iPon Hírek

Komoly létszámcsökkentésre készül az AMD?

Dátum | 2012. 10. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Hasonló pletykák már eddig is érkeztek

Néhány hete már lehetett olvasni olyan pletykákról, amelyek arról adtak hírt, hogy az AMD a nem is oly távoli jövőben komolyabb létszámleépítést eszközül majd, ám akkoriban ezek a pletykák nem kaptak komolyabb nyilvánosságot. A korábbi híresztelések egyébként arról szóltak, 9% körüli leépítés várható.

A friss értesülések hitelesebbeknek tűnnek


A hír most újra felreppent, ám ezúttal több neves forrás hasábjain is megtalálhatóak az információk. A CNet az AMD-hez közel álló, a helyzettel tisztában lévő informátorra hivatkozva azt állítja, hogy az AMD a közeljövőben 20-30% közötti létszámcsökkentést hajt majd végre - pontosabb információk az elkövetkező napok folyamán várhatóak.

A SemiAccurate informátorai arról számoltak be, hogy az AMD alkalmazottainak minimum 10%-a veszíti majd el a közeljövőben az állását, és az elbocsátott alkalmazottak között furcsa módon mérnökök is lesznek, méghozzá nem is kevesen. A pletykák szerint a vállalat mérnökcsapata 30%-kal lesz karcsúbb, a legkomolyabb változás pedig a grafikai divízióra vár. Utóbbi rendkívül furcsán hangzik, ugyanis a Radeon HD sorozat tagjai szárnyalnak és az APU egységek integrált videó vezérlői is jobbak a konkurenciánál.

Hasonló elbocsátási hullám persze már korábban is volt: akkoriban az AMD alkalmazottainak 10%-át bocsátotta el, méghozzá a cég átstrukturálása miatt. Azóta több magas beosztású szakember is elhagyta a céget, az AMD pénzügyi pozíciója pedig gyengült.

A kedvezőtlen gazdasági helyzet az oka mindennek?

Utóbbira, azaz a pénzügyi pozíció gyengülésére jó példa, hogy a vállalat nemrégiben jelentette be: a cég harmadik negyedéves árbevétele jelentősen alacsonyabb lesz, mint azt korábban várták. A jelenlegi értesülések alapján a harmadik negyedéves teljes árbevétel 10%-kal alacsonyabb lesz, mint az idei második negyedéves teljes árbevétel volt - utóbbi azért is probléma, mert a második negyedéves teljes árbevétel 11%-kal alacsonyabb volt, mint az idei első negyedév árbevétele.

Az árbevétel-csökkenés mögött a kedvezőtlen gazdasági helyzet húzódik, valamint az a tény, hogy a PC piac a vártnál gyengébben teljesít, ugyanis a vásárlók inkább az újdonságnak számító táblák felé fordulnak.

Ezek után kíváncsian várjuk a hivatalos forrásból származó információkat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

73. Szecse
2012.10.15. 09:19
Ez egy szomorú hír, remélem sikerül betörni a tabletek piacára az uj soc-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. nyunyo19
2012.10.15. 09:23
Elég faszán megszívjuk ha az AMD beadja a kulcsot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Balucsek
2012.10.15. 09:57
Aha akkor ahogy látom már készülnek arra, hogy VGA csak a csúcsszériában lesz alatt meg lesz APU... Nem kellesz majd 4-5 chipet tervezni 1 szériába elég lesz 1 GPU meg 1-2 integrált +azok megnyirbálásai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. atti2010 Baluc...
2012.10.15. 10:02
Meg ugye külön CPU sem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. somakb
2012.10.15. 10:03
Végül is... marketingeseik és piac kutatóik eddig is kritikán alul teljesítettek, a jóképeeségű vezetők és vezető mérnökök már elmentek, most kirugják a maradék mérnök brigád harmadát... így most az egész cég csak töketlenekből fog majd állni... a tőzsdén újabb laza 15%-os esét produkált az AMD pénteken, így már 2 mrd alá került a piaci értéke, ami már irtó gyenge...

Töketlen egy banda vezeti ezt a céget, akik ennyire vakon, szemellenzővel "x86, x86,x86 " mantrával mennek előre továbbra is azon az úton, ami már évekkel ezelőtt látszott, hogy zsákutca lesz...de továbbra sincs semmi más ötlet, terv, vagy bármi, hogy eseleg újítsanak, valami új profilba vágjanak stb... csak előre a szakadékba az x86 mentén.. vaklovak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. gery84
2012.10.15. 10:56
Hát nem sok esélye van így hogy az intel meg az nvidia össze fog ellene!

A Tábla PC-nél is az intel szeretne uralkodni egy irtó gagyi Atom procival, és fog is mivel ő az intel és ő szabja meg az árakat + a gyártókat is hogy mit csinálhatnak!

