iPon Hírek

Kompakt gamer alaplappal jelentkezik a Gigabyte

Dátum | 2014. 11. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte egy új alaplappal bővítette gamereknek szánt termékpalettáját, a friss jövevény pedig nem más, mint a microATX formátum köré épülő, de rendkívül jól felszerelt X99M-Gaming 5. Az új alaplap az Intel X99-es lapkakészletére támaszkodik, így LGA-2011 v3-as Haswell-E processzorokat fogad, amelyekhez teljesen digitális, abszolút minőségi komponensekből felépített tápellátást kínál.
Az International Rectifier műhelyéből negyedik generációs PWM vezérlőket, valamint harmadik generációs PowIRstage vezérlőket rendelt a cég az új deszkához. Az új PowerIRStage IC-k egyenletes terheléssel működnek, így a hőterhelés is megoszlik, ami hosszabb élettartamot és megbízhatóbb működést eredményez. A tápellátó áramkörben Cooper Bussmann gyártmányú, szerverekben is helytálló tekercsek, valamint ultra alacsony ESR értékkel rendelkező szilárdtest kondenzátorok is helyet kaptak
A processzorfoglalat mellett két-két DDR4-es memóriafoglalat is helyet kapott – azért nem négy-négy, mert a kompakt nyomtatott áramköri lapon egyszerűen nincs ehhez elég hely. A memóriafoglalatokban akár 32 GB-nyi DDR4-3000 MHz-es memóriamodul is helyet kaphat, sőt, az Intel XMP támogatás is biztosított. A bővítőhelyek között összesen három darab PCI Express 3.0 x16-os slot lapul, amelyek közül kettő x16-os, egy pedig x8-es sávszélességgel üzemel. Amennyiben Core i7-5820K processzort alkalmazunk, a karcsúbb PCI Express 3.0-s vezérlő miatt csak x16-x8-x4 konfigurációban működhetnek a PCI Express 3.0 x16-os slotok. Az adattárolókat hat darab SATA 6 Gbps-os port fogadja, amelyekhez RAID 0,1,5,10 támogatás egyaránt jár. Extraként egy SATA Express portot, illetve egy M.2-es bővítőhelyet is kapunk – utóbbi két PCIe 2.0-s sávval áll a PCI Express alapú SSD kártyák rendelkezésére, és akár 2280-as példányt is el tud szállásolni. A SATA Express port természetesen ezúttal is lefoglal két SATA 6 Gbps-os csatlakozót (az összesen hatból), ha ki akarjuk aknázni a benne rejlő lehetőségeket.
Az új alaplap összesen nyolc darab USB 3.0-s porttal rendelkezik: négy belső kivezetések formájában érhető el, míg másik négy a hátlapon sorakozik – ezeket a lapkakészlet mellett egy Renesas uPD720210-es USB 3.0-s hub biztosítja. Mivel játékosoknak szánt, Gaming sorozatú megoldásról van szó, így elmaradhatatlan kellék a Qualcomm Atheros Killer E2201-es Gigabies Ethernet vezérlő is. A lehető legjobb hangzásról egy Realtek ALC1150-es kodek gondoskodik, amely 7.1 csatornás audió támogatást kínál, de ezzel egy időben még 2 sztereó csatorna is elérhető az előlapi kivezetésen keresztül. A kodek 115 dB-es jel/zaj aránnyal büszkélkedik, a rendszerhez tartozó műveleti erősítő pedig cserélhető. Az alaplapra integrált DIP kapcsolóknak köszönhetően Gain Boost funkció is rendelkezésre áll, ami nagy impedanciájú hangszórók vagy fejhallgatók esetén jöhet jól (2,5x-ös és 6x-os erősítés). A fedélzeten természetesen minőségi audió kondenzátorok kaptak helyet, amelyek ezúttal a japán Nichion gyárából érkeztek. Az audió rendszer ezúttal is le van választva az alaplap többi részétől a még jobb hangminőség elérésének érdekében, a leválasztás helyét pedig LED-es világítás jelzi, ami ráadásul programozható is, így folyamatosan világíthat, pulzálhat, vagy akár a zene ütemére is lüktethet. Természetesen kikapcsolására is van mód. Az audió kimenetek között aranyozott 3,5 milliméteres jack csatlakozók éppúgy lapulnak, mint optikai audió port. Aki inkább USB 2.0-s DAC segítségével szeretné megoldani az audió támogatást kérdését, örülni fog, mert az alaplap nem egy, hanem rögtön négy DAC-UP portot is kapott, amelyek elszigetelt, egyenletes, zajmentes tápellátással rendelkeznek.
Az új alaplap természetesen kétunciányi rezet tartalmazó nyomtatott áramköri lapra épül és rendelkezik a népszerű DualBIOS funkcióval is, ami akkor jön jól, ha a fő BIOS valami miatt megsérül – ekkor a másodlagos BIOS segítségével indítható marad a rendszer. A BIOS egyébként UEFI alapú, és természetesen grafikus felhasználói kezelőfelülettel is rendelkezik. A melegedő komponensek hűtéséről elegáns, minőségi hűtőrendszer gondoskodik. A Gigabyte legújabb gamer alaplapja rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. DNReNTi
2014.11.19. 15:25
Mán akkor mér nem ITX?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Smooth44 DNReN...
2014.11.19. 15:33
Hogy megelőztél, pont ezt akartam én is kérdezni.

