iPon Hírek

Könnyen szerelhető Mini-ITX ház a Lian Li-től

Dátum | 2013. 08. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Mini-ITX formátumú rendszerek általában kompaktak és nagyon helytakarékosak, ám pont ezek a tulajdonságok azok, amelyek miatt sok esetben rémálom egy-egy ilyen konfiguráció szerelése. Amennyiben a kiválasztott hardverkomponensek beférnek az adott Mini-ITX számítógépházba, akkor újabb probléma szokott jelentkezni: a szűkös beltér miatt viszonylag nehéz elvégezni a szükséges szerelési munkálatokat - a küzdelem sokszor a felhasználók kezeinek sérülésével is járhat, ha egy olcsóbb számítógépházról van szó, amelyben élesek a lemezek élei.

A Lian Li a fenti problémára megoldásként a PC-Q33-as számítógépházat ajánlja, amely alumínium vázzal és alumíniumból készített oldallapokkal, a gyártótól megszokott minőségi kivitelben érkezik. A ház előlapja és tetőlapja egy mozdulattal előre hajtható, így az alaplaptálca és a tápegység bővítőhelye könnyedén hozzáférhetővé válik: innentől tulajdonképpen az egész számítógépház szerelése gyerekjáték.
A Mini-ITX és Mini-DTX formátumú alaplapokat fogadó ház alaplaptálcája alá került a tápegység bővítőhelye, mellette pedig két darab merevlemez bővítőhely sorakozik, amelyek 3,5 colos adattárolókat fogadnak. A 2,5 colos adattárolók a ház előlapjának belsején kialakított bővítőhelyekben foglalhatnak helyet, amelyekből szám szerint három áll rendelkezésre. PCI bővítőhelyekből kettőt kapunk. A komponensek a számítógépház speciális felépítése miatt nagyon könnyen hozzáférhetőek.
A kompakt, mindössze 2,18 kilogrammos tömeggel büszkélkedő számítógépház 229 milliméter széles, 330 milliméter magas és 248 milliméter mély, így belsejében igencsak kevés hely áll a különböző komponensek rendelkezésére. Videokártyából maximum 220 milliméter hosszú példány fér el, tápegységből pedig maximum 200 milliméter hosszú modellt alkalmazhatunk. A processzorhűtő esetében szerencsére már sokkal jobb a helyzet, ugyanis a termék magas felépítése miatt akár egy 180 milliméter magas processzorhűtőt is gond nélkül el tud szállásolni.
Az újdonság megfelelő szellőzéséről egyetlen 120 milliméteres átmérőjű hátlapi ventilátor gondoskodhat. A házban igény esetén elhelyezhető egy 120 milliméteres hőleadó radiátor, ha folyadékhűtő rendszerben gondolkodunk, de akár külső hőleadó radiátort is lehet alkalmazni, ugyanis a ház hátulján megtalálhatóak a csövek kivezetéséhez szükséges furatok is. A ház szellőzésének javítása érdekében mind a jobb, mind pedig a bal oldallap kapott egy-egy nagyméretű szellőzőt. A szálcsiszolt alumínium előlapon a szokásos audió csatlakozók mellett két USB 3.0-s port is helyet kapott. A Lian Li PC-Q33 egyelőre még csak prototípus formájában létezik, így várható megjelenésével és várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. ByrDer
2013.08.27. 13:24
Ennyire pici házba már nem biztos hogy építenkék egy erőgépet, kis kaliberű HTPC-nek meg már talán nagy is... de azért elegánsan egyszerű kis házikó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2013.08.27. 13:40
Egy hasonló szerelhetőségű fekvő ATX-es háznak jobban örülnék.

Tud valaki egy gépház építőt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. croix
2013.08.27. 14:04
Végre egy értelmesen szerelhető törpe házikó. Lehet benevezek egyre a nappaliba tervezett htpc-hez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44
2013.08.27. 18:36
Sosem értettem, mi értelme a miniITX-nek, ha ekkora házakba rakják az egészet -.-
Nem sokkal kisebb egy normálisabb/kisebb ATX-nél, pláne egy mATXnél.

Szerintem az ilyen asztali DVD lejátszó méretű házaknak több értelme lenne (de hát nyilván ízlések és pofonok).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tericum
2013.08.29. 12:13
Majdnem jó, majdnem. Vagy két centit kellett volna még hozzáadni az elejéhez, hogy odaférjen egy venti vagy előre killugatni a tetejét is, hogy odapakoljon az ember egy ventit.

Valahogy a lian-li házak tök jól indulnak, aztán a tervezés során valahol elhasalnak, mindenhol kompromisszum van, pedig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!