Már nem egy helyen hallottan hogy az Hondo APU proci nagyon jól sikerült.
Túlságosan is jól, ezért csak kettő gyártó fogja vásárolni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. kray
2012.10.15. 10:58
Azért az nem egy utolsó ötlet, hogy videóvezérlőt berakják a cpu-ba és együtt a kettőt lehetne használni mindenhez!

Sőt igazából ez lenne a jövő, ha az intelnek nem lenne érdeke lassítania a folyamatot, amíg képes lesz egy épkézláb igp-t készíteni.

Ha ez összejön az AMD-nek, akkor a konzolokba, táblákba és egyéb kis eszközökbe is gond nélkül be lehet pakolni őket (persze megfelelő módosítások után).

Aki meg ennyire várja a pc halálát, az ne merje bekapcsolni otthon a gépet, hanem baszakodjon a telefonján meg a szar tábláján
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. atti2010 kray
2012.10.15. 11:14
Aki meg ennyire várja a pc halálát, az ne merje bekapcsolni otthon a gépet, hanem baszakodjon a telefonján meg a szar tábláján

+10
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. arn
2012.10.15. 11:28
lassan nem sokat er a ceg, ahhoz kepest, hogy a jovore nezve ertekes technologiaval rendelkezik.

erdekes ket forgatokonyv lenne, ha az nvidia vagy az intel megvenne. ez utobbi kapna egy jo grafikus reszt, viszont a monopolhelyzet miatt erre nemtom mekkora az esely. az nvidia viszont kapna x86on ujra licenszet. tuti atgondolnak a roadmapjukat, akarmit is mondanak most

az apple helyeben en lecsapnek ra... egycsapasra meglenne minden technologiai fejlesztes hazon belul. a gyartassal most is szarban vannak, de lehet azt is megoldjak a jovoben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. atti2010 arn
2012.10.15. 11:44
Azért ne olyan rossz a helyzet, az Nvidia nem kaphatna x86 licenszet mert keresztszerződése van az AMD -nek az Intelel tehát senki sem adhat semmit el a másik tudta nélkül meg amúgy sem lenne annyi pénze az Nvidianak hogy megvegye az AMD-t, az Apple kezébe meg had ne kerüljön már, inkább az IBM -nél látnám jól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. arn
2012.10.15. 11:57
az apple jovobeli celjaiba nagyon belevagna, hogy fuggetlenedni akar, es minel tobbmindent megcsinalni hazon belul. raadasul a meglevo technologiakkal nem kellene a konkurens megoldasokkal sem kinlodni, mert a sajat oprszben azt csinalnak, amit akarnak. sokkal gyorsabban keresztul lehetne vinni ezt az apu, stb dolgot, mint a "konzervativ" pcs piacon.

soc reszen sem az armtol licenszelnek a jovoben, most pedig itt lenne egy utokepes sajat gpu is melleje. az applenek apropenz lenne a jovobeli lehetosegeket illetoen.

ezen kivul talan az intelt meg a qualcommot tudnam elkepzelni, hogy eleg nagyok es hasonlo piacon versenyeznek. bar ez utobbi alig harom eve vette meg az andrenohoz fuzodo dolgokat... es milyen jol tettek, lassan a legnagyobb tenyezo lesz az armos oldalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. atti_2012
2012.10.15. 12:10
Szép csúsztatás, a kedvezőtlen gazdasági helyzet, meg a pc piac csökkenése. Ez érinti az nvidiát és az intelt is, érdekes náluk nincsenek ilyen problémák.....
Nevetséges hogy a remek, jól fogyó termékeikből 100 millió dollárnyi tétel selejteznek.

Be kell vallani, azért kerültek ilyen helyzetbe, mert a kutyának sem kellenek a termékeik. Sajnos a magyar gazdasági helyzet miatt van piaca itthon, mert olcsó, de annyit is ér.

