iPon Hírek

Kompakt SSD meghajtók és néhány igazi különlegesség

Dátum | 2012. 01. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Brutálisan gyors SSD meghajtót, pontosabban SSD kártyát a napokban már láthattunk, most azonban olyan kompakt SSD meghajtókat vehetünk szemügyre, amelyeknek különlegessége nem a sebességükben rejlik.

Többféle SSD a Patriot standján

A gyártó négy különböző SSD családot mutatott be, amelyek között ipari sorozatú mSATA, ipari sorozatú alacsony profilú mSATA, ipari sorozatú alacsony profilú SSD és Mac sorozatú SSD meghajtó egyaránt jelen volt. Az ipari sorozatú SSD meghajtók – Industrial Series – mindhárom családja PHISON SSD vezérlővel dolgozik és az újdonságok mind MLC, mind pedig SLC memóriachipekkel ellátott változatokban elérhetőek, adattároló kapacitástól függően.


Az mSATA MLC modellek adattároló kapacitása 16 GB-tól 128 GB-ig terjed, míg az mSATA SLC példányokból 4 GB és 32 GB közötti adattároló kapacitás közül választhatunk (a félmagasoknál csak 1-8GB áll rendelkezésre).

A Patriot ezzel együtt MacBook Air noteszgépekhez, illetve egyéb MacBook konfigurációkhoz való SSD meghajtókat is kínál, amelyek már nem PHISON, hanem SandForce SF-228x típusú SSD vezérlőre alapoznak. Ezek az adattárolók csak MLC NAND Flash memóriachipekkel szerelt változatokban kerülnek forgalomba, méghozzá 120 GB-os, 240 GB-os és 480 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban.

A RunCore rendhagyó, egychipes felépítéssel rendelkező SSD meghajtókkal rukkolt elő

A gyártó igazi különlegességeket mutatott be, amelyek szokatlan módon egyetlen chipből állnak. Hasonló megoldást eddig többnyire csak az USB-s pendrive-oknál láthattunk, de a jelek szerint az egychipes felépítés az SSD meghajtók piacára is beszivárog. Jelen esetben az MLC típusú NAND Flash memóriachip, valamint az SSD vezérlő ugyanabban a tokozásban helyezkedik el.

A különleges SSD meghajtóknál nem derült ki, hogy az SSD vezérlő hány NAND Flash memóriacsatornát használ, valamint az sem, hogy az egyes SSD meghajtók milyen írási- és olvasási teljesítményt nyújtanak. A gyártó mindössze annyit említett, hogy a termékek jó teljesítményt kínálnak majd a költséghatékony SSD meghajtók szegmensében.


A fenti képen látható, kék nyomtatott áramköri lappal rendelkező egychipes SSD platformok között találunk egy 2,5 colos SATA, egy 1,8 colos SATA és egy mSATA formátumú adattárolót. A termékek esetében közös, hogy csak egy fő chipet alkalmaznak, nincs külön külső vezérlőchip, nincs külső DRAM gyorsítótár, illetve egyéb komponensek sem, leszámítva a tápellátáshoz tartozó elektronikai alkatrészeket és a PC hátulján elhelyezett firmware ROM chipet.

R-DriveR-Drive
A piros nyomtatott áramköri lappal szerelt SSD meghajtó már egy igazi különlegesség, ami szintén egychipes felépítést alkalmaz. A termék lényege abban rejlik, hogy a nyomtatott áramköri lapra négy egychipes „SSD meghajtó” került, amelyek egy tápkábelről szerzik be a működésükhöz szükséges áramot, viszont mindegyikükhöz külön SATA csatlakozó tartozik. A szokásossal ellentétben itt a modulok között nincs belső RAID kapcsolat: a felhasználó döntheti el, hogy az adott alaplappal RAID módban, vagy különálló SSD meghajtókként, AHCI módban használja-e a terméket.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bolic
2012.01.17. 09:33
Hihetetlen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!