iPon Hírek

Konkurencia a Google-nek, francia hátszéllel

Dátum | 2008. 03. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

99 millió eurós francia támogatást engedélyezett az Európai Bizottság a Google leendő vetélytársának, a Quaero-nak. Az új keresőmotor projektjét 23 különböző cég viszi előre közösen, köztük a francia Thomson is - ám még így is kevés volt a pénzeszköz az induláshoz, mivel az elkövetkező öt év során várhatóan 199 millió eurót fog felemészteni az  üzemeltetése.

A Bizottság is hangot adott kételyeinek a Quaero-t illetően, mondván, hogy azt "a piac magától nem támogatja a konzorciumon belüli érdekellentétek és a projekt sikerességének meglehetősen kétes mivolta miatt".

Meglehetősen szokatlan a támogatás időzítése is, mivel a Bizottság szinte ezzel egyidőben járult hozzá a Google megerősödéséhez is azzal, hogy engedélyezte a keresőóriásnak a DoubleClick felvásárlását, zöld utat adva annak egy újabb igen jelentős bővítéshez. Azonban ezzel együtt támogatják a Quaero-t is, mivel érvelésük szerint az "hasznos lehetőségeket kínálhat a közösség egészének".

A Quaero kliensei között várhatóan ott lesznek majd az internet- és a tartalom-szolgáltatók egyaránt, valamint filmstúdiók is. Ha a projekt megvalósul, úgy számos médiumon keresztül elérhető lesz, számítógépektől és mobiltelefonoktól TV-ken át számos további interaktív eszközig.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!