iPon Hírek

Komolyodnak a Hold bányászatával kapcsolatos tervek

Dátum | 2015. 02. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Égi kísérőnk a becslések szerint 1,6 milliárd tonna vízjeget hordoz sarkvidékein, ráadásul bőséges ritkaföldfém-telepek is rejtőznek a felszíne alatt, így nem csoda, hogy a Hold már többször szóba került, mint bányászatra érdemes célpont. A magánűripar beindulásával ezek a sokáig tudományos-fantasztikus művekbe illőnek tűnő tervek rövidesen megvalósulhatnak. Mióta 40 évvel ezelőtt NASA befejezte az Apollo-programot, az ember nélküli űrrepülés óriási fejlődésen ment keresztül. Hasonlóan jelentős lépések történtek a Hold felfedezésével kapcsolatban is, hiszen az égi kísérőnk közelébe ellátogató szondák egyebek mellett óriási fagyott vízkészleteket azonosítottak az égitesten. Ez a felfedezés volt az, ami a megvalósítás határára hozta a futurisztikus terveket, hiszen ahol víz van, ott üzemanyag is van. A texasi Shackleton Energy Company (SEC) éppen ezért egy űrbéli „benzinkutat” tervez létrehozni a Holdon. A cég mérnökei nagymennyiségű vízjeget akarnak kitermelni, majd ennek hidrogénre és oxigénre történő szétbontásával helyben rakétaüzemanyagot kívánnak gyártani, amelyet alacsony Föld körüli pályán vagy távolabb működő partnereiknek árulnának. A SEC vezérigazgatója, Dale Tietz elmondása szerint a Holdon előállított üzemanyag jóval olcsóbb lesz, mint a földi változat, hiszen nem kell kifizetni a kilövési költségeket.
A cég tervei szerint emberi munkások és robotok közreműködésével termelné ki a sarkvidéki jeget, és idővel az ebből előállított üzemanyaggal működtetnék a bányászathoz szükséges gépeket és a holdbázis rendszereit is. Egy másik magáncég, a Moon Express szintén vízjeget használna üzemanyagként, ám egy kicsit más formában képzeli el ezt. A tervek szerint a kitermelt vizet magas koncentrációjú hidrogén-peroxiddá alakítanák át, amely szintén régóta használt meghajtóanyag. Ami a ritkaföldfémek bányászatát illeti, ennek megvalósításához jelenleg Kína áll a legközelebb. Jütu (Jáde nyúl) nevű roverük 2013 decemberében sikeresen landolt a Holdon, a Csang’e−5−T1 nevű kísérleti űrhajó pedig tavaly ősszel megkerülte égi kísérőnket, fontos lépéseket teljesítve a távol-keleti ország ambiciózus holdprogramjából. A kínai űrügynökség néhány éven belül állandó bázist kíván létesíteni égi kísérőnkön, hasonlóan ahhoz, ahogy azt az Északi- és a Déli-sarkon is tették. A ritkaföldfémek nélkülözhetetlenek napjaink elektronikus készülékeinek gyártásához, hiszen a mobiltelefonoktól kezdve a számítógépeken keresztül az akkumulátorokig mindenbe kellenek. Tekintve, hogy a Föld ritkaföldfém-kitermelésének a 97 százaléka jelenleg is Kínában történik, nem meglepő, hogy az ország vezetői mielőbb rá kívánják tenni a kezüket a Holdon található készletekre, hogy ezzel megőrizzék monopol helyzetüket a piacon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. jozef8
2015.02.05. 13:00
Nem semmi, hogy a nagy cégeknek már az a pénz sem elegendő amit a Földön kitermelnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zabalint jozef...
2015.02.05. 13:05
Nem a cégeknek és nem pénzre van igényük, hanem az embereknek és arra, amit onnan kitermelnének. Az, hogy ez cégek pénzében realizálódik, az már csak következmény.

Szerk.:
Másrészt ami a vízjeget illeti, ha elolvasod a cikket, azzal nem az lenne a cél, hogy a Földre hozzák, hanem az, hogy a világűrben fel lehessen használni üzemanyagként az abból nyert hidrogént és oxigént. Ami a kisebb gravitáció és a légkör hiánya miatt a Holdról kiindulva olcsóbban felhasználható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. 5hR3kY
2015.02.05. 13:59
Miért ez a film jutott az eszembe: [LINK]?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. szabi_b
2015.02.05. 14:25
Nekem inkább ez jutott eszembe: klikk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gargantu
2015.02.05. 14:28
"A SEC vezérigazgatója, Dale Tietz elmondása szerint a Holdon előállított üzemanyag jóval olcsóbb lesz, mint a földi változat, hiszen nem kell kifizetni a kilövési költségeket."