Lényeg hogy valamelyik olyan vegye meg, ami eltünteti a süllyesztőben. Nem nagyon fog hiányozni, eddig se volt ármérséklő hatása a piacon, mivel nagyon kis részét birtokolta csak. Nem hiszem hogy van olyan aki komolyan gondolja hogy 17%-al az intel 80%-a ellen tudott árharcot kialakítani.... szvsz az intel eddig is annyiért adta a cuccait, amennyiért akarta, ezután is annyiért fogja.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. SuhiTomi
2012.10.15. 12:36
atti_2012 Az a helyzet, hogy sajnos igazad van. Én is AMD párti vagyok, de főként a baráti árazás miatt, valamint nekem az a teljesítmény elég, de lehet, hogy én is intelt vennék, ha kb. fele annyiért adnák a CPU-ikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. gery84 arn
2012.10.15. 12:51
x86 proci licens csak az AMD, intel, VIA van és ha valaki felvásárolja elveszíti a X86-os szerződést.
AMD meg nem fogja eladni magát se az intelnek főleg nem az nvidiának!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. atti_2012
2012.10.15. 12:56
gery84 most karácsonyra várható hogy lesz kis fellendülés, de január-február környékén nem fogják megkérdezni kinek akarja eladni magát. Majd a csődbiztos értékesíti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Szecse
2012.10.15. 13:18
Remélem a Samsung fogja felvásárolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. rini
2012.10.15. 13:19
Tudod ez sem feltétlenül igaz, hogy csak ez a három cég rendelkezhet x86 licencel. Ha eladják a céget akkor valóban igaz, hogy nem feltétlenül kerül a licenc a másik céghez mert ehhez annak engedélye szükségeltetik. Viszont ha nem kapja meg azt a licencet az a cég akkor már csak tulajdonképpen ő fog vele rendelkezni. Ez pedig széttépi az Intelt is a versenyhatóságok miatt. Nem lesz mire hivatkozni a cég összetartásához. A via S3 ehhez pedig édeskevés a maga 0,1-es részvételével. Már néhány évvel ezelőtt is szétakarta kapni az amerikai versenyhatóság a céget de pont az AMD kooperáció mentette meg ettől. Mondjuk attól nem félek egyenlőre, hogy az AMD beadná a kulcsot de az biztos, hogy anyagilag nagyon rosszul állnak az biztos. Túlságosan kevés lábon állnak, ha valahol veszteséget termelnek és ezt nem képesek kisegíteni máshonnét, akkor bajban vannak. Ezzel szemben jól látható az Intel és NVidia több terméket tartok a kezemben tevékenysége. Őket is érintik a válságok de ahol veszteség keletkezik azt képesek más tevékenységük bevételeiből pótolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. arn
2012.10.15. 13:27
masik oldalrol

A vállalat részvényárfolyama a múlt hét végi forgalomfigyelmeztetést követően újabb többéves mélypontra zuhant, jelenleg 2,74 dolláron áll. Ezzel az AMD piaci értéke 2 milliárd dollár alá esett, ami ismét tápot adott a cég felvásárlásával kapcsolatos találgatásoknak, melyek ezúttal a Qualcommot említik potenciális vevőként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Gyurkov
2012.10.15. 14:13
Áhh AMD... maguknak ássák ki a vermet... ha így folytatják veszíteni fognak, semmi sem kompatibilis visszafelé, folyamatos csúszások, ár/érték arány háttérbe kerülése... csak a főbb problémák közül pár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. mikej95
2012.10.15. 14:19
Azt hittem jól megy a szekerük, Trinity, Lano-nak van piaca. Bár meg kell hagyni a marketingjük híresen sz@r.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Taragas
2012.10.15. 14:22
A sok töketlenkedés helyett, már a trinitynek is minimum GCN-nek kellett volna lennie, és a Piledriver prociknál is mindent meg kellett volna tenni, hogy intel közeli szintű legyen, nem hogy épp saját magukat meg tudják verni(kit érdekel, hogy elég az a proci erő, nincs mit felmutatni, akkor az égés). Kb jó ideje csak csalódok a cégben. Elnézést, ha ezzel valakit megsértek, de nem lesz más a véleményem....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. atti2010
2012.10.15. 14:44
Úgysem engedik csődbe menni, kár filózgatni rajta és 2009-ben sokkal rosszabbul álltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. MZperX75
2012.10.15. 15:44
A nagybetűs nagy magyar szolgáltatónk ,most 500embert akar kirúgni(ami kb 1000 a valóságban),de nem azért mert rosszul megy a szekér,hanem a profit maximalizálása miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Cifu
2012.10.15. 16:18
1.: Az AMD tetszik vagy sem alternatíva a Procik piacán. Ha bebukik, akkor lesz egy szem Intel az x86 platformon, és kész. A monopólium pedig rossz dolog, a fejlődést és az alacsonyabb árakat a versenyhelyzet teremti. Szóval nekünk, mint vásárlóknak elemi érdekünk, hogy legalább kétszereplős legyen a piac.

2.: Tetszenek azok a hsz.-ek, ahol az AMD gyenge processzorteljesítményét ostorozzák. Átlag otthoni felhasználónak a Trinity untig elég, körbe lehet nézni, hogy magas felbontásoknál is a VGA a limit játékoknál. Azt meg kétlem, hogy egy Gf680 vagy 7970-es radír mellett valaki az 1024x768-as felbontáson, élsimitás nélkül akarjon játszani, és verje magát arra, hogy a proci limit miatt csak 200 fps-t mutat a FRAPS.

