iPon Hírek

Komoly szerkezeti átalakítások előtt áll az Intel

Dátum | 2014. 11. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Wall Street Journal értesülései szerint az Intel első embere, Brian Krzanich a napokban körlevél keretén belül tájékoztatta az alkalmazottakat, hogy a kissé gyengélkedő mobil divízió rövidesen egyesülni fog a PC részleggel. A két részleg egyesítésével egy új csoport jön létre, amely a Client Computing Group nevet viseli, vezetője pedig Kirk Skaugen lesz, aki jelenleg a PC divízió útját egyengeti. Az említett változás a tervek szerint jövőre léphet érvénybe.
A Mobile and Communications Group névre keresztelt részleg jelenleg az okostelefon és táblagép platformok mellett a rádiófrekvenciás adóvevők, valamint a GPS, WiFi és Bluetooth vezérlők fejlesztéséért is felel. Ezek a részlegek szétválnak, azaz csak a SoC fejlesztéssel foglalkozó csapat integrálódik a PC divízióba, a rádiófrekvenciás technológiákat fejlesztő csapatok pedig egy új részleget alkotnak – ez lesz a vezeték nélküli technológiák kutató- és fejlesztőcsapata. A mobil részleg átalakítására egyébként azért van szükség, mert az veszteséges: az elmúlt negyedévben 1,043 milliárd dolláros működési veszteséget termelt a szóban forgó részleg. Mint ismeretes, az Intel korábban célul tűzte ki, hogy az idei év folyamán 40 millió Atom SoC egységet pakol a táblákba, a terv pedig úgy szólt, hogy az ARM és a Bay Trail SoC-ok közötti árkülönbséget, valamint az Intel platformra történő váltás mérnöki költségeit állja a vállalat. A dolgok jelenlegi állása szerint a tervet sikerül is tartani, ám ez az akció a mobil részleg esetében 3 milliárd dolláros költséggel járt az elmúlt három negyedév, azaz az elmúlt 9 hónap folyamán.
Az átalakítással kapcsolatban egyelőre úgy tűnik, a cél az, hogy a veszteségeket egy nyereségesebb divízióba csoportosítsák át, igaz, az Intel még nem döntötte el, pénzügyi fronton ez pontosan hogyan néz majd ki – az átalakítás jó eséllyel nem csak és kizárólag a számokról szól. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, a jövőben az asztali és a mobil egységek ugyanakkora prioritást kapnak, ami azt is jelentheti, hogy egyenlő esélyekkel férnek hozzá a gyártókapacitáshoz is. Korábban az újabb csíkszélességben rejlő lehetőségeket elsőként a Core processzorok aknázhatták ki, a kisebb nyereséggel eladható, kifejezetten olcsó Atom processzorok pedig csak jóval később kezdhették el alkalmazni az elérhető legújabb gyártástechnológiát. A Core processzoroknál a Tick-Tock stratégiát követi a cég, azaz minden csíkszélesség-váltást (Tick) architektúra-váltás követ (Tock) – egy-egy Tick-Tock fázis pedig 2 évig tart, ugyanis az egyik évben a meglévő csíkszélességre új architektúra érkezik, a másikban pedig ez az architektúra új csíkszélességre ül át. Az Atom processzoroknál a 2008-as Bonnel óta az éppen aktuális Silvermont az első új architektúra, amellyel egyébként 22 nm-re került az Atom sorozat. Jövőre a csíkszélesség-váltás is megtörténik, így az Airmont egységek már 14 nm-es gyártástechnológiával készülhetnek. A Core processzorok oldalán a Tick-Tock stratégia hiba nélkül üzemel, a gyártó termékei pedig igazán jól teljesítenek, ugyanis asztali fronton nem csak a tesztekben, hanem a kereskedelemben is dominálnak. Ez a stratégia minden bizonnyal a mobil részlegen is hiba nélkül működne, ha az elmúlt évek során bevezették volna. A jelek szerint erre most sor is kerül, ugyanis az Intel szóvivője, Chuck Malloy arról számolt be, hogy terveik szerint felgyorsítják az implementációt és némi hatékonyságot is becsempésznek a folyamatba, így a cég gyorsabban haladhat előre. Ezzel egy időben arról is lehet szó, hogy az Intel átgondolja a chipgyártási stratégiáját, valamint felülvizsgálja azt a határvonalat, ami az Atom és a Core sorozat között húzódik. Ugyan a Silvermont bebizonyította, hogy nem egy lomha lajhár, azért mégiscsak egy mobileszköz-központú megoldásról van szó, amely szűk futószalaggal rendelkezik a Core modellekhez képest, amelyek sokkal szélesebb futószalagot alkalmaznak, és egy órajel alatt jóval több művelet elvégzésére is képesek. Az elmúlt időszakban a Core márkanév a prémiumszintű termékeket takarta, amelyek magasabb áron, magasabb haszonkulccsal értékesíthetőek, míg az Atom márkanév az olcsó eszközökbe szánt processzorok szinonimája volt.
Amennyiben a gyártó Core stílusú, magas teljesítményű egységeket hoz az Atom családba – amire elméletben lehet esély, hiszen mindkét termékcsalád fejlesztése egy tető alatt zajlik – akkor az komoly (pozitív )hatást gyakorolhatna az Intel mobilpiaci teljesítményére. Az Apple korábban már nekivágott egy hasonló stratégiának, ami komoly hatást fejtett ki: a cég Cyclone sorozatú cpu magjai koncepció tekintetében hasonlítanak a Core processzorokra, és a teljesítményük is kimagasló. Persze az Apple hatalmas, 120 négyzetmilliméteresnél is nagyobb kiterjedésű SOC egységeket pakol eszközeibe, ami segít abban, hogy a teljesítmény kiváló lehessen. Összességében úgy tűnik, az Intel háza táján hatalmas változásokra lehet felkészülni, igaz, a témával kapcsolatban egyelőre meglehetősen kevés a konkrét részlet, így csak a találgatások maradnak. Az biztos, hogy ha a mobil részleg processzorai ugyanolyan prioritást kapnak, mint a Core sorozat tagjai, illetve ugyanazokhoz a felsőkategóriás architektúrákhoz is hozzáférnek, akkor abból az Intel mobil fronton mindenképpen profitálhat. Ezzel együtt a PC divízió is profitálhat a mobil felhasználói élmény bizonyos részeiből. A fenti változás 2015-től kezdve léphet életbe, így a Skylake és az Airmont processzoroknál valószínűleg még nem igazán lesz érezhető a hatása, de a később érkező termékeknél már jó eséllyel igen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tibaimp
2014.11.18. 22:03
Az utóbbi 1-2 évben nagyon durván ráfeküdtek a soc fejlesztésre, meg is lett az eredménye, ha még ezt is fel akarják még inkább gyorsítani, az még komolyabb előnyhöz juttathatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ronan
2014.11.19. 07:26
Remélem jövőre jönnek a 1tf-es processzorok...Szégyen ez az egész "rendszer"....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RealDreamQ
2014.11.19. 12:02
A Wall Street Journal értesülései szerint az Intel első embere, Brian Krzanich a napokban körlevél keretén belül tájékoztatta az alkalmazottakat, hogy a kissé gyengélkedő mobil divízió rövidesen egyesülni fog a PC részleggel.

