iPon Hírek

Kompakt PC passzív hűtéssel a Foxconn-tól

Dátum | 2013. 01. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az apró, helytakarékos asztali számítógépek rendkívül népszerűek manapság, hiszen kis fogyasztás mellett, viszonylag halkan üzemelve hatékonyan ki tudják szolgálni az átlagfelhasználói igényeket. Azonban sokszor probléma, hogy a kompakt ház belsejében eléggé össze vannak zsúfolva az alkatrészek, így a hűtést nem lehet megoldani nagy és csendes ventilátorral - helyette egy kis átmérőjű, magasabb fordulatszámmal pörgő, zajosabb egység alkalmazására van szükség, ami egy idő után jelentősen rontja a felhasználói élményt, ahogy a csapágyazás kezd kikopni, a légkeverő pedig egyre hangosabbá válik Szerencsére passzív hűtéssel ellátott konfigurációk közül is válogathatunk, igaz, ezekből már jóval kevesebb modell áll rendelkezésre. Utóbbi kategóriában remek alternatíva lehet a Foxconn legújabb konfigurációja, amely az AMD Brazos platformja köré épül, és passzív hűtéssel érkezik.

A NanoPC AT-5570 névre keresztelt újdonság 19,05 x 13,46 x 3,81 centiméteres mérettel bír, apró alaplapján pedig egy kétmagos, Ontario sorozatú AMD C-70-es APU egység teljesít szolgálatot. A C-70-es APU egység természetesen egy Radeon HD 7290-es integrált videó vezérlőnek is helyet ad. A viszonylag kis CPU teljesítmény mellé rendkívül kedvező fogyasztás társul: a szóban forgó APU egység 9 wattos TDP-vel érkezik. A Foxconn újdonsága négy darab USB 2.0-s és két darab USB 3.0-s porttal érkezik, de találunk rajta SD/SDHC/SDXC/MS/MS Pro/MMC memóriakártya-olvasót, DVI és HDMI videó kimenetet, valamint Gigabites Ethernet portot és három audió csatlakozót is. A 250 dolláros apróság egyetlen So-DIMM memóriafoglalattal rendelkezik, adattárolóból pedig 2,5 colos példány kaphat benne helyet, szám szerint egy. A rendszer vezeték nélküli hálózati támogatást sajnos nem kínál, de utóbbi USB-s WiFi adapterrel utólag is biztosítható. A gyártó a termék mellé ad egy állványt, amellyel álló pozícióban, helytakarékosan használhatjuk az apróságot. Az ugyancsak mellékelt VESA keret jóvoltából a PC monitor vagy televízió hátulján is helyet kaphat. A Newegg kínálatában persze a régebbi NanoPC is jelen van még, amely több szempontból is jobb választásnak tűnik. Az nT-A3550-es modell egyrészt szintén passzív hűtést alkalmaz, másrészt Ontario helyett jóval ütőképesebb Zacate APU egységet tartalmaz, méghozzá egy E-350-es példányt. A TDP itt 9 watt helyett ugyan 18 wattra növekszik, de ezért cserébe érezhetően jobb teljesítményt kapunk. További pozitívum, hogy ez a kiadás 802.11n WiFi adapterrel is rendelkezik, háza pedig vékonyabb - igaz, csúnyább is, mint az AT-5570-es modellé. Cserébe viszont 75 dollárral kevesebbért, már 175 dollárért hazavihető, ami igen jól hangzik. Ez az összeg igényektől függően a 2,5 colos adattárolóra, illetve a rendszermemóriára pont elég lehet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. laszlotibo...
2013.01.31. 13:32
Az nT-A3550-hez hasonló nT-A3700 (AMD E450) bareboneról is azt írja a gyártó, hogy "noiseless". Mégis van benne egy ventillátoros CPU hűtő. Egyébként az nT-A3700 egy remek gép irodai használatra. Windows 8 64 bittel és SSD-vel tökélestes, egy hónapja teszteljük. Reméljük, hogy az új AT-5570 valóban passzív hűtésű lesz, nem csak a marketing szerint. Várjuk a rendelhető termékek között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Capritain
2013.01.31. 18:33
Egy ilyenen felejtsem el az egyszerűbb játékokat is, igaz? Vajon HTPC-ként hogy funkcionál? 3D-s FullHD?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shteer
2013.02.01. 12:14
Az egész pc fogyasztása hogyan alakulhat? 15-20W?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. felziusz
2013.02.01. 22:17
E350 minimumon viszi a Source motoros játékokat. Annyira nem lehet gáz

a 3D felejtős szerintem. fullHD az talán működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!