iPon Hírek

Komoly fejlesztésen megy át a GPS rendszer

Dátum | 2010. 05. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a GPS alapú navigáció: ezeket a rendszereket manapság nem csak a különböző katonai- és hivatalos szervek, hanem az átlagfelhasználók is előszeretettel alkalmazzák annak érdekében, hogy a hatékonyan megtervezett útvonalak segítségével gazdaságosan, gyorsan és egyszerűen el tudjanak jutni „A” pontból „B” pontba. A GPS készülékek egyre okosabbak, pontosabbak és gyorsabbak, valamint egyre kedvezőbb áron érhetőek el, így igazi slágerterméknek minősülnek nem csak az autósok, de lassan a motorosok és akár a biciklisek körében is.

A GPS technológia a jelenleg használt rendszerrel hozzávetőlegesen 3-15 méteres pontossággal tudja meghatározni aktuális földrajzi pozíciónkat, de a pontosság rengeteg tényezőtől függ. A nem is oly távoli jövőben a helyzet megváltozik majd, ugyanis az amerikai kormányzat jelentős összegeket szán a globális helymeghatározó rendszer (GPS) fejlesztésére, így az pontosabbá válik. A jelenlegi műholdakat 2021-ig fokozatosan felváltják az újak, amelyek nagyobb hatótávolsággal, erősebb jelekkel és nagyobb pontossággal dolgoznak majd. A 8 milliárd dolláros befektetés keretein belül 24 új műhold áll szolgálatba, amelyek a jelenlegi egységeket váltják majd le. Az első műholdat már az elmúlt hétvége folyamán fellőtték, azaz az átalakítás már megkezdődött.


Az új rendszernek köszönhetően a globális helymeghatározás még hatékonyabban zajlik majd: a rendszer pontosabban és megbízhatóbban fog üzemelni az új műholdakkal, mint a jelenlegiekkel. Ahogy az új műholdak forgalomba állnak, a helymeghatározás egy méteren belüli pontossággal történhet, ami a mai gyakorlathoz képest jelentős előrelépés. A korábbi tervek szerint már régen forgalomba kellett volna állniuk az új műholdaknak, de a fejlesztések elhúzódása miatt - amely többnyire a hadsereg által támasztott újabbnál-újabb igények következtében lépett fel - a műholdak fellövése is csúszott.