Aki meg videoszerkesztésre, grafikai munkára használja a gépet, az meg jobb, ha inkább az OpenCL/CUDA felé fordul, és erősebb videokártya felé fordul, többet nyom a latba, mint pl. az i7 esetén a Hyper-threading (tapasztalat). És mit ad isten, az AMD is ezt csinálja, belerak egy normális, OpenCL képes VGA-t a prociba. Így aztán az A10-5800K konkrétan gyorsabb egy Handbrake tesztben, mint az i7-3770K (Lásd). Mennyibe is kerül egy A10-5800K, mennyibe egy i7-3770K? Hát igen. Ezek után indokolja meg bárki, mi értelme az i5 és i7 prociknak (nekem is az van, mert hittem a sok állítólag hozzáértő ember véleményének - aztán most látom, hogy egy csaknem fele annyi pénzből összerakott A10-5800K lenyomja a tuningolt i5-3570K procimat...)...

Szóval maradjunk annyiba, hogy az AMD utat próbált mutatni a Fusion-el, és bár a nehézségek miatt sok csúszást kellett elszenvedniük, szépen lassan egy igencsak életképes rendszert tesznek le elénk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Szecse
2012.10.15. 16:31
Nekem annyi bajon van az amd-vel, hogy a Trinity nem az fm1 tokozásba érkezett, és hogy fogyasztás tekintetében le vannak maradva kicsit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. bodomehesz...
2012.10.15. 16:37
Próbálják a Q4.-et javítani, bár nem a dolgozók menesztésével kellene, hanem olyan terméket kellene végre kifejleszteni ami ütőképes. Grafikon rajzolásban kimerül az összes szaktudásuk, ahelyett, hogy fejlesztenének, nem olyan terméket adnának ki ami nem üti meg a mércét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. bodomehesz...
2012.10.15. 16:41
Akkora ökörség ez a monopólium dolog. Ne gyerekeskedjünk már emberek. Az Intel így is monopol helyzetben van, és mégis lehet 9000ft-os CPU-t és 300.000Ft-os cpu-t is kapni. Sokkal több a kínálata mint az AMD-nek, és ár / érték / teljesítmény / fogyasztás / számítás terén mindenben jobb. Akkor meg mit beszéltek monopol helyzetről. Ha egyedül lenne is ugyan ez lenne. Ugyan így fejlesztene, ugyan így menne az ár ugyanis a saját termékeit ki kell futtatni, mert az újakat kell, hogy kiadja, és az újakon fog keresni. Már nagyon régóta magával versenyzik, és még sincs sem árilag, elszállva, sem fejlődésben elmaradva...
Ha valakinek nem tetszik ez a tény, javaslom nézze meg az ark.intel.com oldalt. Mindent elárul, kész tényeket közöl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. sanyix
2012.10.15. 16:51
@bodomeheszet: "álmodj királylány(fanboyka)"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. atti2010 sanyi...
2012.10.15. 17:01
Megjött már az Intel méhésze is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. sanyix
2012.10.15. 17:23
Azért abban jó is sülhet ki az egészből, hogy az x86-ot elindítja a végzet felé. Már vagy 15 éve itt lett volna az ideje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. gamerke
2012.10.15. 17:46
A gondom az az AMD-vel hogy az FM1 tokozással jól kiszúrtak az emberekkel. Aki megvette és következőleg processzort akar venni az cserélhet alaplapot is. Ez nem jó reklám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. sanyix
2012.10.15. 17:50
@gamerke: dehogynem, az intelnél jó reklám. Ott megmagyarázzák hogy azért váltanak foglalatot mert "szükség van rá" amd-nél ha nem váltanak akkor "de hülyék miért nem váltanak, biztos ez tartja vissza őket" ha meg váltanak, akkor meg az a baj hogy miért váltanak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.15. 17:53
Khmmm... Nézz már végig légyszíves azért a palettán. Alsó kategóriában az Atom-ot hülyére veri a Brazos, sőt, az AMD (mivel az Intel képtelen az Atomot összekaparni) még azt is megengedhette magának, hogy átalakítsa az ütemtervét, és kihagyja az idénre tervezett lépést, és kiszúrja a vásárlók szemét a Brazos 2.0-val. A középkategóriában megint mókás a helyzet, mert az AMD APU-jai az alsó kategóriát lazán hozzák, az Intel Celeron és Pentium procik ár/érték arányban nem versenyképesek. Az Intel évek óta szenved az IGP-vel is, még az Ivy Bridge HD4000-ese is katasztrófa a Llano megoldásaival szemben, és a Trinity még erre tett egy lapáttal.

Igen, ahol az intel vezet, az a csúcskategória, az i5 és i7 szintje, ha pusztán a procik erejét nézzük. Ami a vásárlók kis részét érinti, de itt is felhívnám a figyelmedet arra, hogy az i7-est egy fele annyiba kerülő proci is megszorongatja, sőt, néhol lehagyja, ha az IGP-t kihasználó alkalmazások kerülnek a képbe.