De előtte meg kell tervezni a földitől jelentősen eltérő körülmények között működő komplexumot, azt elő is kell állítani, a helyszínre juttatni. Ennek a költségéről gondolom nem nagyon áll rendelkezésre megbízható becslés. (Egy földi beruházás esetén sem ritka, hogy a becsültnél végül sokkal többe kerül.)
Az egész folyamatot előre kell finanszírozni, ami után a befektetők hasznot remélnek. Ezt is bele kell kalkulálni az árba, enélkül csak propaganda szöveg kijelenteni, hogy olcsóbb lesz.
Akkor még nem is volt szó a nagyon sok szükséges kísérletről, mert ilyet az emberiség még soha nem csinált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Supra jozef...
2015.02.05. 15:20
Csak úgy csendesen jegyzem meg, nem jobb az, ha a holdat túrják fel, mint ha a földet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Supra
2015.02.05. 15:21
Egyébként végre, villant valami kis értelem!

És ugye a holdról bármit ki lehet lőni nulla nyersanyag vagy viz felhasználásával, csak a maglev pályát kell egyszer megépíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ribbear
2015.02.05. 16:27
Szerintem ha hozzányúlsz egy bolygó tömegéhez, vagyis onnan máshova távolítasz el bármit az befolyással van a bolygóra, és hatásaira. Így a Hold tömegének csökkenésével befolyásolja az árapály jelenséget a földön, ami a hullámokat okozza, de nem csak a tengeren, hanem a talajban is, ami így a víz áramlását befolyásolja, ami még ki tudja mi mindent. Az internetadó is hasonló, először csak kis összegbe kerül, de ha egyszer megadóztatják, akkor nincs ki korlátot szabjon. Elfelejtenek majd szakértőket megkérdezni, amikor csak drágítanak, vagy többet bányásznak.
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rap%C3%A1ly
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim Supra
2015.02.05. 16:28
Nem, mert a Föld sokkalta nagyobb, és egy nagyrészt önszabályzó ökoszisztéma, mert van időjárása, folyékony magja, mágneses tere stb. A Holddal meg ha történik valami, az árapály rendszernek annyi, de akkor a földi életnek is.

szerk.:

ribbear

Egyre gondoltunk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. reklamszem...
2015.02.05. 17:53
7,352*100000000000000000000000000 g (10 a 25.en) a hold tömege, ugyan milyen irdatlan mennyiségű anyag kitermelésére volna szükség ami képes volna megbolygatni az árapály jelenséget?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. okostojas0...
2015.02.05. 18:19
Tud valaki adatot arra, hogy mire alapozzák a holdi bányák piacképességét?

Én még a Nasa publikációkban is cask annyit láttam, hogy "may be a prudent investment", de semmilyen kőzetminta alapú becslést, vagy telemetriából nyert adatra alapozott számot nem láttam még erre. Sőt még azt sem tudták megmondani, hogy milyen anyagért is mennének bányászni, a talált kőzetek összetétele is meglepte a kutatókat.
Ahogy én látom van-ott-három-köbméter-jó-lesz-az-még-valamire a helyzet most
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. m-a-r-i-u-...
2015.02.05. 19:51
Na majd bemegyek a vaskereskedésbe...
-És melyiket szeretné? Földi? 500.- huf /m vagy holdi, 5000000000 huf/m
Jó jó tudom, itt most nemesfémekről van szó, de nagyon remélem, jó pár év múlva már leszünk annyira tudatosak, hogy újabb kitermelés nélkül a már meglévő nyersanyagokból újrahasznosítva ki lehet elégíteni minden szükségletet.... (csak álmodozom )

Viszont a holdi üzemanyag nem rossz ötlet de ahogy korábban is írták az előzetes befektetés az első végtermékig felbecsülhetetlen...

