iPon Hírek

Konzolpreferenciák – mi alapján választunk?

Dátum | 2015. 02. 27.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Baráti társaságokban és különböző fórumokon gyakori, hogy a konzoltulajok igyekeznek meggyőzni a vásárlásra készülőket, hogy az általuk preferált gépet válasszák, vagy éppen a konkurens mellett döntőkkel vitatkoznak arról, melyik gép a jobb. Számos érv el szokott hangozni, ám eddig nem igazán vizsgálták meg tudományos igényességgel, hogy mivel tudja megfogni a Sony, a Microsoft, és a Nintendo a vásárlókat. A Nielsen videojátékokra vonatkozó, hiánypótló felmérésében azt kutatták, hogy mi az egyes konzolok legfőbb vonzereje az azokat megvásárlók szemében. A Nintendo hívei számára a szórakozás a legfontosabb, azaz ők elsősorban azért vették meg a Wii U-t, mert úgy gondolják, a rajta futtatható játékok a legszórakoztatóbbak, és ezekkel lehet a legjobban kikapcsolódni. Az is lényeges számukra, hogy a gép programkínálata ideális a gyerekeknek, a konzol nem kerül annyiba, mint riválisai, kompatibilis a Wii-vel, és számos olyan program akad, ami csak erre a platformra jelenik meg. A PS4-re voksolók a képfelbontást, a Blu-ray lejátszót (igaz, már az Xbox One-ban is az van), a játékkínálatot és a hardver teljesítményét emelték ki, valamint azt, hogy esetükben a család közös megegyezéssel döntött a Sony gépe mellett.
Az Xbox One vásárlóinak a legfontosabb a márka.
Az Xbox One felhasználóinak a leginkább lényeges tényező maga a márka volt. A második helyen a konzol újító megoldásai szerepelnek, a harmadik döntő tényező pedig a hardver. De ezeken kívül az exkluzív játékkínálat, és a kikapcsolódás-faktor is befolyásolta választásukat. A felmérésből ezen kívül az is kiderül, hogy tíz, nyolcadik generációs konzolt vásárló személy közül kilencnek már korábban is volt játékgépe, illetve hogy rendkívüli módon hűek kedvenc márkájukhoz. A Wii U tulajok 93, a PS4-birtokosok 91, és az Xbox One-t birtoklók 88 százalékának van otthon egy nemzedékkel korábbi, de azonos családba tartozó gépe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. InGen
2015.02.27. 12:09
Elég szomorú, hogy egyedül a Nintendonál volt a fun factor az elsődleges vásárlási szempont, a többieknél ilyen bullshit dolgok mint a felbontás, márka, meg blu-ray lejátszó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Busterftw
2015.02.27. 12:18
Egyelore maradok a SNES-nel, majd kesobb talan PS4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Arbor
2015.02.27. 12:26
Hmmm. Pont ezt teszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. InGen
2015.02.27. 12:43
Igen, de egyébként teljesen rossz a példád.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Cavalli87 InGen
2015.02.27. 12:44
Nincs ebben szerintem semmi szomorú, van aki egyszerűen csak azért játszik, hogy 12-14 óra meló után kikapcsoljon az agya kicsit, és elmélázzon a szépen kidolgozott tájakon nagy felbontáson, és csak 2 gombot kelljen nyomkodnia, mert gondolkodni már úgy sem maradt agya az egész napos hajtás után. Így legalább mindenki megtalálja a számítását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Trolltaxi
2015.02.27. 12:55
PC-m volt, PC-m van, PC-m lesz. Én hova álljak?

(Amúgy volt egy SNES-klónom még a 90-es években, meg most is van otthon egy PS3. Ez utóbbi csak azért, hogy a kölkök ne engem nyagassanak, ha gépezni akarnak! Ördögi mestertervem tökéletesen működik! Mwu-ha-ha-ha!!!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. FaL
2015.02.27. 13:16
szerencsétlen Wii-sek mit mondjanak, se hardver, se játékok, se kiegészítő tartalmak... marad hát a fun-factor azzal, ami van
Szomorú, hogy egy olyan emblematikus figura a videojátékok történelmében mint a Nintendo, ami alapvetően meghatározta a nappalikban a TV előtt eltöltött időt a 90-es években, még a 2000-es évek elején is, most már teljesen margóra szorult és a gyerekjátékok meg Mario-áradat az ami manapság meghatározza (a kézikonzolos uralmát nem érdemes itt említeni, abban mindig is elsők voltak és lesznek is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Cavalli87
2015.02.27. 13:30
Nekem utoljára akkor volt kontroller (joystick) a kezemben, amikor C64-en toltam a Boulder dash-t, meg a River Raid-et. Valahogy sose tudtam megérteni a konzolosokat, játszani a PC-n is tudok, rákötöttem a 4k-s TV-re, ha annyira akarnék kontrollert is tudnék rá kötni, és sokkal részletesebbek a beállítások, arról nem beszélve, hogy még dolgozni is tudok rajta. De biztos ennek is meg van a maga szépsége, gondolom itt főként az olcsóságot emelnék ki sokan, de ha megveszek hozzá egy rakat játékot, ugyan ott vagyok, mintha összeraknék egy erős vasat, ami kisebb fejlesztésekkel akár 10 évig is kitart, ha okosan válogatja össze a komponenseket az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. FaL
2015.02.27. 13:32
ha leültetnének megnézni az összes imdb 7+ filmet, tuti hogy nem lennél olyan boldog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. InGen
2015.02.27. 13:47
libastuff & Fal

