iPon Hírek

Komoly Gigabyte alaplap hardcore tuningosoknak

Dátum | 2015. 01. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte a CES 2015 alkalmával megtartott sajtóeseményen egy rettentően komoly X99-es alaplapról rántotta le a leplet, amely kifejezetten a versenyszerűen tuningoló hardcore overclocker keménymag számára készült. Az új deszka a kissé nagyképűen hangzó X99-SOC Champion nevet viseli, amelynek létjogosultságát már sikerült is alátámasztania: egy hét leforgása alatt nem kevesebb, mint kilenc világrekordot sikerült nyugdíjba küldeni olyan konfigurációkkal, amelyekben ez a deszka duruzsolt. Elismerésre méltó dolog, hogy ezzel együtt 17 tuning-elsőséget is sikerült bezsebelni a deszkával.
Ahogy azt várhatjuk, a fenti ajánlólevélnek, illetve a remek felszereltségnek sajnos ára van: a mindössze négy darab DDR4-as memóriafoglalattal felszerelt X99-es deszkáért 400 dollárt kérnek el. Hogy a méregdrága árazás ellenére miért kapunk nyolc helyett csak négy DDR4-as memóriafoglalatot? Azért, hogy jobb tuning-eredményeket érhessünk el. Mivel csak négy DDR4-es memóriafoglalatot kell kivezetni, így a processzor memóriavezérlőjéhez közelebb kerülhetnek a memória slotok, ami javítva a jelminőséget, aminek hála a tuningpotenciál is jobb lesz. A jelminőség javítását szolgálja továbbá az is, hogy a memóriafoglalatok nem klasszikus módon, nyákfuratokon keresztül érintkeznek a nyomtatott áramköri lappal, ugyanis a csatlakozókat SMT eljárással rögzítik, ami felületszerelt forrasztást jelent. Az említett ravaszságoknak a jelek szerint tényleg van pozitív hatásuk, ugyanis a Gigabyte saját tuningmestere, Hicookie némi Corsair gyártmányú DDR4-es rendszermemória használatával sikeresen beállította a legújabb DDR4-es memória-órajel világrekordot, ami így most éppen 4184 MHz. A DDR4-es memóriafoglalatokban egyébként maximum 32 GB-nyi DDR4-3200 MHz-es rendszermemória szállásolható el.
A trükkös memóriafoglalatok mellett egyéb megoldások is segítik a tuningosokat. A processzorfoglalat érintkezői extra aranyozást kaptak, sőt, a processzorfoglalatban extra érintkezők is vannak, amelyek segítenek a processzor tuning-mozgásterének növelésében – valahogy úgy, ahogy azt az ASUS egyes X99-es alaplapjainál a híres OC-Socket teszi. További extra, hogy van kapcsolható LN2 mód, valamint a processzorfoglalat üzemmódja is választható (LGA 2011-3 normál mód vagy LGA-2083 tuning mód). A tuningosok örülni fognak továbbá a dedikált bekapcsoló- és reset gombnak, az OC Panel funkciónak, a kétszer hétszegmenses Debug LED kijelzőnek, a CMOS Clear gombnak, valamint a dedikált feszültségmérő pontoknak is. A sorban természetesen kapcsolható DualBIOS funkció is található, sőt, BIOS választó kapcsolót is rejt a deszka.
Hogy mi van még a repertoárban? Négy darab PCI Express 3.0 x16-os bővítőhely, amelyek közé három darab PCI Express 2.0 x1-es slot is került. Az új alaplap természetesen Quad CrossFireX és Quad SLI támogatást egyaránt kínál. A sorból a Turbo M.2-es bővítőhely sem hiányzik, ami azért érdemelte ki a "Turbo" jelzőt, mert a szokásos PCI Express 2.0 x2-es helyett PCI Express 2.0 x4-es sávszélességgel gazdálkodhat,ami 20 Gbps-os adatátviteli sávszélességet eredményez.
SATA 6 Gbps-os portokból hat darab olyan alaplapi jár, amelyekhez RAID 0,1,5,10 támogatás is tartozik, de rajtuk kívül további négy darab SATA 6 Gbps-os portot is kapunk, csak már RAID támogatás nélkül. A kínálatot egy SATA Express port zárja, ami két SATA 6 Gbps-os porttal, illetve az M.2-es slottal osztozik a sávszélességen. USB 3.0-s portokból négy jár hátlapi kivezetésként, további négyet pedig alaplapi tüskesor formájában lehet igénybe venni.
Ezeken felül Intel I218V típusú Gigabites Ethernet port, valamint Realtek ALC1150 alapú AMP UP audió rendszer is szerepel a kínálatban. Az elegáns és jól felszerelt, ATX formátumú alaplap már elérhető kereskedelmi forgalomban, a vele elért tuning-eredményekről pedig alighanem hallunk még. Aki az alaplap tesztjére is kíváncsi, látogasson el az AnandTech virtuális hasábjaira.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Asagrim
2015.01.06. 14:04
"Az új deszka a kissé nagyképűen hangzó X99-SOC Champion nevet viseli, amelynek létjogosultságát már sikerült is alátámasztania: egy hét leforgása alatt nem kevesebb, mint kilenc világrekordot sikerült nyugdíjba küldeni olyan konfigurációkkal, amelyekben ez a deszka duruzsolt."

Ez csak annak kelti fel a figyelmét, aki nem tudja mi az az engineering sample. Ilyen teljesítményre alkalmas példányok soha nem fognak a boltok polcaira kerülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!