Ami pedig az árilag elszállást illeti, persze hogy nem szállhat el az intel, mert van konkurenciája. Ha elszállna, akkor mindenki AMD-t venne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. arn Cifu
2012.10.15. 18:04
Cifu: ennyi erovel lehetne azt is irni, hogy atlag felhasznalonak az ib gpus teljesitmenye is elegendo

nem veletlenul arazzak be (le) ennyire - es ez is a legnagyobb bajuk: az aktualis (tobbnyire cpus) alkalmazasokban nem teljesit jol, es a dragabban eloallithato procit adjak olcsobban. igy nem lehet kotseghatekonyan versenyezni, es ezen a trinity sem fog segiteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. atti_2012
2012.10.15. 18:08
Hiába akarják itt egyesek megmagyarázni a hülyeségüket, az amd akkor is szarul áll. Azt mondjátok tök jó a brazos, a trinity, jobb mint az intel cuccai. Oké. Miért nem veszik akkor? Miért kell 100 millió dolláros tételben leselejtezni a legyártott és eladhatatlan cuccokat? Miért nem tudnak annyit sem értékesíteni, hogy a termelési kapacitásukat kihasználhassák? Miért kell ár alatt értékesíteni, profit nélkül? Megmondom: mert csak ti hiszitek hogy milyen jó. Aki minőségi cuccot akar venni, messze elkerüli.

És persze lehet 1000x leírni hogy intel fanboy, amd haldoklik, nem az intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. sanyix
2012.10.15. 18:12
@atti_2012: miért nem? Mert sok ilyen "hozzáértő" van mint te. Magyarázd meg tényekkel, hogy az atom miért jobb mint a brazos. Aztán magyarázd meg tényekkel azt is hogy a pentium 4 jobb volt mint az athlon64 (azt sem vették nagyon)

"Miért nem tudnak annyit sem értékesíteni, hogy a termelési kapacitásukat kihasználhassák?"

Nem tudom milyen bolygón élsz, de az utóbbi pár év pont arról szólt, hogy soha sincs elég kapacitása az amd-nek kielégíteni a keresletet, így bukta az apple megrendelését is, mert nem tudott elég llanot gyártani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. atti2010 atti_...
2012.10.15. 18:14
Azért én magasról teszek az Intel CPU erejére mikor a Mario is akadozik rajta és csütörtökön beújítok egy Trinityre, ha megengeded.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Cifu arn
2012.10.15. 18:15
Ha az a GPU egy APU, akkor igen. Nekem is itt van az i5-3570K, de max. videókódoláskor látom mind a négy magot 100%-on járni, amúgy még az 50%-ot is ritkán éri el, játék alatt is

A fő gond amúgy szvsz az, hogy amíg az intel a Tick/Tock ütemtervét tudja tartani, az AMD a Fusion-al (és az azzal kapcsolatos problémákkal) annyira megkavarta saját magát, hogy még kell egy-két év, amíg újra tud egy rendes fejlesztési ütemet diktálni.

Azért érdemes megfigyelni, hogy anno az AMD kezdte el integrálni a memóriavezérlőt, majd az északi hidat, végül az IGP-t a prociba, az Intel pedig kényszerűen követte, mert rájött, hogy az AMD elképzelése igencsak működőképes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. sanyix
2012.10.15. 18:22
Az amd az A64-el hasalt el, amikor belefeketett egy rakás pénzt, összehozta a legjobb cpu-t, de még sem jött vissza az ára, az intel már ismert mutyijainak, és a buta vásárlók begyepesedett tömegeinek (lásd alább "Aki minőségi cuccot akar venni, messze elkerüli.", és az "amd fagy elég" marhaságok) köszönhetően, akik a kicsit többet fogyasztó kicsit 3x drágább, kicsit jóval lassabb p4-et vették még akkor is. Így szépnagy tőke úszott el, amiből fejlesztettek volna.
Az ötleteket, pedig simán le tudta nyúlni az intel és szinte végtelen pénzből megvalósítani.

Szerintem már az amd-nél is látták jó pár éve, hogy tökmindegy ők milyen jót milyen olcsón csinálnak, akkor is az intelt fogják venni a userek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. sanyix
2012.10.15. 18:23
Ezért kellett volna arm-ra állni, mert ott nincs meg ez a begyepesedettség, de már késő van ahhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.15. 18:30
A "selejtezés" történetét a jelek szerint nem ismered, így aztán egy szép fél történetet adsz elő, a saját verziódban.