Ugyanarról a Nintendóról beszélünk? Az egy dolog, hogy a home konzoljuk most éppen nem olyan kelendő (az sem a hardver miatt van, hanem inkább a rossz név és marketing), de továbbra is minden egyes saját játékuk eszméletlenül kreatív és szórakoztató, és irgalmatlan magas pontszámokat gyűjtenek be mindenkitől. És bugmentesek. És 60fps-sel futnak.

A másik két konzol, de főleg a PS4 örülhetett volna, ha az elmúlt évben olyan értékeléseket kap legalább 1-2 exkluzív játéka, mint a Nintendo játékai folyamatosan.

De most komolyan, aki azt hiszi, hogy a Nintendo "elfelejtett" valamit, az biztos nem játszott a Wii U-s játékaikkal, mert eszméletlen jók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Cavalli87 InGen
2015.02.27. 13:53
Írd le a címet, és ránézünk nálad! Viszünk sört meg pizzát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. InGen Caval...
2015.02.27. 13:55
Jól hangzik! Pár hét és megjelenik a Mario Party 10 úgyis, indulhat a fun!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint InGen
2015.02.27. 13:57
Lesznek azok az értékelések még jobbak is, miközben egyre belterjesebbé válik a platform...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Cavalli87 InGen
2015.02.27. 14:00
Mondanám, hogy viszek hölgy társaságot is, de akkor meg minek a konzol?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. InGen Caval...
2015.02.27. 14:06
A hölgyeket mindig szívesen látjuk, valakinek el kell menni a hűtőig a sörért.

Egyébként a lányok errefelé elég nagy rajongói a Mario Partynak és a Mario Kartnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Meteoreso
2015.02.27. 14:24
A SONY nagyon elcseszte a ps vitát , olyan kellett volna a next gen játékkonzolnak mint a sheld egy erős 8 10 colos tablethez hasonló kb akkor sikeres lett volna. A Vii meg semmi.
NIncsenek húzónevek.
Tulajdonképpen ma nincs ütőképes kézikonzol.
A nagy gépeket meg ha nézzük nincsennek feltörve így a kereslet sem lesz irántuk soha akkora, PC ből meg olyan erőset építesz amilyet akarsz ezzel egy konzol nem tud versenyezni csak az exclusive címekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. kpbendi Meteo...
2015.02.27. 14:36
A PC értékelésekor mindig kimarad az un. "szopatás faktor", amit az átlagemberek nem szeretnek bevállalni. Értsd: windows install, vga driver bugok, játék letöltés-telepítés, fórumozás mi miért nem működik, stb.
A másik, hogy a konzolokat a nappaliba, nagy tvkhez tervezték, a pc ezzel szemben munkaeszköz, így általában irodai környezetet alakítanak ki körülötte, ami addig jó játékra, amíg valaki egyedül van, de amint gyarapszik a család, tarthatatlanná válik, hogy mindig csak egy valaki játszhat a géppel.
A lényeg, hogy a PC és a konzol egyszerűen más műfaj.
A teherautó is közúti jármű, és alkalmanként akár városi közlekedésre is lehet használni, de a családot nem azzal viszed nyaralni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. djgeg FaL
2015.02.27. 14:41
"se játékok" Te se vagy képben. Néz körbe a gamek között... Főleg, hogy a 95% ka "Exclusive" . Nintendo gamek amíg világ a világ el fogja vinni a hátán a platformot... Köszönhetően a fanoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Riddick77
2015.02.27. 14:46
Xbox One lett,mivel a Xbox 360-al,már elég jól megalapozta a Microsoft a konzolját. Nos a One-nál bejött a dolog,mert a support része amit a MS nyújt az nagyon kemény. Online regezed a konzolod,és serial szám alapján adnak több év garanciát rá,számla se kell. A joypad brutálisan jó! Precíz,finomak a gombok,és firmware update is van! Maga a gép halk,és a szoftverért folyamatosan fejleszti a MS. Szabályosan lehet érezni,hogy gyorsul a vas az updatek után! Szóval felesleges a para,hogy gyengébb a vas,mint a PS4,mert jóval erősebb ,mint a X360-an volt. Szép a képe nagyon,és a hangja is kristály tiszta,valami speckó hangcsip van benne. Sok extra akció van Xbox Live-on is! Van,hogy adtak 1 hónap bonus live gold tagságot,csak mert játszottam a Halo Collection-nal,van hogy brutális leárazások vannak. Sok nagy játék 2999-3999Ft volt Karácsony után. Meg poén,hogy talán már minden hónapban a live tagok kapnak egy ingyen játékot! Mondjuk jobb net nem árt mellé,mert a játékokhoz ilyen 4-6GB os patchok is lejönnek,meg 20Gb feletti játékok is vannak. Az meg ,hogy online tudunk egymással játszani az Angliában lévő haverokkal is akár négyen szintén nagyon jó. Szóval,akinek van egy jobb tv-je,és nem akar több százezret PC-re költeni,annak érdemes megfontolni az új konzolokat,mert ezeken simán elszórakozik egy egész család is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ZephyrDavi... InGen
2015.02.27. 15:12
Igen, de ezeket a "bullshit" dolgokat mint felbontás, fps... Az a sok sznob kecseg találja ki akinek az életbe soha és semmi nem felel meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ZephyrDavi... Riddi...
2015.02.27. 15:14
Hát nekem az xbox one-nál az új rb gombok valami hihetetlenül kemények és kattogósak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Stomi
2015.02.27. 15:59
Nekem az egész azzal kezdődött, hogy mindig is szerettem volna, hogy legyen végre egy konzolom, mert sohase volt azt megelőzően. Az Xbox One és a PS4 között vaciáltam, a Nintendo igazából eszembe se jutott (hiányos marketing?), még olyan szinten se, hogy tuti nem szeretnék egyet, mert nem vagyok nagy Mario/Zelda és társai fan.