Ami létszám-leépítésel jár ... ennyi . Van mire fogni , mert :

A mobil részleg átalakítására egyébként azért van szükség, mert az veszteséges.
A többi felesleges halandzsa szöveg .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.19. 12:49
És mert kína olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2014.11.19. 16:42
Az intel őrült mértékben fejleszt, de erre igazából már nincs igény, főleg konzumer szinten. Elértünk már egy olyan szintre, hogy az átlagfelhasználónak egyszerűen nem éri meg komplett gépet vagy procit cserélni amikor kijön egy új generáció mert nem jelent előrelépést felhasználói élményben. Sok olyan embert ismerek akik 3-4 éves gépeket használnak SSD-vel és igazából nem is vágynak másikra, mert filmezni, netezni, doksit írni az is jó. Céges területen ha csak nem valami teljesítményigényes munka, hasonló a helyzet.

Mobil platformon, meg igazából nem tud olyat felmutatni az intel amiért megérné az ő SoC-jaival szerelt terméket venni. (Persze tudom Win-es táblákban nagyon jó, de azok piaca elenyészik a droidos/iOS táblák mellett.) Se extrém teljesítmény, se kiemelkedő üzemidő se exclusive szolgáltatás vagy kedvező árazás. Szóval 1 a sok közül jelenleg.

A támogatás hiánya meg néha nevetséges. Most hirtelen nem tudom, de valamelyik mobilgeneráció támogatását az előtt befejezték, hogy tényleges termék a boltok polcaira került volna.... Ez azért már az átlagfelhasználóknak is gondot okoz néha és igen csak gáz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. siriq
2014.11.21. 00:40
Eljon az APU-k kiralya(igazabol mar most ott van a teljesitmenye, mobilban intel nyujtja a toppot mar egy jo ideje gpu eroben es cpu eroben is. Igaz arban nem de remelhetoleg ez most megvalltozik), most mar nem fogja vissza magat, ahogy ezt kitargyaltuk regebben. Normalis fejlesztesi skalan fog haladni. Mar csak a driver reszere kell fekudni es az amd-s apu labdaba sem fog rugni mellette.

Egyebkent van igeny a fejlesztesre mert nelkule nem haladnak vagy csak lassan elore. Ezert is nem udvozitem az amd megoldasat mert gyenge supportban. Vannak jo elgondolasok de gyenge tamogatottsag hianya miatt ezek iszonyu lassan valosulnak meg vagy csak hianyosan. Mar regen elorebb lennek ha az amd is ertelmesen oldana meg a kerdeses terultetet. Sajnos nem igazan tanultak a hibakbol vagy lassan tanulnak es valltoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!