iPon Hírek

Kompromisszummentes luxus- és okosóra egyben

Dátum | 2015. 01. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Montblanc neve valószínűleg elég kevés olvasónknak csenghet ismerősen, ez a vállalat ugyanis nem a techvilágban mozog, hanem a luxusóragyártás révén szerzett magának ismertséget. A cég története még az 1900-as évek elején indult Németországban, és az elveiknek köszönhetően mind a mai napig ott vannak az élvonalban. A Montblanc célja a vásárlók igényeinek kielégítse világszerte, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy folyamatosan újító megoldásokat szükséges terveznie, és tökéletes modellekkel kell előrukkolnia. Ebből fakadóan köszönthetjük most a köreinkben a Montblanc első okosóráját, már amennyiben ezt lehet annak nevezni. Hogy mégis miért? Nos, a német gyártó nem éppen a megszokott receptet követte, amikor belevágott a modern követelményeknek megfelelő karórájának tervezésébe. A Montblanc lényegében nem okosórát alkotott, hanem egy olyan óraszíjat, amire fel lehet fűzni azt az egységet, ami a „smart” funkciókat szállítja. Így végeredményben a luxusórákra vágyakozó vevők kompromisszummentesen kaphatják meg az „újkori” extrákat is. A Montblanc ezzel a húzásával rengeteg érdeklődő figyelmét keltheti fel. A különleges konstrukció alapját a Timewalker Urban Speed óra adja. Ez Swiss ETA Valjoux 7750 automata óraszerkezettel van ellátva, a tokja pedig rozsdamentes acél, mely kerámia bevonatos gyűrűt kapott. A szíját az „Extreme Montblanc Leather” jelzővel illetik, – ez egy olyan bőrös megoldás, amit carbon fiber textúrával láttak el – és erre került az e-Strap nevet viselő eszköz.
Az e-Strap megfelelően kompakt kialakítású lett ahhoz, hogy ne zavarja a felhasználóját, de azért kicsinek nem nevezhető. 40 x 14,2 x 9 milliméteres vonalak határolják, DLC (Diamond Like Carbon) bevonatos vagy szürke acél házat kapott – ez a teljes színválaszték is egyben –, és a rögzítéséről is fém keret gondoskodik. A kijelzője a csak 0,9 hüvelykes, felbontása pedig mindössze 128 x 36 képpontos, és a vállalat közleménye szerint érdekes módon nem E Ink, hanem monokróm OLED technológiát alkalmaz. (Talán azért döntöttek emellett, mert a fogyasztás így is jól kordában tartható, és nincs az E Ink esetében megszokott „villódzás” a képernyő tartalmának frissítésekor.) Az egészen kicsi felület alkalmas lesz az értesítések megjelenítésére, illetve a hozzá tartozó alkalmazásban egyéb hasznos dolgok is beállíthatóak (például futás közben a lépésszám, vagy az elégetett kalóriák mértéke). A Montblanc nem részletezte, de ebben is megvannak az csuklópántokba rejtett mozgási szenzorok, amelyek egész nap folyamatosan gyűjtik az okostelefonra az adatokat a felhasználóról. A mobilos applikáció kellően sokrétű lett. A felállított statisztikai adatokat vissza lehet benne nézni a napi mellett heti és havi bontásban is. Nyomon lehet vele követni a mozgási ciklusok intenzitásának eloszlását százalékban, a sportolóknak pedig „kitűzött cél” opcióval is kedveskedik, ahol megadhatóak különböző teljesítménycélok. Kiemelendő még egy képesség, a kameravezérlés, ennek köszönhetően akár távolról is lehet vele exponálni (pl. csoport-, vagy önarcképnél).
Természetesen a kommunikáció itt is Bluetooth LE modullal történik, hogy a különböző műveletek a lehető legkevesebb energiát emésszék fel. A hatótávolsága igazán nagy, szabadtéren akár 30 méteres körben is képes kapcsolatot teremteni a „gazdájával” Az e-Strap üzemideje egy feltöltéssel folyamatos használat mellett nagyjából öt nap, szóval nem éri el az E Inkes okoskarperecek szintjét, azonban meghaladja az órák által nyújtott teljesítményt. Az újratöltéséről egy Micro-USB csatlakozóval lehet gondoskodni. Kompatibilis lesz az iPhone 4S-ig minden Apple mobillal, az Androidos mezőnyt pedig az Android 4.3-tól támogatja (már ha az adott telefon Bluetooth Low-Energy képes).
A Montblanc Timewalker Urban Speed óra összesen három különböző változatban lesz megvásárolható. Mivel itt egy luxusóráról beszélhetünk, az árazása is ennek megfelelően lett kialakítva. A legolcsóbb kivitelért 3000 eurót kell majd kifizetni, a legdrágább pedig az e-Strap okosszíjjal kiegészülve már 4700 eurót fog kóstálni. Önmagában is elérhetővé teszi a Montblanc az e-Strapet, ilyenformán 250 euróért lesz hazavihető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. j.panzer
2015.01.12. 17:04
Ez az első "okos" óra, amit sikerül stílusosan, ízlésesen, időtállóan, és praktikusan megoldani. Nekem bejön, Big Up a MB-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. asdsa
2015.01.12. 18:20
Remek óra, csak az ára nem halandók szemének való.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hcsa
2015.01.12. 21:44
Grat, ez szép volt! Még ha tényleg nem is mi hétköznapi emberek vesszük meg. De akkor már egy kérdés az árával kapcsolatban: a gazdagok megvesznek egy ilyen órát? (Úgy értem, az ilyesmi presztízs-dolog, és abban a kategóriában viszont olcsónak tűnik nekem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. YellowFlas...
2015.01.12. 23:33
Nagyon szép lett. Nekem is csak az árával van bajom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Akarkinek
2015.01.13. 06:54
Ha valaki nekem azt mondja, hogy Montblanc, akkor elsősorban egy töltőtoll jut eszembe fehér csillaggal a kupakján. (Szinte ingyen osztogatják)
Másodsorban egy hegy.
De hogy órát is gyártanak, még soha nem hallottam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Robeast j.pan...
2015.01.13. 09:09
Kairos smart watch is jól néz ki és szerintem ötletes megoldás, aztán meg még ennyibe se kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint Yello...
2015.01.13. 09:39
A luxuscikknek pont az az értelme, hogy drága legyen, ha olcsó lenne, akkor nem lenne luxusóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer Robea...
2015.01.13. 14:20
Alapvetően nem rossz, de pont ezeket az órákat nem tudom túl sokra becsülni (mondjuk ez a Kairos még mindig jobb, mint a Samsung Gear féle retkek).