Végülis PS4-re esett a választás, de pusztán az exkluzív címek miatt. Nem bántam meg, mert azóta többet nyúzom, mint a PC-met.

A Nintendóval egyébként semmi bajom, az csak szubjektív vélemény, hogy engem nem fognak meg az ottani exkluzív címek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. TheM374
2015.02.27. 16:06
Nekem van PCm,először egy xbox 360 volt azt eladtam, most van egy ps3 a következő egy ps4 lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Phantomstr...
2015.02.27. 16:35
Nálam a konzolvásárlást alapvetően a GTA IV döntötte el. Ugye már az is 9 hónapot csúszott PC-re. Hogy a két nagykonzol közül melyiket (a Wii ugye emiatt kapásból szóba sem jöhetett), azt elsősorban az online rendszer döntötte el. Az ingyen multit leszámítva ugye az Xbox Live lemosta a PSN-t. Akkoriban, egyéb defektjeitől eltekintve, és még aztán néhány évig nem is volt hivatalos PSN Magyarországon. Meg aztán az Xbox exkluzívjai is jobban érdekeltek. Ugyan kevesebb volt, de azok szerintem jobban egyben voltak. A PS-es címek javánál mindig úgy éreztem, nagyobb a hype, mint amit maga a játék megérdemel. Aztán még rengeteg játék jött, ami évekig vagy végleg konzol exkluzív maradt (Brutal Legend, Mortal Kombat, Red Dead Redemption, GTA V, ...)

A jelenlegi generációt viszont szinte biztos kihagyom. Hacsak nem jön valami kihagyhatatlan konzolexkluzív játék. Jócskán alulmúlták az elvárásaimat.

A nintendo pedig szintén szóba sem jöhet. Lehet arról vitatkozni, hogy a játékai jók-e vagy sem, vagy hogy mennyire a saját Mario univerzumából él, de az szerintem vitathatatlan, hogy a nintendo nem egy konzol gyártó vagy játékfejlesztő, hanem egy stílus. Akinek bejön ez a stílus, az szeretni fogja a nintendot, bármit adjon ki. Nekem viszont nem tetszik. Záporozhatnak a 10/10-es értékelések a játékaikra, ha pár perc játék után otthagyom vagy még csak nem is érdekel. Még ha haverokkal elszórakozok is ideig óráig, nekem akkor sem ér annyit, hogy vegyek egyet magamnak, akár még használtan is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Riddick77
2015.02.27. 18:05
Valóban,a két ravasz feletti gomb az XOne joypadon brutálisan precíz,és kicsit túl feszes,kattanós. Nem tudom mi alapján tervezték át,de az nekem is fura volt kicsit,de pár nap után már szokja az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. InGen Riddi...
2015.02.27. 19:22
Ezzel együtt zseniálisak a vállgombok az új Xbox kontrolleren. Az elején senki nem értette, hogy miért került át a nyomáspontja a külső széleire, mert a 360-on szerintem mindenki a belsejét nyomkodta, de aztán a nép rájött, hogy nem véletlen kanyarodik lefelé, és nem véletlenül van úgy kialakítva a vájat rajta. Így ugyanis meg lehet nyomni úgy az ujjad felső-belső részével, hogy közben az ujjad végei a ravaszon maradnak, nem kell áttenni egyikről a másikra. Egészen zseniális, ez az egy dolog magában annyira megdobja az FPS-ezésrt, hogy hihetetlen.