Az AMD procik gyártását első sorban a Global Foundries végzi (hajdan az AMD saját csípgyártó részlege, csak kiszervezték), a GF-nek azonban a 32nm-es gyártással gondjai voltak, ezért nem tudtak elég Llano és Brazos csipet gyártani. A Llano hiányra reagáltak az alaplapgyártók is, visszafogták a termelést. A GF időközben úrrá lett a helyzeten, és beindult a Llano-k sora - csakhogy alaplapból meg hiány alakult ki. Erre jött a Trinity-re való várakozás, mindenki inkább már az új platformot várta, főleg, mert az FM1 deszkák ugye zsákutcát játszottak (nem kell emiatt az AMD-re fröcsögni, Intel LGA-2011, ugyebár). Szóval gyártották a Llano-kat ipari mennyiségben, de nem volt hozzá alaplap, és a piac is egyre inkább Trinity-lázban égett.

Hát ennyi a történet. Nem azért esett meg, mert a Llano rosszul sikerült volna, vagy eladhatattlan volt, hanem azért, mert a gyártási problémák alátettek neki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.15. 18:33
sanyix: az atom mar regota nem tenyezo... addig volt erdekes, amig nyomtak a nettopokat. a brazos meg kb mar akkor jott, amikor a tabletek kezdtek felfutni. szimplan utemet tevesztettek. az intel mar most ott van a mobilos teman, az amd majd megint akkor eszmel, amikor mar vki bedaralta a piacot.

bizonyos teren nagyon is jok az amds cuccok, csak eppen a pozicionalas, az idozites, kommunikacio, stb teren folyamatosan mellelodoznek. van hogy olyan feltetelezett piaci igenyekre gyartanak vmit, aminek vagy meg nem jott el az ideje, vagy sose jon el. egy jo vezetoseg hianyzik foleg, de mivel a tehetseges maradek is menekul, kicsi az esely, hogy kihuzzak oket a ganebol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.15. 18:34
Az ARM nem asztali CPU szint. Talán még egy-két generáció, és az asztali számítógépekbe is lesz értelme ARM procit rakni, de per pillanat még nem alternatíva.

A másik fele pedig oké, ARM utasításkészlet, ARM proci, de mit raksz rá? Linuxot? Ok, de az vagy nem eléggé felhasználóbarát még, vagy kompatibilitási gondok vannak (elég a RasberryPi vs. Ubuntu problémára gondolni). Most majd jön a Windows RT, de továbbra is főleg Tabletekre kihegyezve, nem asztali felhasználásra.

Asztali gépek szintjén az x86/x64 marad még hosszú ideig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. mikej95
2012.10.15. 18:35
Kevés a tudatos vásárló, az az AMD baja, FM1, FM2 tökéletes játékra is kisebb megkötésekkel. Egy i7 3770K-t pedig átlag felhasználó nem fog tudni kihasználni.(és annyiba kerül, mint egy FM2-es CPU egy dedikált videokártya társaságában) De megveszi, ha van pénze, mivel az Intel csilli-villi matricákkal, színes fényvisszaverős dobozokban árulja és még a TV-ben is az megy.

Az AMD pedig piacra dob valamit és ráírja, hogy kevesebbet tud itt- és ott, de nem az számít.
Vajon melyiknek fog hinni az a fogyasztó(sajnos ők vannak többségben), aki GB-re veszi a videokártyát?

sanyix: Az AMD adta ki az első többmagos CPU-kat (Athlon X2), majdnem egy év előnye volt, de az is porrá vált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. atti2010 Cifu
2012.10.15. 18:40
Az ARM nem asztali CPU szint. Talán még egy-két generáció, és az asztali számítógépekbe is lesz értelme ARM procit rakni,

Az ARM meg 5 év múlva sem lesz alternatíva asztali gépbe, hatalmas lemaradásban van de amire kitalálták ara kitűnő, viszont az AMD sokkal de sokkal hamarabb meg kellett volna lovagolja az Armos irányt, tavaly tavalyelőtt már rég késő volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. sanyix
2012.10.15. 19:00
ARM olyan szint amilyennek akarják, fogyasztás vagy teljesítményre koncentrálva. Azért nem kapni asztali teljesítményű armot, mert nincs igény rá... még. Mobil megy ma ahol a kis fogyasztás a lényeg, és a nasok, házi szerverek, ahol szintén a kis fogyasztás és a csönd a lényeg.
Asztali teljesítményűek akkor kezdenek jönni, ha a PC és az x86 azon belül a csak is intel fogalma szétválik, márpedig ez elkezdődött... az os-ekkel ne viccelődjünk már, nem a hegy megy mohamedhez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. atti2010
2012.10.15. 19:37
Most ne keljen elmagyarázni kik vezetik az Intelt, elég annyi hogy nem akár miért van kék fehér dobozzuk és cégjelvényük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jozsefm atti_...
2012.10.15. 19:38
Kedvenc oldaladról danikáéktól:

