iPon Hírek

Könyvkerék - Kindle a 16. században

Dátum | 2013. 03. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A modernkori e-könyvolvasók lényege talán úgy foglalható legjobban össze, hogy nagy mennyiségű írott anyag egyidejű, egy helyen való tárolására, illetve hozzáférhetővé tételére képesek, és mindezt persze a digitális formátum miatt kezelhető méretekben tudják megvalósítani. Ezzel lehetővé teszik, hogy egyszerre több könyvet olvassunk párhuzamosan, gyökeresen megváltoztatva könyvfogyasztási szokásainkat. Mint tudjuk azonban, nem sok új van a nap alatt: a több könyv egyidejű használatának igényére kiötlött megoldások legalább a 16. századig nyúlnak vissza. Agostino Ramelli itáliai hadmérnök ugyanis ekkor kezdett egy olyan szerkezet tervein dolgozni, amely szándékai szerint lehetővé tette volna, hogy az olvasó egyszerre több kötet között váltogasson viszonylagos könnyedséggel. A tudós ezen vágya különösen érthetőnek tűnik akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy milyen hatalmas és vaskos kódexekkel volt kénytelen dolgozni nap mint nap.

Ramelli 1588-ban jelentette meg különféle mechanikus szerkezeteinek terveit tartalmazó könyvét, amelyben többek közt az általa megálmodott könyvkerék is szerepel. Gyakorlatilag egy malomkerékhez hasonló szerkezetről van szó, amelynek „lapátközei” nyitott könyvek elhelyezésére alkalmas boxokat tartalmaznak. Az elképzelés szerint a fix helyen ülő olvasó kezével vagy lábával irányítva a szerkezetet oda forgathatja a kereket, amelyik kötetből éppen információra van szüksége. Egy bonyolult fogaskerék-rendszer még arról is gondoskodik, hogy a polcok a kerék pozíciójától függetlenül mindig ugyanazon állásban maradjanak, így az olvasó biztos lehet abban, hogy a szerkezetben elhelyezett, tucatnyinál több kötet pontosan ott marad nyitva, ahol szükséges. Ramelli sajnos sosem jutott el odáig, hogy ténylegesen megépítse mechanikus Kindle-jét, azonban a következő évszázadok során számos mérnök, művész és könyvrajongó használta fel sikeresen terveit. 1986-ban a Velencei Építészeti Biennáléra Daniel Libeskind elkészítette Ramelli gépének replikáját is, az Olvasógép névre keresztelt szerkezet a legapróbb részletekig másolni igyekszik az eredeti terveket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. lorddiablo
2013.03.04. 21:34
És ezt hogy vitte magával a munkába a villamoson nap mint nap?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2013.03.04. 21:40
A legutoljára olvasott oldal jelölésére kitalált egy marha bonyolult szerkezetet amivel váltogatni tud könyvek között anélkül hogy becsukta volna őket ... mások meg könyvjelzőt használtak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Shinjiii
2013.03.05. 08:32
Szerintem nem arra szolgált a fogaskerék rendszer, hogy a könyv bizonyos oldalon maradjon nyitva, hanem azért, hogy ha a könyvet akármilyen módon hagyod ott, nem kell arról gondoskodni, hogy rögzítsed és ne essen ki belőle. Nem a könyvjelző helyett használta... Bár nem tudom, miért lett volna ez kényelmes. Takarásban van az egész polc, nem kapsz normálisan fényt, és mindig oda kell ülnöd eme otromba kerék elé, hát... Szerintem találmánynak nem rossz, de hogy nem hasznos találmány, az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!