iPon Hírek

Komoly változások várhatóak a Skype háza táján

Dátum | 2013. 10. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Kiderült, milyen változásokra lehet számítani az elkövetkező hetek folyamán a népszerű VoIP és azonnali üzenetküldő szolgáltatás, a Skype esetében. Az érkező fejlesztésekkel a Skype csapatának legfontosabb célja az, hogy összességében még magasabb szintre emeljék a felhasználói élményt és a szoftvert úgy optimalizálják, hogy az hatékonyabban bánjon a mobil eszközök erőforrásaival. A cél érdekében a Skype fejlesztői nagy hangsúlyt fektetnek a P2P (Peer-to-peer) kapcsolat-technológia továbbfejlesztésére, így az eszközök és a kliensek között húzódó felhőt egyfajta bufferként használja majd a szoftver. Ezzel együtt új szolgáltatások is érkeznek, amelyek egy része már elérhető, de több olyan is van, amelyeken még most is dolgoznak a Skype fejlesztőcsapatának tagjai. A már elvégzett és a jövőben érkező változtatások jóvoltából a Skype-ot jobban lehet majd használni a különböző mobil eszközökön. Akkoriban, amikor a Skype hódító útjára indult, teljesen máshogy nézett ki a piac, ugyanis a népszerű VoIP platformot a kezdeti időkben leginkább asztali számítógépeken és noteszgépeken használták, de manapság a klasszikus asztali számítógépektől és noteszgépektől egyre inkább elfordulnak a felhasználók, ugyanis az okostelefonok és a táblák egyre vonzóbb választásnak minősülnek. Az okostelefonok és a táblák a klasszikus asztali számítógépeknél többnyire gyengébb hardverrel rendelkeznek, sőt, ezeknél a termékeknél az akkumulátoridőt is számításba kell venni, így nem árt, ha a rajtuk futó szoftver nem bánik pazarlóan az erőforrásokkal.

Azzal, hogy a Skype hálózata a felhőben és a P2P kapcsolatokban rejlő lehetőségeket egyaránt megpróbálja kiaknázni, hatékonyan spórolhat a processzorteljesítménnyel és az akkumulátoridővel, méghozzá úgy, hogy ennek a VoIP szolgáltatás abszolút nem látja kárát. A háttérben zajló változások a szolgáltatás elmúlt évtizedének legkomolyabb architektúrabeli változásainak tekinthetőek. Ezeken felül persze több új szolgáltatás és fejlesztés érkezésére is lehet számítani az év folyamán, illetve a jövőben, ami izgalmasan hangzik. A Skype fejlesztőcsapata jelenleg azon munkálkodik, hogy minden platformon egységessé váljon a felhasználók chat állapota, így azok a felhasználók, akik több eszközt is használnak azonnali üzenetküldésre - táblát, PC-t, okostelefont - a jövőben azonos chat státusszal rendelkezhetnek minden eszközön, attól függetlenül, éppen melyiket használják. Ez a változás az elkövetkező hónapok folyamán lép életbe. Az akkumulátoridővel való spórolás a felhő alapú értesítések érkezésével tovább javulhat, de emellett egyéb területekre is figyelmet fordítanak a fejlesztők, így a felhasználói fiókok biztonsága is terítékre kerül, sőt a regisztrációs folyamattal kapcsolatban is várhatóak fejlesztések. A Skype nemrégiben már átvette a Messenger szerepét, így a szolgáltatást Microsoft felhasználói fiókkal is igénybe lehet venni, sőt, így a VoIP funkciók használatára is lehetőség nyílik. A Skype fejlesztőcsapata a későbbiekben további platformokon is elérhetővé teszi a szolgáltatást, így például Xbox One-on is lehet majd Skype-olni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. KatonaKM
2013.10.07. 09:36
A legnagyobb fejlesztéseket az NSA és a CIA hajtotta végre a rendszerben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. FRK
2013.10.07. 09:42
A chat kényelmetlen rajta több okból is, a hanghívásnál vagy kidob, mert szerinte gyenge a net, vagy olyan a hang, mintha egy matchboxot húzogatnának a mikrofon előtt, a hangtorzításokról és zúgásokról nem is beszélve.

A filmekben olyan szépen működik, hogy Afganisztánból Amerikába skype-olnak, gyönyörű képpel és tiszta hanggal. A valóságban meg 15-600 km-re is csak vesződve, nehezen értve lehet vele "telefonálni".

