iPon Hírek

Konvertibilis táblák jöhetnek Intel processzorral és Android-dal

Dátum | 2013. 04. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A konvertibilis táblák világában eddig a termékek többsége Windows 8-at, illetve az ARM alapú eszközökhöz készített Windows RT-t alkalmazta. A DigiTimes informátorai azt állítják, hogy a következő hullámában már szép számmal találkozhatunk Android alapú megoldásokkal is, amelyek meglepő módon Intel processzorra támaszkodnak. Az értesülések alapján úgy néz ki, hogy a Lenovo elkészíti a Yoga androidos kiadását, amely a következő hónap folyamán debütálhat. Ezzel együtt a HP, a Toshiba, az Acer és az ASUS is dolgozik hasonló termékeken, ám ezek majd csak a harmadik negyedév folyamán kerülnek az üzletek polcaira. Az időzítés alapján úgy tűnik, hogy a Lenovo Yoga androidos kiadása még a Clover Trail sorozatú Intel Atom SoC egységre alapoz, míg a többiek már a Bay Trail platform köré építik újdonságaikat. Az Android operációs rendszert futtató, Intel Atom Soc egységgel ellátott konvertibilis táblák elsőre furcsán hatnak, hiszen ezeknek az egységeknek ARM alapú riválisaikkal szemben pont az a legnagyobb előnyük, hogy képesek az x86-os Windows alkalmazások futtatására. A lépés persze nem túl meglepő, hiszen az Intel 2011 óta foglalkozik az Android mobil operációs rendszer optimalizációján annak érdekében, hogy a szoftver a vállalat hardverkomponenseivel is minél hatékonyabban üzemelhessen. A hírek szerint pont az Intel szeretné, ha érkeznének Android alapú konvertibilis táblák - ezek a várhatóan 500 dollár körüli összegbe kerülhetnek majd. A DigiTimes szerint a termékeknek lecsatolható billentyűzettel kell érkezniük, ami lehetővé teszi, hogy táblaként és noteszgépként egyaránt helytálljanak.

Jöhet a Lenovo Yoga androidos kiadása?
A lecsatolható billentyűzet ötlete kétségtelenül életképes és meglehetősen népszerű is. Ezt a megoldást az ASUS Transformer sorozatú táblái az elsők között kezdték alkalmazni, mára pedig több gyártó is átvette az alapkoncepciót. Az irány tehát már jól látszik, az azonban kérdéses, hogy az Intel Atom SoC egységeivel ellátott konvertibilis táblák mennyire lesznek versenyképesek a hasonló felépítésű, de már ARM alapú SoC egységet alkalmazó riválisaikkal szemben. Az persze már biztos, hogy a Bay Trail jobb pozíciót biztosít majd a termékek számára, mint a jelenleg elérhető Clover Trail, hiszen ütőképesebb lesz nála. Azt is érdekes lesz látni, hogy az Android mobil operációs rendszer a konvertibilis táblák piacának tortájából képes lesz-e jelentősebb szeletet kihasítani magának. Az Android mellett szólhat az, hogy kevesebb helyet foglal, mint a Windows operációs rendszerek, és az alkalmazások betöltési ideje is alacsonyabb, plusz táblákra szabott alkalmazásokból is jóval több van Android alatt, mint Windows esetében. További előny, hogy a Windows-szal ellentétben az Android esetében licencdíjat sem kell fizetniük a gyártóknak, ami a termékek végfelhasználói árára pozitív hatást gyakorolhat. Egyelőre úgy tűnik, hogy azok, akik munkára szeretnék használni konvertibilis táblájukat, jobban járnak a Windows 8-cal, viszont azok, akik csak levelezéshez, internetezéshez és a közösségi hálózatok eléréséhez szeretnének konvertibilis táblát vásárolni, jobb kiszolgálást kaphatnak Android alatt (főleg a Windows RT-hez viszonyítva egyelőre).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. jozsefm
2013.04.22. 09:52
Na vegre! Az intel megtalalta ennek a kategorianak az ellenszeret is! Atomot bele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tormasi
2013.04.22. 16:32
Az Intel dobja már ki az atomot, mert ugyanolyan kínszenvedést ad elő vele, mint anno a P4 kategóriában. Kell rendes chipset és rendes CPU/SoC is. Bármelyiken spórolnak, kalap kaki marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!