De, ha olajtat találnának.. HAJAJ (tudom szerves élet nélkül nem lehetséges)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. siriq Supra
2015.02.05. 22:36
Nem mert hold nelkul egyszer nem alakulhatott volna ki a mai elet formaja/esetleg kesobb, masik pedig kevesbe viragoztana fel az elovilagot, vagy sehogy. Nagyban fuggunk a holdtol. Ha kinyiffan a hold nekunk is hatalmas ervagast jelent a foldon.
Most olvasom ribbear mar irta. Egyszeruen fura, hogy az emberek nincsennek ezzel tisztaban. A sivatag nelkul peldaul nem lenne "megujjulas az okoszitemaban". Egyik mozgato rugoja. Masik a szel. Ezek melle jon a hold vonzo hatasa ami az arapaly teruleten teszi aldasos hatasat. Ezek nelkul nagyon mesze lennenk.
Egyebkent barmilyen hihetetlen az elet a sivatagbol jon asvanyi anyagok formalyaban. Ehez kell a tobbi mozgato rugo. Ezt meg lehetne folyatani. Egy cikket mindenkeppen meger.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. RealDreamQ
2015.02.05. 23:46
Most mit aggódtok ennyit . Amúgy is túlszaporodás van a földön... menjenek csak a holdra bányászni ... azt lehet ( sőt inkább biztos) , hogy találnak ott mást is . Az összes bűnözőt oda küldeném kényszermunkára . Az meg hogy mitől mi függ / lóg stb mi-minek ki-kinek hogyan van ráhatása , ahhoz egy emberöltő kevés .... Ha 200 évig élne az ember , talán még az is kevés lenne , hogy valaminek valamiféle folyamatát végigkísérje , tapasztalja meg pro és kontra , bebizonyosodjon , hogy jé tényleg vagy mégsem ... hogy a világegyetemben mi mitől függ és egyiknek a másikhoz mennyi köze van , emberi agy NEM tudja azt elképzelni , nemhogy felmérni ... Örüljünk , ha tényleg kolóniák eltudnak jutni a holdra és ne az anyabolygónkat tegyék terméktelenné idővel ... Az meg hogy hogyan tudott kialakulni az élet a földön - választ nemhinném hogy itt kellene keresni valahonnan ide juttattak több emberi fajt , azaz idemenekítettek nemtudni hány ezer , vagy tízezer évvel ezelőtt ... itt csak a keveredés miatt alakultak át egyéb kevert fajra , miután felfedezték egymást sok százév eltelte után .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. RealDreamQ
2015.02.06. 00:24
[Ősi mikrobák hozhatták létre a legnagyobb aranylelőhelyet]

Akkor a holdfelszín alatt is lehet , alakulhatott bármi ... felszín alatt akármi is előfordulhat Ha nem mennek bányászi / felderíteni , csak a tippelgetés / találgatás folytatódik továbbra is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lajcsi1975
2015.02.06. 11:58
A Hold a Földtöl folyamatosan távolodik , egy nap már nem bírja megtartani a föld tömegvonzása és a Holdunk elindul világot látni. Persze addig még van egy kis idő. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thedevelop... szabi...
2015.02.06. 12:37
Nekem is ez a jelenet ugrott be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2015.02.06. 17:19
Marpedig azt hiszem meg itt olvastam arrol hogy a NASA-tol elloptak 70-valahany kilo holdkovet.
Aminek az ara felbecsulhetetlen.Egy karikagyurube valo ko 3 millio dollar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2015.02.06. 20:38
Érdekes terv ez, bárcsak valaha megvalósulna az ennyire butító korszak után...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek rekla...
2015.02.07. 00:25
Itt a válasz... A jelenlegi űrhajókkal képtelenség lenne annyi anyagot elhordani onnan, hogy a gravitációs hatások minimálisan is befolyásolják az árapályt...

de gondolom mielőtt felküldenek egy Szpészsip 2000 bányászhajót kiszámolják párszor Kicsit rugaszkodjunk el a scifi világától Nem kell aggódni, hogy jövőre hegyeket mozgatnak meg a Holdon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BiroAndras
2015.02.07. 22:07
A vicc az, hogy a amerikában is bőven vannak ritka földfém lelőhelyek, csak nem tudják kitermelni. A probléma az, hogy általában velük együtt jön tórium is, ami enyhén radioaktív, és így jogilag atomhulladéknak minősül.

https://www.youtube.com/watch?v=tyqYP6f66Mw
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Renho...
2015.02.07. 23:25
Máról holnapra biztos nem. De nem csak egy generációval kell előre gondolkozni, itt lesz még a bolygó pár millió évig, és nem ártana nem szándékosan kinyírni az élővilágot addig.

A változás meg nem lineáris lenne, mert a Hold már eleve távolodik a Földtől, ezt a folyamatot minden onnan elhordott anyag csak gyorsítaná.

Persze ha a "hol leszünk mi már akkor" felfogás érvényesül, akkor mindegy, hordjuk csak azt a ritkaföldfémet ahogy csak bírjuk, még akkor sem lesz következménye ha 24/7 dolgoztatjuk a robotokat 2-300 évig, oldják meg a sokadik ükunokák az ebből felmerülő problémát.

Amúgy egyáltalán nem akarok vészjóslónak tűnni, csak szerintem a hosszútávú következmény is következmény, és szerintem teljesen figyelmen kívül hagyni ugyanakkora vétség, mint jajveszékelni, hogy most most mi lesz ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!