Szegény Sony sokat küzdött, hogy végre FPS-ekre használható kontroller legyen a Dualshockból, és ugyan valamennyire sikerült is, de csak a 360 kontroller szintjéig jutottak. Szó szerint fáj, amikor a Bone után a PS4-en kell FPS-t tolnom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. InGen Phant...
2015.02.27. 19:27
"de az szerintem vitathatatlan, hogy a nintendo nem egy konzol gyártó vagy játékfejlesztő, hanem egy stílus"

Ugyan értem, hogy mit akarsz mondani, és tény, hogy a Nintendo elsősorban egy "stílus", de azért a Nintendo maga A KONZOLGYÁRTÓ, így nagybetűkkel.

És nem csak azért, mert iszonyatos múltja és történelme van, hanem azért is, mert a másik két céggel ellentétben a Nintendo csak konzolokkal meg játékokkal foglalkozik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Korb_Zolta... InGen
2015.02.27. 21:19
Mario Kart 8, Bayonetta 1-2., Pikmin 3., Zelda-k, Super Smash Bros.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Veisinger
2015.02.27. 21:33
Egyszerű: Én azért választottam a PS-t, mert az a legjobb!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2015.02.28. 08:27
PS(3) mert nem kell a multizásért (ha szökőévente rászánom magam) külön fizetni. És bár a psn+ előfizuért járnak játékok, de évente mindössze egy vagy kettő ami érdekel, és messze nem játszok a konzolon annyit mint pc-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SgScorpion InGen
2015.02.28. 22:37
Amit a MS csinál a kontrollerekkel... zseniális, sose fogtam még ennyire "kézenfekvő" kontrollert életemben!

Ez döntötte el, hogy XO lesz, ugyanis a SONY japán 5centi átmérőjű babakezekre tervezett kontrollerje egyszerűen... böhh
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. v_peter
2015.03.01. 14:09
"A PS4-re voksolók a képfelbontást" - ez nagyon nagy.... a 720p meg a 960p-re gondolnak, 2015-ben? Vagy a felskálázott 1080p-re, 30fps-el???

Röhej. Egyszer majd a szoftver készítők is megunják ám, hogy rájuk van kenve miért néz ki szarul pc-n. És kibökik, mert le kell butítani, hogy ne nézzen ki jobban mint a konzolon... és akkor lesz balhé. Persze ennek az ideje attól is függ meddig hajlandó az ms és sony finanszírozni a játék készítőket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ThePoweR
2015.03.01. 14:40
"Az Xbox One felhasználóinak a leginkább lényeges tényező maga a márka volt."

Hát a sok intelligens csak erről hallott. A zixboxon lehet fifázni meg codozni tesó!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. xXdoki88Xx ThePo...
2015.03.01. 21:24
Hát igen, a tudatos vásárlókat nem ott kell keresni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. SgScorpion v_pet...
2015.03.01. 21:48
Péter... ne terjesszünk hülyeséget... 900p és megegyezünk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hympyke
2015.03.02. 06:10
Egyikre sincs jó játék... ha lenne 4 ami érdekelne akkor elgondolkodnék a PS4en. Jelenleg a Last of Us volna az egyetlen ami talán érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iattilagy v_pet...
2015.03.02. 20:48
Ez komplett hülyeség, pl.: a the order 1886 grafikában nagyon brutális lett, egyáltalán nem gyengyék a konzolok, inkább a gyenge fejlesztőkkel van a bak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... iatti...
2015.03.03. 09:37
Ezt sem lehet ilyen tisztán kijelenteni. A konzolok gyengék. Ami bennük van, az megfelel két ilyennek és számítási teljesítményben nagyjából egy ilyennek. Ez a teljesítmény már évekkel a konzolok megjelenése előtt sem volt több, mint középkategória. A megjelenésükkor pedig már annak is csak az alján billegtek.

Viszont még így is sokkal erősebb, mint a leváltott előző generáció és sokkal könnyebb rájuk optimalizálni, mint PC-re, ahol 3 Windows verzión és millióféle, akár gyökeresen különböző hardverkonfiguráción kell elfutnia a játékoknak.

A The Order 1886 pedig rossz példa, mert tényleg szép, de emellett egyetlen pozitív tulajdonsága sincs. Mint játék, jóval alulmúlta a Crytek Ryse néven futó interaktív techdemóját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!