iPon Hírek

Komoly mérföldkőhöz ért az ARM és a TSMC

Dátum | 2013. 04. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ARM és a TSMC mérnökei egy ideje már együttműködést folytatnak egymással, amelynek legfrissebb gyümölcse az elmúlt napok folyamán érett be. A két cég szakemberei bejelentették, új mérföldkőhöz értek, ugyanis a következő generációs, ARMv8 mikro-architektúra köré épülő Cortex-A57-es processzor esetében sikerült elérni az úgynevezett "tape out" fázist. A két vállalat mérnökei korábban azért kezdeményeztek egymással együttműködést, hogy sikeresen optimalizálják az ARM 64-bites ARMv8-as architektúrája köré épülő processzormagokat a TSMC legmodernebb gyártástechnológiájára. Az együttműködés sikerességét remekül jellemzi, hogy az "RTL" fázistól a "tape out" állapot eléréséig mindössze 6 hónap telt el, ami igen szép eredmény. A felek a siker érdekében bevetették az ARM Artisan IP-jét, illetve a TSMC memória makróit és RDA technológiáját is, amelyeket a TSMC Open Innovation Plaformja(OIP) kínál. Az ARM és a TSMC az együttműködés keretén belül energiahatékony Cortex-A57-es processzorokat készít a hozzájuk tartozó könyvtárakkal együtt annak érdekében, hogy támogassák az új technológiák korai alkalmazóit, azaz a különböző ARM alapú SoC egységek fejlesztőit. A friss, 16 nm-es FinFET technológiával készülő Cortex-A57-es processzormagok ARM alapú SoC egységekben kaphatnak helyet a nem is oly távoli jövőben. Az új processzormagoknak köszönhetően tovább fejlődhetnek a mobil eszközök, illetve az üzleti felhasználóknak szánt ARM alapú megoldások is, amelyek a korábbinál nagyobb teljesítménnyel gazdálkodhatnak, így új szolgáltatásokat is kínálhatnak. A két vállalat illetékesei egyelőre nem árultak el semmi konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy várhatóan mikor kerülhetnek kereskedelmi forgalomba az első olyan mobil eszközök, amelyek már az új, modern gyártástechnológiára alapozó Coretex-A57-es processzormagokra támaszkodnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. jozsefm
2013.04.04. 20:22
Nem is tudtam ,hogy a TSMC 16nm-es gyártástechnológiája olyan stádiumban van, hogy már kereskedelmi forgalomhoz szükséges tömegtermelésre alkalmas!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csiki2
2013.04.05. 21:05
Valószínűleg nem is.
Viszont amikor kész lesz, az ARM procik lehetnek az elsők a gyártósoron, hiszen már optimalizálva vannak.
Gondolom az ARM ezzel akarja csökkenteni az Intellel szembeni gyártástechnológiai hátrányát (mert bár ő maga nem gyártó, az liszenszelőknek, ez nyilvánvalóan létkérdés).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shabbarule...
2013.04.06. 02:10
józsef m.:

Semmi köze nincs ennek a kereskedelmi forgalomhoz alkalmas tömegtermeléshez, ez még egy korai R&D teszt chip fázis. [LINK] Kereskedelmi forgalomba kerülő termék, ami az erre épülő chipen alapszik tömegtermelésben optimista esetben úgy 2015 vége felé várható, a racionálisabb időpont pedig 2016 eleje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!