iPon Hírek

Kompakt alaplappal veszi célba az MSI a játékosokat

Dátum | 2013. 10. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Megérkezett az MSI legfrissebb, kifejezetten játékosoknak szánt alaplapja, amely kompakt felépítéssel rendelkezik, tulajdonságai pedig igen-igen vonzóak. A Micro-ATX formátumú újdonság fekete-piros színvilágával igen kellemes jelenségnek mondható, és felszereltségére sem lehet panasz. Az új alaplap természetesen Military Class 4-es komponensekből épül fel, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a termék hosszú időn keresztül, tökéletesen stabilan működhessen. Az alkatrészek a MIL-STD-810G szabvány követelményeinek is megfelelnek, azaz akár katonai eszközökben történő felhasználásra is alkalmasak.

A Z87M Gaming az Intel Z87 Express lapkakészletére támaszkodik, LGA-1150-es processzorfoglalata pedig a legmodernebb, Haswell alapokon nyugvó központi egységeket fogadja. A fedélzeten négy darab DDR3-as memóriafoglalat is jelen van, ezekben összesen 32 GB-nyi rendszermemória is elhelyezhető - akár DDR3-3000 MHz-es modulok formájában is. Bővítőhelyek tekintetében sem áll rosszul az újdonság, ugyanis két darab PCI Express 3.0 x16-os, illetve két darab PCI Express 2.0 x1-es slotot kínál - előbbiekhez SLI és CrossfireX támogatás egyaránt jár. SATA 6 Gbps-os portokból hat belső és két külső, azaz eSATA példány jár - előbbiekhez RAID támogatás is tartozik. USB 3.0-s portokból négy hátlapival és két előlapival gazdálkodhatnak a felhasználók, de az USB 2.0-s portokról sem kell lemondani: ezek között hat hátlapi port és egy kivezetés sorakozik. Az adott LGA-1150-es processzor integrált videó vezérlőjében rejlő lehetőségeket két darab HDMI 1.4a, illetve egy 1.2-es DisplayPort videó kimenet segítségével aknázhatjuk ki.

A rendszer egy speciális, USB Audio Power névre keresztelt technológiával is fel lett vértezve, amely betonstabil 5V-os feszültséget biztosít az USB portok számára. Ez a stabil feszültség akkor sem változik, ha több eszközt kell kiszolgálnia a rendszernek. Az újítással az USB-s DAC egységek jelminősége jelentősen javul, az audió folyam továbbítása pedig zökkenőmentesen, tisztán történik, ami a hangminőségre is pozitív hatást gyakorol. Ennek köszönhetően a jobb audió minőség eléréséhez nincs szükség külön külső, alacsony zajú tápegységek alkalmazására sem. HD Audió vezérlőből egy 7.1 csatornás példány kapott helyet a fedélzeten, amely a Realtek műhelyéből érkezett. A vezérlőhöz Sound Blaster Cinema támogatás is jár, így sztereó fejhallgatóval is élvezhető a kristálytiszta térhangzás.

Az ALC 1150-es audió vezérlőhöz egy beépített fejhallgató erősítő is kapcsolódik, méghozzá egy OPA1652-es egység formájában, amelyhez minőségi audió kondenzátorok is tartoznak. A rendszer könnyedén meghajtja akár a 600 ohmos fejhallgatókat is. Az audió vezérlőt és a fejhallgató erősítőt egy tetszetős védőlemez védi meg az elektromágneses interferencia okozta kellemetlenségektől, így biztosítva a minél tisztább, minél zavartalanabb hangzást. A GbE vezérlő szerepét egy Killer E2200-as megoldás tölti be, amely hardveresen, a lehető leghatékonyabban végzi a hálózati forgalom irányítását, így leveszi a processzor válláról az ezzel járó terheket és a késleltetést, azaz a lagot is csökkenti. Az új alaplap UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS-szal érkezik, ami a Click Bios 4 nevet kapta. A kínálatban persze az MSI Control Center névre keresztelt szoftvere is jelen van, ami a rendszer különböző paramétereinek monitorozására, illetve a Windows alatti tuningra is használható. Rajta kívül a Command Center is rendelkezésre áll, ami a ventilátorok hatékony vezérlésében segédkezik. Az automatikus tuningról az OC Genie 4 gondoskodik és nem hiányzik a sorból a kétszer hétszemgneses Debug LED kijelző, illetve a szokásos mikrokapcsolók sem (bekapcsoló gomb, CMOS Clear, Reset gomb).

Az MSI Z87M Gaming Magyarországon várhatóan november második hetében válik elérhetővé. Az egyelőre nem derült ki, hogy az újdonság pontosan mennyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. jadam92
2013.10.30. 12:37
Igen csak szép, Remélem 32k környékén megáll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. oliba
2013.10.30. 13:56
35 körül megkapod, de valóban szép darab lett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bognar
2013.10.30. 14:56
Nekem nagyon tetszik ez az alaplap. Úgy gondolom minden rajta van, ami egy átlagfelhasználónak kell, és kb semmi sincs rajta ami felesleges, tehát pl 4-6 PCI 3.0 slot, vagy 8 memória hely, mert az már a hárdkór játékosoknak kell csak. Ha most vennék gépet, lehet egy ilyet tennék bele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bognar
2013.10.30. 14:57
Na és persze szép és letisztult, már ha valakinek számít a kinézet, nekem sokadik szempont, de azért szempont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2013.10.30. 23:29
Az igaz hogy szep de ezt nem tehetem bele egy 900D-be!Mert akkor tul kicsinek latszik.Igyy is kicsinek latszik hogy ATX van benne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!