A 24 műhold mellett hat tartalék műhold is készül, amelyek az egyes egységek meghibásodása esetén állhatnak szolgálatba, méghozzá rövid időn belül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. atti2010
2010.05.27. 17:07
Ez szép, ok már leváltják, az Europai rendszeren meg még mindig tökölődnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. axe
2010.05.27. 17:08
Teccetős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. raiden
2010.05.27. 17:21
atti, nehogy azt gondold, hogy amerika a két szép szemedért neked ingyen csinálna, meg lőne fel műholdat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kdavid
2010.05.27. 17:33
Azt remélem tudjuk hogy e GPS rendszer a U.S. Army rendszerén megy, és ha akarja akkor leállíthatja az összes nem U.S. Army tevékenységet (értem a sima GPS-es navigálást)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. straw
2010.05.27. 17:36
@kdavid: szerintem ezt a GPS-t használó emberek nagy százaléka tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Racer01
2010.05.27. 18:21
és azt ugye ítudod kdavid, hogy egyetlen gombnyomásra letiltható egész amerika internetes hozzáférése?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. aroon12
2010.05.27. 18:30
Nekem kéne egy olyan gomb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Smith166
2010.05.27. 18:55
Ez jó hír. Nyilván nem tennének bele egy centet se egy ingyenes rendszerbe csak azért hogy a mariska néni GPS-el odataláljon a patikába. Katonai céljaik vannak amiket így könnyebben véghezvisznek, ha a népnek is csorgatnak valamit. A katonai cuccok már most sem 3-15 m-es pontossággal dolgoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. SirAlo
2010.05.27. 19:06
Csak ezek a katonai sz*rsagok mind penzpocseklasok -,-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Fzoltan
2010.05.27. 19:15
SirAlo: ha ez így lenne, akkor neked se lenne min most gépelned... a katonai helymeghatározó rendszer meg már jóval pontosabb, mint 3 méter, gondolok itt a gps vezérelte ágyúlövedékekre... (igen, van ilyen is...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hakosh2
2010.05.27. 19:52
Én egy HTC Desire-vel szoktam navigálni és 3m-nél sokkal kisebb eltéréssel lövi be a pozíciómat, illetve a 3m-nél kisebb mozgásokat is könnyen "követi".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bagi10
2010.05.27. 20:24
Ezaz még erősebb jel Had süljön meg az agyunk gyerekek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szantos
2010.05.27. 20:56
Nyilván egy geodéta jobb infókkal szolgálna, de rálátásom nekem is van a dologra...
Több GPS mód van, a navigációs cuccok, telók, stb. eleve csak a "turista" sávot fogják.
Az ipari GPS-es geodéta mérőállomások jelenleg is tudják a +- 1-2 cm-es pontosságot.
Ezek más sávon dolgoznak, de nem hiszem, hogy a sáv maga kódolt/fizetős lenne.
Mondjuk a cucc az 15+ M Ft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2010.05.27. 22:29
A katonaiak meg hangsebesség feletti tartományban lesznek képesek erre a pontosságra,hamarosan ha igy haladnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Winyettyu
2010.05.27. 23:02
szantos, a geodéta műszerek ha csak gps jeleket vesznek akkot nem jobb a pontosságuk egy autó gps-énél, azonban azok gsm-en(telefonon) lekérik az aktuális információkat arról hogy mennyi korrekcióra szorulnak azok az értékek amiket kiszámolt magának, mert ott ahonnan lekéri, ott tudják hogy mennyi a hibája jelenleg az összes műhold pályájának. ilyet telefonba is be lehetne építeni, csak nincs igény arra hogy centiméteres pontosság legyen ezekben az eszközökben. mellesleg a centiméteres pontosság jeléére kell valamennyit a telefonhívás költségén felül is fizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm Winye...
2010.05.27. 23:19
Szerintem az vagy benne van a licencdijban ,vagy nen jelentős összeg mert mindig kamarai mérnöknapot szoktak felszámolni a kitüzött potok számától függetlenül.Modjuk a müholdast csak addik használják amig beillesztik az EOV-ba utána már helyi alappontról mérnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. natloz
2010.05.27. 23:19
Én voltam geodéta mérőtáborban, és volt a kezemben egy olyan GPS rendszer, amiből elvileg 2 volt az egész országban. Az annyira pontos volt, hogy az egyik csoport eldugott egy söröskupakot a kavicsban, bemérte a koordinátáit, odavitte a gépet a csoport másik felének a koordinátákkal, és a gép pontosan a kupakra vezette őket. Egy hátizsák, és egy kb 2 méter magas rúd volt a szerkezet, a tetején az antennával, és nem tudom, hogy volt-e benne GSM modul, de nem hinném. Amúgy ha 3 műholdról a korrekciókkal együtt pontos jelet kap egy GPS, az már elvileg simán tudja az 1-2 cm-es pontosságot.
Az általunk autóban, telefonban használt GPS-ek erősen le vannak butítva, és direkt zavart jelet kapnak, ezért is kellenek a térképszoftverek, amik odasaccolják az útra a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2010.05.28. 13:16
natloz

Az ipari felhasznalasban adott bazispontok kordinatajaval korrigaljak az Eleve Pontos(akar mm) GPS jelet. A Muholdrol Leveheto jel ami teljesen szabad kb abba a 3-10m be fer bele amit az Amerika hadsereg engedelyez azutan a folyamatos korrigalojelet lehet megvenni ami ugyanugy a muholdon keresztul erkezik persze jopar attetelen keresztul hiszen azt a bazispontok abszolult es relativ kordinatainak osszevetesevel illetve a muholdak uszasaval kell korrigalni. Vagyis ami eleve megadatna azt rebgeteg atteten keresztul megveheted de ennek vedelmi celjaji voltak amig ra nem jottek hogy egyszeruen kijatszhato igaz idoben eleg keplekeny mivel a muholdak uszasat csak egy helyi bazispontal(telepitheto helyi ami radifrekit sugaroz es tudja a sajat kordinatait) lehet javitani igy akar eves szinten produkalhato akar 10-20 mm pontossag.
Ha erdekel a mezogazdasagban igen elterjedt dolog mert sokat meg lehet takaritani idoben es uzemanyagban is.

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2010.07.22. 16:11
És még véletlenül sem lesz egyik kamerán se szuper távcső -persze csak, hogy részletesebb legyen a google térkép, nem másért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!