Nincs ITX-ben DDR4-es lap?
SLI és 4 RAM slot nem szempont.
Ellenben nem lenne baj, ha Asrock lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Magyar88
2014.11.19. 17:16
Ezek valahol agyilag zárlatosak modern alaplapokon a zöld és ibolya csatlakozó egyben van ezeknél külön arról nem is beszélve hogy az 5.1-es hangrendszer csatlakozói szín kóddal vannak ellátva tömérdek alaplapon ezeknél az sincs gondolom bele haltak volna ha szín kódolják. Ennyit a híres Gigabyteról maradok inkább az Asusnál. Egyszer volt évekig Gigabyte alaplapom többször nem lesz az is biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Magya...
2014.11.19. 18:34
És ezt honnan veszed hogy nincs színkódolva? A csatlakozó lehet nincs, de az I/O pajzs meg igen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vorosokt Smoot...
2014.11.19. 18:57
ha jól tudom még nem létezik (sajnos) mini-ITXes DDR4-es lap, én is imádom a mini-ITX lapokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. justin
2014.11.19. 20:10
A hang kimenetek színkódolásáról annyit mondanék, hogy bedugáskor érzékeli a driver mit csatlakoztattál, és ennek megfelelően felajánlja a megfelelő beállítást, évek óta a Realtek beállító paneljén be tudod állítani melyik csatlakozó mit csináljon. Bármelyik lehet be illetve kimenet. Egyszer régen megharagudtam az Audigy hangkártyámra, és kivettem a gépből, és jó ideig a Realtek szolgáltatta a hangot. Akkor volt jó ez igazán, ez a beállítási lehetőség, mert az Audigy-nél szinte alap dolog, hogy sztereó jelforrás mellett is szól mind a 6 hangszóró, viszont a Realteknél ez nem így megy, hanem csak a 2 elülső. Aztán fogtam magam belőttem mind 3 csatlakozót Line-Out-ra, aztán így szólt mindegyik, és egy ideig el voltam vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2014.11.20. 09:31
Egyáltalán van játék ami indokolja ezt az alaplapot?
Én még csak most váltok FX8120-as prociról 3770k-ra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Kajaf...
2014.11.20. 10:29
Persze hogy van! AC Unity ... bár annak a PCIE sávok száma kissé kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun Asagr...
2014.11.20. 10:48
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2014.11.20. 22:18
Majd rohanok egy bugos AC miatt komplett gépet cserélni félszázezres alaplappal Még szerencse hogy nem érdekelnek ezek a címek, az pedig nagyobb szerencse hogy amik az idén ősszel érdekeltek, tükörsimán futnak a már felnőttkorú gépemen is eddig maxon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!