja tele van firkálva mindenféle EU szabvány logóval. és apróbetűvel amit megoldhattak volna matricával is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... khaun
2015.01.15. 18:12
Az sdram is kondenzátorokból áll, szóval ebben az esetben is 99.9%-ban kondi probléma van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... Tyrel
2015.01.15. 18:15
A világon ezek úgy működnek, hogy a legtöbb ilyen dologra van 1-2-3 pár gyártó és azok gyártják másoknak is az eszközöket, csak át is cimkézik.

Elég kevesen vannak, így ha veszel egy hp, sony, nec, acer akármilyen monitort, akkor azokban a panel samsung vagy lg. Hiába nem látod sehol.
ugyanígy az iphone 80%-a is samsung termékekkel van telerakva.

Bárki tud bármilyen minőséget csinálni, ez tervezés kérdése. A legszarabb cuccokat készítő gyártó is tudna a katonai szabványnak megfelelő minőséget előállítani, csak ők nem erre, hanem a minél olcsóbbra fókuszálnak és ennyi a titok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. corzi pdx06
2015.01.15. 19:41
hol latsz iphone fan-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2015.01.15. 19:55
Inkább azon volnának a gyártók , hogy ha VGA -n egy memócsip nem dolgozik megfelelően , tönkre megyen , akkor azt ki-iktassa / lekapcsolja , mert ennek kiiktatásával még mehetne a kártya csak némi ram-mennyiség csökkenéssel . 1024MB helyett pl csak 896MB -al . Vagy ez nem érdeke a gyártóknak ?

Amúgy nekem még soha nem ment tönkre VGA -m ! Pedig volt egy csomó S3Trio -tól kezdve mostanáig ... NV sem ATI sem és AMD sem .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2015.01.15. 20:10
Mindenki megnézheti milyen kijelzőt rejt a monitorja itt keresd a típust , megfogtok lepődni páran , hogy vannak egyéb más gyártók is

De eddig az LG-Philips vitte a pálmát DELL laptopba , rettenetes jó képet ad !

Enyém épp :

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kunrichard khaun
2015.01.15. 21:23
Az általad említett "idióta" kártyák sem idióták. igazából csak az az idióta aki 1db-ot használ belőle egész gépe pályafutása során. Crossfire-hez és SLI hez nagyon is jók. De én nem is erre tértem ki hanem arra hogy nemhinném hogy az előállítási költség nagyon hatással lesz majd a piaci árra
De természetesen igazad van abban amit írtál. grafikus memóriának nagyon is jó. csak GPU is kéne hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.16. 14:52
Biztosan megéri gyenge 650-eseket (ha már ez a példa) SLI-be vásárolni egy jobb kártya helyett, főleg hogy nincs is SLI-támogatása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!