iPon Hírek

Könnyen eltávolítható sebtapaszt fejlesztettek ki

Dátum | 2012. 11. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Legtöbbünk számára egy ragtapasz leszedése kellemetlen ugyan, de viszonylag gyorsan felejthető, és különösebb problémát nem okozó élmény. Más a helyzet azonban, ha hosszadalmasabb ideig kell bőrünknek megbirkóznia az ebből adódó stresszel, vagy ha egészen fiatal csecsemő, illetve idős ember a páciens, akik bőre másképp épül fel, mint az egészséges felnőtteké.

Az újszülöttek bőréből hiányzik a legfelső, epidermisznek nevezett hámréteg, amelyre normál esetben rögzül a ragtapasz, így a rengeteg orvosi procedúrának kitett koraszülött babák esetében komoly problémát jelentenek az olyan banálisnak tűnő dolgok is, mint a különféle orvostechnikai eszközök rögzítése a bőrükön. Évente több mint másfél millió embertársunk szenved sebesedéstől vagy bőrirritációtól a különféle gyógyászati ragasztószalagok miatt, többségükben csecsemők és idősek, akik bőre szintén nagyon érzékennyé válik az idő múlásával. A Harvard és az MIT kutatói erre a problémára kerestek megoldást, amikor egy újfajta ragasztószalag kifejlesztésébe kezdtek, amely a legérzékenyebb bőrt sem károsítja eltávolítása során.

A világ legjelentősebb gyermekgyógyászati fejlesztésekkel foglalkozó intézete, az IPI 2006 óta vizsgálja újszülött intenzív osztályokon dolgozó orvosok és ápolók legsürgetőbb igényeit. Felmérésük alapján egyértelműen kiderült, hogy a legnagyobb problémák egyikét a diagnosztikai eszközöket rögzítő ragasztószalagok eltávolítása során bekövetkező sérülések jelentik. Az ilyen sérülések azon túl, hogy fájdalmasak, sokszor hónapokig tartó kezelést igényelnek, ami megterheli az egyébként is túlterhelt apróságok szervezetét.


A legtöbb ragasztószalag két rétegből áll: egy adag ragasztóból, amely hozzátapad a bőrhöz, és egy nem ragadó felső rétegből, amely a szalag erejét adja, és biztosítja, hogy egyben eltávolítható legyen a tapasz. Az eltávolítás során keletkező sérülések a ragasztó és a bőr elszakadása során történnek, így a korábbi hasonló kutatások arra koncentráltak, hogy a ragasztófelület tapadását csökkentsék. Így valóban kevésbé sérül a bőr, de minél gyengébb a ragasztó, annál kevésbé képes teljesíteni feladatát, vagyis nem tartja helyén a tappancsokat, tűket stb. A szakértők által kifejlesztett újfajta ragasztó tapadó felülete nem gyengébb a megszokottnál, viszont a szokásos két réteg közé, egy speciális harmadik került, amely megkönnyíti az eltávolítást. A középső, szilikonból álló réteg gyakorlatilag úgy viselkedik, mint a ragasztófelületet használat előtt védő papírréteg: biztonságosan a helyén marad, amíg nem próbálják eltávolítani, utána viszont könnyen elválik a ragasztórétegtől, annak nagy részét hátrahagyva a bőrön. A visszamaradt ragacs némi hintőporral semlegesíthető, majd ezt lemosva újra „felhasználható” a bőrfelület.

Mivel a ragasztó és a felső réteg anyagán nem változtattak a kutatók, a gyártási folyamat viszonylag könnyen és gyorsan módosítható lehet, így semmi akadálya annak, hogy az újítás rövidesen eljusson a páciensekhez. A szakértők kísérleteik során azt is igazolták, hogy a középső réteg mintázatának változtatása révén precízen befolyásolható a ragasztó erőssége, így akár másfajta ragasztási célokra is bevethető lehet a módszer. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Emberfej
2012.11.06. 13:34
Azért az is elég megrázó élmény tud lenni amikor az ember szőrös kezét leragasztják véradáskor

Viccet félretéve végre valami értelmeset fejlesztettek ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2012.11.06. 15:36
Eddig sem volt probléma számomra a sebtapasz eltávolítása. Leesett az magától állandóan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2012.11.06. 16:34
pdx06: +1 A kínai sebtapasz a jó, az lehullik egyfolytában!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.11.06. 20:53
A legviccessebb a Disney sebtapasz.
A gyereknek a laban maradt az irritacio amit okozott honapokig.
Meg szerencse,hogy gyerekeknek keszult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!