Remélem a nagy felhőzés mellett az alapokat is átdolgozzák, hogy valóban minőségi legyen a szolgáltatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Hawaii
2013.10.07. 09:51
NSA - Your cloud computing service provider.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. csabi02
2013.10.07. 09:53
FRK:
Azóta szar,amióta felvásárolta a microsoft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. djgeg
2013.10.07. 09:55
FRK

Egy az, hogy a USA ban más a helyzet. 2 Az, hogy ha olyan szar a neted, hogy kidobál akkor semelyik normális hasonló program se megy... Tapasztalat. 3. Hangminőség? Beszéltél te már pl Viberen vagy stb szarokon? Sokkal szarabb...
Ezektől eltekintve ráfér a fejlesztés csinálják csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. legyes
2013.10.07. 10:02
A 6 éves laptopomban sztereó mikrofon van és semmi gond a SkyPE hívásokkal. De mióta az M$ megvette és beépítette a központi megfigyelés kötelező tartozékait, egyáltalán nem olyan megbízható a szolgáltatás, mint az elosztott HUB-os megoldás idején volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. patrik2991
2013.10.07. 10:14
FRK: pontosan egyetértek.
csabi02: pontosan, előtte nekem sem volt semmi gondom vele.
djgeg: ja szerintem is kevés neki a 120 mega... -.-
Mindenesetre furcsa, hogy msnen nem tapasztalom ezeket a problémákat, pedig az is ms...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. FRK
2013.10.07. 10:17
djgeg

A 25/10 Mbps az szarnak számít? Nem tudom követelményben mi szerepel, ezért kérdezem.

Skypeon kívül mást nem használok, ezt is laptop/számítógép közti beszélgetésre. Nem tudom a többi milyen, de az, hogy hangosabban hallok valami kalapáló, zúgó, súroló, "gerjedő" hangot, mint a másik mondandóját, az nálam már a szar kategória.

Amire kell még éppen alkalmasnak mondható, de ha már fejlesztgetnek, akkor az alapoktól kezdjék szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. vakpal
2013.10.07. 10:18
Mondjuk ha újra használhatóvá tennék PC -n és egyéb platformon az elégséges lenne a számomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zsolt200
2013.10.07. 10:18
Nem tudja valaki mi okozhatja hogy nekem eddig jól futott, mostanában állandóan fagyogatott. Mondom megnézem feladatkezelőben és 50 százalékot zabált. Oké na mondom akk törlés, újratelepít. Aztán már teljesen normálisan ment 0-1 százalékot használt. Másnap bekapcsolom a gépet és megint 50 százalék! Ezt mi okozhatja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Eddy
2013.10.07. 10:49
Hááát.... elolvasva a hozzászólásaitokat erősen elgondolkoztam hogy én vajon mit használok, ha nekem tökéletesen fut...
Mind régen, mind a mai napon gond nélkül és tökéletes hanggal tudok beszélgetni skype-on.
Akar pesti haverokkal, akar keleti barátaimmal, akar németekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Koponya89
2013.10.07. 10:55
Szóval ugyan úgy el fogják izélni, mint az msn-t. Ami az elején még egész jó volt, utána annyi "extrát" raktak bele, hogy egy óráig tartott a telepítés. Mire minden szükséges összetevőt felrakott az ember, előre kézzel. Az elindításról már nem is beszélve...
Szerintem meg kéne tartani az eddigi koncepciót, hogy az alap program csak ennyit tud és ezt fejleszteni, ahogy ezt már előttem is írták. Majd a kiegészítők telepítését megkönnyíteni. Például egy menüpontba egy kattintással kereshetővé és telepíthetővé tenni őket. Majd hatalmas reklámot csapni a szerintük fontos kiegészítőknek. Így mindenki eldöntheti, hogy szeretné-e az adott funkciót, vagy sem. De ez nem vallana a microsoft-ra! Ők úgy gondolják, hogy amit ők kitalálnak az tökéletes, mindenkinek az kell! (lásd: winfos)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Supra
2013.10.07. 11:03
KatonaKM: LOL
Amúgy ja, mert az MS semmit nem fejleszt rajta.

Komoly változások? Netán esetleg az eddigi kettő (fekete+fehér) mellett használni fog egy harmadik szint is? Netán egy negyediket? Voooáááááá!!!! Az lenne csak a valami, előremutató fejlesztés 2013-ban! Végül is még csak 30 éve terjedtek el a szines kijelzők, egyáltalán nincsennek nagy lemaradásban!

A miscrosoftot pedig szátokra ne vegyétek! Annó azt hittem, hogy a messengernél nem lehet szarabb progamot írni - hát, lehet :-)

Fejlesztőcsapat? Milyen fejlesztőcsapat? Ja, igen: 15 marketinges, 10 vezető, 2 manager, 1 takarító, 2 portás. Ja, és van egy rész munkaidős ember, aki raérő idejében kódot ír.
Mert ne mondja már senki, hogy ennél több ember dolgozik rajta!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. wishformor...
2013.10.07. 11:46
"A cél érdekében a Skype fejlesztői nagy hangsúlyt fektetnek a P2P (Peer-to-peer) kapcsolat-technológia továbbfejlesztésére, így az eszközök és a kliensek között húzódó felhőt egyfajta bufferként használja majd a szoftver."

Ezt a bullshitet beveszi valaki, tenyleg? A Vicc, hogy egy Mumble vagy Teamspeak kliens 4nap alatt nem csinal akkora netforgalmat mint egy skype 4 ora alatt, plusz a hangminoseg sokkal jobb, kristalytiszta, ertelmesen lehet configuralni stb, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. wishformor...
2013.10.07. 11:47
ha valami Peer-to-Peer, akkor ahhoz hogy az isten nyilaba jon a "koztes buffer" MIVAN????

