iPon Hírek

Komoly gondok miatt késik a HTC One (M9)

Dátum | 2015. 03. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HTC március elsején, a Mobile World Congress „nulladik napján” mutatta be a legújabb csúcsmodelljét, a One (M9)-et. Ha minden a tervek szerint alakult volna, a felsőkategóriás okostelefon mostanra már megvásárolható lenne, azonban hiba csúszott a gépezetben, és ennek eredményeként a gyártó kénytelen volt visszavonulót fújni. A One (M9) az eredeti tervek szerint március 16-án került volna a boltok polcaira a vállalat hazájában, Tajvanon; azonban a szoftvert és a hardvert egyaránt érintő problémák merültek fel, melyek miatt úgy döntött a HTC, hogy elhalasztja a rajtot. A 32 GB tárhellyel ellátott okostelefon esetében elvileg csak napokról beszélhetünk, viszont a kövérebb, 64 GB-os háttértárral rendelkező modellnél már hetekről lehet szó, tehát a szélesebb körben tervezett március 25-i indulás is veszélyben van.
A HTC nem adott ki részletekről árulkodó közleményt az üggyel kapcsolatosan, viszont két komoly gonddal biztosan foglalkoznak a vállalat mérnökei. A bootolás során bekövetkező problémákat próbálják elejét venni, illetve mostanra a Tweakers szaklap elemzése (is) rámutatott arra, hogy a készülék túlmelegedéssel küszködik. A Samsung vádaskodásai után akár a Snapdragon 810 számlájára is lehetne írni a dolgot, azonban az LG G Flex 2 ugyanezzel a központi chippel már megvásárolható a világ több pontján, és egyetlen jele sem merült fel annak, hogy gondot okozna számára a terhelés mellett keletkező hő elvezetése. És az is inkább szoftveres problémára utal, hogy a Tweakers csak a GFXBench futtatásakor tudta 55,4 fokra felhevíteni a gépet, a szintén nagy terhelést jelentő Asphalt 8 vagy Assassin's Creed: Pirates játékok esetén mindössze 42 fokig melegedett a mobil, ami ugyan több a versenytársaknál tapasztalhatónál, de már nagyjából természetesnek nevezhető – a konkurensei is 40 fokhoz közeli értékeket produkáltak játék közben.
A HTC mostanra hivatalosan is megerősítette, hogy valóban gondok vannak, bár ezt így nem jelentik ki kerek perec. A Twitteren közzétett üzenetben arra hivatkozik Jeff Gordon, a HTC Online kommunikációért felelős részlegének vezetője, hogy egyelőre még nincsen kész a szoftver, bármennyi előzetes tesztet is futtatnak az eszközökön. Bízunk benne, valóban helyre tudják rakni szoftveresen ezt a problémát, és nem tervezésbeli gikszerről van szó a melegedés esetén.
A hibára rámutató elemzés ugyan friss, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyáltalán nem új keletű dologról beszélhetünk, és nem a véletlen műve, hogy a Tweakers munkatársának eszébe jutott megmérni a One (M9) hőmérsékletét terhelés alatt. Tudniillik már a Mobile World Congressen kiállított masina esetében is tapasztalható volt a probléma. A kiállított okostelefon több teljesítménymérő alkalmazás lefuttatását követően egyszer csak minden műveletet megszakított, és közölte a felhasználóval, hogy túlmelegedés történt. A rendszerüzenetben foglaltak értelmében, ekkor meg kell várni a teszt folytatása előtt, hogy lehűljön a HTC One (M9), máskülönben újraindulhat vagy teljesen ki is kapcsolhat. Minden bizonnyal ennek a problémának a létezéséről a HTC-nek is tudnia kellett, ennek tükrében pedig felettébb különös, hogy kihirdette a cég, hogy március 16-án már kereskedelmi forgalomba fog kerülni a friss zászlóshajó.
A HTC One (M9) – remélhetőleg – csak a komoly szoftveres hibák elhárítását követően fog felbukkanni a boltok kirakatában, viszont azt egyelőre lehetetlen megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor. Ha igazak a hírek, akkor először a 32 GB-os kerülhet bevetésre, és a 64 gigásra még egy ideig várni kell. Zárásul némi pozitívum: a legfrissebb információink szerint nem lett drágább az újdonság, mint a One (M8) volt az indulásakor, ami azt jelenti, hogy a 32 GB-os kivitel 650 dollárról indulhat majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. szabyka95
2015.03.17. 19:47
Nagyon elkellett kurjanak valamit a kernelben, ha szoftveres a gond .. Amugy egyik top SOC se birja max terheles mellett sokaig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SgScorpion
2015.03.18. 02:45
Szerintem a telefon kinézetén csiszolhattak volna.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Resike szaby...
2015.03.18. 04:48
HTC-nek saját kernelje van ami kb. 3-4 havonta frissül az új rendszerrel. Az hogy egy félkész rendszer még nem tökéletes az meg nem meglepő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2015.03.18. 06:08
Ez nem meglepo sajnos az m8 is kesett.Szerintem anyagi gondokkal kuszkodik a ceg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!