"Az IDC és a Gartner egyaránt tegnap adta ki a harmadik negyedéves PC-piaci számait, amelyek a vártnál sokkal rosszabb képet mutatnak. Mindkét nagy elemzőcég 3 százalék körüli visszaesést várt, a tényleges számok azonban 8 százaléknál is meredekebb csökkenést mutatnak. A vállalatok a gazdasági nehézségek miatt a Windows 8-ra várakozással is magyarázzák a zuhanást, illetve azzal, hogy a PC-piacon évek óta nem történt olyan komoly előrelépés vagy fejlesztés, amely miatt a meglevő gépek lecserélése szükségessé vált volna"

Mivel az AMD ugy a CPU mint a GPU üzletben érdekelt,- és az utóbbi időben mindkét szegmensre sokat fordított fejlesztések terén, aminek meg is van az eredménye- így érthető ,hogy őket sokkal érzékenyebben érintette mint akár az intelt akár az nvidiát.
Ettől független hiába temeted, még sokáig fog téged bosszantani.
A hablatyolásod többi részét rád hagyom, téged minősít.

Mikrobi Ma, 19:30

Jól látod, próbálják az amarikai pénzpiaci eszközökkel az intel védelmében- akárcsak az alma Samsung esetben is - de a tőzsdei hisztéria keltés nem sok eredmény fog hozni az AMD befektetők körében.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. atti_2012
2012.10.16. 06:59
Sanyix: nem tudom hogy jön ide az athlon, de mindegy is.

"Nem tudom milyen bolygón élsz, de az utóbbi pár év pont arról szólt, hogy soha sincs elég kapacitása az amd-nek kielégíteni a keresletet, így bukta az apple megrendelését is, mert nem tudott elég llanot gyártani."

Az hogy neked különböző portálok ezt súlykolták itt Magyarországon, az nem jelenti azt hogy igaz. És elvakultságod mellett csak egy kis józan gondolkodást kérek, ha annyira jól mentek az amdnek az eladások, hogy került ilyen helyzetbe?
Nem veszik, mert nem kell, ami meg elmegy, az profit nélkül, mert az eladható ár nem egyenlő a profittal terhelt árral.
Ha a rengeteg eladás mellett profitot tudtak volna termelni, nem volna ez a hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. atti_2012
2012.10.16. 07:05
józsef m.
Ami téged minősít, az hogy moderátor létedre ilyen durván az egyik oldal mellé állsz.

Nem tudom a tőzsdéről is mit hablatyolsz, mert azután rohadt be az amd részvény, ahogy bejelentették a harmadik negyedévi erdeményt, meg elmondták milyen gáz van. Tehát nem tudom milyen hisztéria keltésről beszélsz, hacsak maga az amd nem teszi azt.

Természetesen törölheted ezt is, de van képernyő mentés róla. Nehogy azt hidd, hogy Te bármit írkálhatsz, ami meg nem tetszik törölheted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. atti_2012
2012.10.16. 07:20
atti2010:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. arn
2012.10.16. 08:31
remelem sok penzt kaptok az egyik vagy masik cegtol, hogy ennyire partfogoljatok oket drukkolni a palya szelen kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Szecse
2012.10.16. 10:59
Akkor lenne nagy pislogás ha a google venné meg az amd-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. atti_2012
2012.10.16. 11:02
Valószínű feldarabolják.
A grafikus részt megveszi az nvidia, a procis részt az intel.
Vagy fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti_2012
2012.10.16. 11:14
Komoly találgatások folynak az amd felvásárlásával kapcsolatban.

[LINK]

És:
"Az AMD-Qualcomm házasság mellett szóló legfontosabb érv pedig az x86-os licenchez kötődik. Az AMD-Intel per lezárásaként ugyanis az Intel örökös licencet biztosított az AMD-nek az utasításkészlet-architektúrához, kikötötte azonban, hogy az AMD felvásárlása esetén ez nem megy tovább automatikusan a vásárló tulajdonába. A potenciális felvásárlók között azonban pont a Qualcomm lehet az egyetlen, amelynek nincs szüksége x86-os licencre, saját fejlesztésű ARM-processzormagjait használva ugyanis néhány év alatt ütős szerverprocesszort is letehet az asztalra."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Szecse
2012.10.16. 12:39
Az bebaszna ha nem készítenének X86-ot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. atti_2012
2012.10.16. 12:48
Az intelnek már nincs szüksége az AMD-re, hiszen nem fenyegeti az hogy feldarabolják, annyi más termék megjelent a piacon a PC ellen.
Tehát valszeg nem fogja engedni hogy felerősödjön, egy kis árcsökkentés pár terméknél, és az amd végleg lehúzhatja a rolót.