"hatékonyan spórolhat a processzorteljesítménnyel és az akkumulátoridővel,"
Teamspeak / mumble kb 1/10 annyi memoriat zabal mint ez az ipari hulladek, raadasul miaz, hogy telefonalas kozbe 8% proceszort zabal??? A grafikus feluletem komplett composition-el, 3-4 background service-el, futo kernellel, torrent kliensel kevesebb ramot eszik, es processzort zabal mit ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CopySystem
2013.10.07. 12:09
A kommenteket olvasva azon gondolkodom, hogy lehet valami más Skype-ra nevezett programot használok.
Viccet félre téve. Kb 5 éve használom. Amikor itt iPon-on olvastam, hogy M$ kezére került, azon gondolkodtam, hogy valami értelmes alternatívát kell keresnem. Kellemes csalódás, ne értsetek félre, nem hiszem, hogy jobb lenne azóta, de rosszabb se. Az az egy zavaró, hogy Linuxra elmaradnak a fejlesztések (nem csoda M$).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2013.10.07. 12:47
FRK:
Az internetnek nem csak sebessége van. Bezony van neki késleltetése is. Továbbá fontos, hogy milyen közegben továbbítod.(Pl: szatelites net blabla...)
A legtöbb szolgáltató legtöbbször az elérhető maximális sebességet írja ki mindig, és nem azt amit garantál(lásd apró betűs rész). Fontos, hogy Eu-n vagy a világon belül nyugatra vagy keletre telefonálsz, mert keletre nagyon drasztikusan csökken a sávszél és sokkal nagyobb lesz a késleltetés is. Lehet 1 Tbps-es neted is, ha a kedvenc játékodat egy USA-beli szerveren játszod... (A késleltetésed legjobb esetben is kb 150-300ms lesz.)

Aztán ha már skype és a hangtorzítás--> számít, hogy milyen hangkártyád van és az is, hogy milyen a mikrofonod.

Elméletileg a mai belépőszintű egységeknek sem kellene galibát okozni, de ez azért egyéni.

Szerintem mióta megvette az MS a skyepot nem történt javulás, sőt eddig ingyenes szolgáltatásokat tettek fizetőssé.. PL: egyszerre 3-4 ember videotelefonál egymásnak stb..
Fent van nekem is azonban nem szeretem frissíteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ronin93
2013.10.07. 13:10
Nem túl nagy távolságra (~30 km) használtuk barátnőmmel esténként videótelefonálásra, de a borzasztó hangminőség és akadozás miatt Google Hangouts-ra váltottunk. Igaz mindkettőnknél 10mbit körüli sima ADSL net van, ami nem túl izmos, de érdekes mód a gugli megoldásánál nem állnak fent ezek a problémák. Sajnálom, mert sok tekintetben jobb lenne a Skype, épp csak az alapfunkciók használhatatlanok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. XtreemX
2013.10.07. 14:07
Google hangouts jott be nekem is,skype akadozik,neha a hang szornyu,a kep pixelesedik.. stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MuldR
2013.10.07. 15:12
Skypen egyszeruen nem tudtam franciaorszagba beszelni. Szakadozott recsegett erthetetlen volt. Annyit tudtam, hogy skypen egadtam a teamspeak adatokat...ott tokeletes minosegben tudtun beszelni. Skype mondjon le!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Leeroy
2013.10.07. 16:11
Féljen a központi megfigyeléstől az, akinek van takargatnivalója. Egyébként sem mondom azt, hogy ne férne rá a fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. patrik2991
2013.10.07. 16:45
Azt nem is említve, hogy nekem az elmúlt 1 hétben kb. fel-le csatlakozik folyamatosan. Közben a netemmel nincs gond, <10ms ping alatt megy minden, nem tudom ezt hogyan sikerült összehozniuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2013.10.07. 17:08
Leeroy, nincs takargatnivalóm, de mióta elkezdték a megfigyelését a gépemnek (netes rpg és zűrzavarkeltésre kellett ötletet mondanom.. eredmény atomot a fehér házra meg az nsa központra, ekkor a karakterek biztonságban be tudnak hatolni ide-oda). Eredmény fél óra múlva 10-20körüli ping mellett 4-5x lassabban jelentek meg az oldalak, valami HDD művelet is folyt vagy fél órán át (torrent miegymás lelövése után is), majd másnap telefonált haver a készüléken bekapcsolt a wifi, frissítette magát és kérte a pin kódom is...véletlen? Nagyon nem... Azóta is lomha a netem néha. Ez pedig mocskos módon irritál. Skypeot nagyon rég óta nem használok effektíve csak trilliant.

jah és hogy mókás legyen a dolog nem automatikusan indul a skype, sem az addonja.. erre benyögi bekapcs után hogy frissíteni szeretné? WTF?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!