Nekem az a problémám ezekkel, hogy az "okos" kütyü magában az órában van, tehát az óra X idő után (1-2 év) elavul, aztán meg tönkre is megy, ahogy meghal benne az elektronika, akksi. Ebben a koncepcióban pont az a jó, hogy kapsz egy örök életű órát (még akkor is ha abban csak egy mezei 7750-es szerkezet ketyeg) amit még az unokád is használhat, ha az óráról megfelelően gondoskodnak, és emellé társul egy olyan elektronikai panel, ami felvértezi a több 100 éves, tradicionális mechanikát a modern "okos" funkcionalitással (baromsággal). És adott esetben elég lesz csak ezt csereberélni.
Ezt a fajta tartósságot, és hagyománytiszteletet tudom becsülni. Arról nem is beszélve, hogy praktikus is a dolog, mert ha az okoskütyü le is merül, azért az óra még mindig működik tovább, ameddig csak hordják. Tehát nem muszáj csak azért naponta tölteni, hogy az időt is mutatni tudja.

Egyéb iránt nem tudom, ki hogy van vele, de nekem maximum majd akkor kell okosóra, ha legalább olyan strapabíróak és vízállóak lesznek, mint egy mai G-shock, és az üzemidejük meg eléri a 2 hetet (reális használat mellett, nem készenlétben). Az áruk meg befér 200 dollár alá.
Szóval ez még minimum évek kérdése, addig engem egyáltalán nem érdekel a téma. Amúgy is marginális hasznát látom ezeknek az okosóráknak, több velük a baj, mint mennyi hasznuk van, arra meg pláne nincs szükségem, hogy legyen még egy naponta tölthető kütyüm, amit óvni kell a víztől, portól, meg lényegében minden mástól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Robeast j.pan...
2015.01.13. 14:53
Egyetértek, csak érdekességképp említettem meg. Egyébként ennek a Kairosnak is készül a csak okos szíj óra nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!