Eddig is csak azért maradt fent, mert az intel félt hogy konkurencia nélkül feldarabolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti_2012
2012.10.16. 12:48
Az intelnek már nincs szüksége az AMD-re, hiszen nem fenyegeti az hogy feldarabolják, annyi más termék megjelent a piacon a PC ellen.
Tehát valszeg nem fogja engedni hogy felerősödjön, egy kis árcsökkentés pár terméknél, és az amd végleg lehúzhatja a rolót.

Eddig is csak azért maradt fent, mert az intel félt hogy konkurencia nélkül feldarabolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hympyke
2012.10.16. 13:42
Maradjon az intel egymaga, szedje szét a versenyhivatal és jónapot. AMDm van de én se vennék AMDt ha több pénzem lenne. Nyugaton ez nem számít. IGP nem nagyon izgat.
Az is mindegy mennyit fejlődik a prociteljesítmény, a játékok egyre szarabbak.
Aki meg dolgozik rajta annak amúgy is munkaeszköz, vegye meg az erősebbet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. 5hR3kY
2012.10.16. 13:53
Ha netalántán megszűnik az AMD, akkor én nem fogok több x86 architektúrát venni újonnan. Amíg megy a jelenlegi Llano-m addig nem lesz baj, de utána vagy használtan egy másik AMD-re, vagy egy ARM vagy PPC architektúrás megoldásra fogok beruházni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sanyix
2012.10.16. 14:58
Megszűnni tuti nem fog, csak egy másik cég részeként él tovább, bár lehet csak egy része, hiszen nem biztos hogy sokan tartanak igényt a haldokló x86 részlegre, amikor az architektúra már több mint 10 éve elavult, és fölösleges, bár még pár évig lehet belőle pénzt szedni.

atti_2012: nálad elvakultabb habzószájú intel vérfanboyt nehezen találni, aki még a tényeket is letagadja

Azt pedig hogy nem tudod az athlonos példa miért jön ide, azt a gyenge szellemi képességeidnek köszönheted. Erre gyúrjál kicsit, és meg fogod érteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. atti_2012
2012.10.16. 15:04
Sanyix: Te nyomod hogy fanboy, de akkor miért nem az intel van ebben a helyzetben? Ki ül még az utolsó pillanatban is a süllyedő csónakban, és állítja nem úgy van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti_2012
2012.10.16. 15:04
Sanyix: Te nyomod hogy fanboy, de akkor miért nem az intel van ebben a helyzetben? Ki ül még az utolsó pillanatban is a süllyedő csónakban, és állítja nem úgy van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 5hR3kY
2012.10.16. 15:26
atti_2012: Úgy látom hogy csak te vagy a nagyobb fanboy ha duplán nyomod a hozzászólásaidat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti_2012
2012.10.16. 15:45
nem én nyomom duplán, ilyen jó a fórum
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. 5hR3kY
2012.10.16. 15:54
Érdekes, mert nekem nem csinálja. Nem lehet hogy itt azért jó mert én egy AMD procis gép előtt ülök, nálad meg azért nem mert te meg egy Inteles előtt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti_2012
2012.10.16. 15:59
szerintem inkább a jó magyar t-online-os net, folyamatosan szakadozik itt a gyárba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. 5hR3kY
2012.10.16. 16:09
Na a Tré-Onlinet inkább hagyjuk.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 atti_...
2012.10.16. 16:15
Milyen süllyedő csónakról beszélsz te kelekótya, most mondjam azt hogy akkor kapjál fizetést mikor csődbe megy az AMD?, nem hiszem hogy jól járnál, de álmodozz csak ha neked ez jólesik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gery84 jozse...
2012.10.16. 16:47
Igazad van mert ha Amerikán kívüli cég csinál egy olyan procit hogy 2x erősebb az intel prociknál és 2x olcsóbb lenne, intel megtehetné azt hogy Amerikába betiltaná azt a procit és oda csak intel procit vehetnek az emberek.
Ez olyan mint az apple vs samsung harc, saját hazájába nem lehet kapni a konkurencia termékeit, csak hát Amerika piaci nagy hatalom!
A Japán autógyártók is ott lettek igazán nagyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 gery8...
2012.10.16. 17:00
De képzeld ha megkaparintaná Kína, 3 év múlva az Intel le is húzhatná a rolót, nem hiszem hogy az Amcsik ilyesmire vágynának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010
2012.10.17. 06:09
Amúgy nekem mindegy hogy AMD vagy pld. Qualcomm csak ne az Intel szart keljen megvenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hympyke
2012.10.17. 08:55
atti_2012
Segítek kicsit... ki szokott beszopni válság idején? Akinek van pénze vagy akinek nincsen? És ki szokott gazdagodni, akinek van és megveszi azokat akiknak nincs - vagy az akinek nincs?
Ha így se érted akkor 4chan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!