iPon Hírek

Könyvet felolvasó robot Japánban

Dátum | 2009. 06. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Folytatódik a japán társadalom gépesítése: a tanárok és az öregotthonbeli dolgozók után most már a szülők is kezdhetnek felkészülni arra, hogy robotok fogják átvenni a helyüket.

Ninomiya-kun néven ugyanis egy olyan robotot alkottak meg közös munkában három japán intézet (egy főiskola, egy egyetem és egy labor) kutatói, ami leveszi a munkában megfáradt szülő válláról a gyereknek való esti mese-felolvasás "súlyos" terhét.


Ninomiya-kun egy méter magas, 25 kilót nyom és alumínium a "bőre", "szemei" pedig természetesen kamerák, amelyek egy megfelelő karakterfelismerő szoftverrel kombinálva immár több, mint 2.000 kanji, hiragana és katakana írásjelet képesek felismerni, így egyszerűbb szövegeket már most gond nélkül olvasnak. A készletet persze tovább bővítik, így egyre összetettebb szövegekkel is meg tud majd birkózni.

Hangot természetesen egy beszédszintetizátor ad neki, amit még szintén fognak fejleszteni, mivel egyelőre - finoman szólva - nem eléggé kifinomult. Szeretnének még több érzést és melegséget csempészni bele, hogy valóban alkalmas lehessen a gyerekeknek (és akár időseknek) való felolvasásra.

A végső kérdés persze itt is az, hogy biztosan jó irányból közelítik-e meg a dolgot, és hogy jó ötlet-e ezt a területet is robotokra bízni, annál is inkább, hogy az esti mesének soha nem a mese, hanem konkrétan a szülő jelenléte és hangja volt a lényege. Ettől függetlenül azonban egy természetesebb felolvasó-program (ami a robot velejárója) jót tehetne más területeken.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. homeware
2009.06.23. 12:49
VISSZA A HIRHEZ

Ezek a japánok mindig valami hi-tech dolgon dolgoznak, de sajnos sosem a megfelelő irányban indulnak el. Olyan területekre tervezik az ilyesmit, ahol pont nem szabadna robotoknak helyettesíteni az embereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Konkii
2009.06.23. 12:56
Hát nem tudom ti hogy vagytok vele, de lehet hogy sok mentális probléma megjelent volna nálam, ha 3-4 éves koromba egy fémláda olvasott volna fel nekem meséket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Antee001
2009.06.23. 14:28
Japán eltökélt célja, hogy nem csak az ipart automatizálja, hanem az élet többi területét is.
Konkii ez bennem is felvetődött, hogy mennyire tesz jót egy gyereknek, ha robotok fogják nevelni. Még ha vakoknak, öregeknek tervezik akkor rendben, de gyerekeknek?
Én nem örülnék neki, ha a gyerekemnek egy robot adna reggelit vagy jó éjt puszit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Multitask
2009.06.23. 20:30
Vagy többet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!