iPon Hírek

Kőolaj-finomító a Lófej-ködben

Dátum | 2012. 11. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Orion csillagképben található Lófej-köd vizsgálata közben az IRAM (Institut de Radioastronomie Millimétrique) 30 méteres távcsöve olyan molekulákra bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a régió egyfajta gigantikus természetes kőolaj-finomítóként funkcionál. Az Andalúzia hegyei közt üzemelő rádiótávcső, amely a milliméteres hullámhosszú tartományban kutatja az eget, szénhidrogének jelenlétét mutatta ki a Földtől 1300‒1500 fényévnyire található gázfelhőben.

Jérôme Pety és kollégái a Lófej-köd vegyi összetételét vizsgálják, és ennek során harminc különböző molekulát azonosítottak a régióban, köztük jelentős mennyiségben kisméretű szénhidrogéneket is, amelyek a kőolaj és a földgáz legkisebb összetevőinek számítanak. A becslések szerint a gázfelhő kétszázszor annyi szénhidrogént tartalmaz, mint amennyi víz van a Földön.

A szénhidrogének egyikét, a propinilidin-iont (C3H+) most először sikerült az űrben azonosítani, holott a molekula kulcsszerepet játszik a kisebb szénhidrogének összekapcsolódását, illetve újbóli szétesését eredményező reakciókban. Ami a szénhidrogének eredetét illeti, a szakértők elmondása szerint ezek nagy poliaromás szénhidrogénekből keletkeznek ultraibolya sugárzás hatására, vagyis a régió ténylegesen óriási kőolaj-finomítóként üzemel, amelyben a Lófej-köd szolgáltatja az nyersanyagot, a közeli csillagok pedig a molekulákat felbontó sugárzást biztosítják.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Supra
2012.11.27. 14:34
Még jó hogy nem elérhető: A tisztelt multik tutik elhoznának annyit, amivel a föld teljes oxigén készlete elégethető lenne, és utána kollektive folladna meg mindenki.
Csak van aki 1000 milliárdos kégliben :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. langward
2012.11.27. 15:18
Az USA már indítja is az első katoani űrhajóját, pusztán felfedezési célok miatt..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zack( ro)
2012.11.27. 15:54
Alien :F Az is igy indul, abban koszen volt(?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. YellowFlas...
2012.11.27. 16:45
Indítják a hajókat mint a SouthParkban. Telefonos felajánlásokat kér majd az amerikai egyház...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. r-chee
2012.11.27. 17:47
Fogadjunk, az oroszok már ott is vannak, s termelik befele a kőolajat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Fix
2012.11.27. 18:02
az oroszoknak nem kell nekik csak azt kel kitalálni, hogy költség hatékony a fagyott földalol felszínre hozni az olajat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Dontpublic
2012.11.27. 18:59
Őszintén, kit érdekelnek ezek a hírek??????? Mi hasznuk?????
Van technológiánk, hogy hasznunk legyen belőle? Nincs!!!! Akkor meg?! A budos életbe ne jutunk el 1500 fényévnyire....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. uristen
2012.11.27. 19:58
Dontpublic: Teged fenyegetnek, hogy olvass hireket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. daweboy27
2012.11.27. 21:26
Nekem nagyon tetszenek az ilyen, s ehhez hasonló hírek. Ha nem is teljesen, de pár percre képes a hétköznapok monotonitásából kizökkenteni, és van időm kicsit kalandozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. dobko
2012.11.27. 22:00
Szerintem is jó hírek ezek, nehogy felhagyjatok velük
Most elérhetetlen, de majd egyszer elérhető lesz. száz éve gondolta volna valaki, hogy könyvek helyett Facebook lesz az átlag trend? Még a fényképezős telefon is nagy szám volt pár éve. Szerintem idővel a hosszabb, távolabbi űrutazás se lesz gond, bár lehet még odébb van ez a korszak, viszont akkora meg már a kőolajnak lehet, hogy nem lesz akkor jelentősége, mint napjainkban, ha mégis, akkor legalább lesz honnan beszerezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. fofoka dobko
2012.11.27. 22:54
Könyvek helyett facebook? Hogy is van ez? Te ott olvasol? Kommenteket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Humbuk
2012.11.27. 23:46
Ez azért jó hír, mert a nyomi multik végre rájönnek, hogy még is csak lehet haszon az űrutazásban és nem csak kavicsokat lehet majd gyűjtögetni
Hoppá! Olaj??! Megyünk!

Én örülök az ilyen híreknek, amolyan "Mi a szösz?" szerepe van és jó tudni ezekről a dolgokról. Még egy gyémánt bolygó és teljes a paletta, 10 év múlva meg lesz majd hozzá úrhajó is

Nem kell maradinak lenni, "hol van az még..." szövegekkel, mert sok technológia már igen is létezik elméletben. Ha az elmélet jó úton jár, lesz abból gyakorlat is! Az, hogy valaki valamit nem tud elképzelni, még nem jelenti azt, hogy más sem képes rá
Hajrá emberiség! Hódítsuk meg a galaxist!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim Humbu...
2012.11.28. 00:42
Ezzel csak egy a baj.

Minél több van belőle, annál kevesebbe kerül. Minél kevesebbe kerül, annál kevésbé éri meg kitermelni. Szóval ha találsz egy kisbolygónyi méretű ékszer tisztaságú gyémántlelőhelyet, hirtelen olcsóbb lesz a gyémánt karátja, mint a kiló kenyér.

Olajjal ugyanez a helyzet. Szóval amíg el lehet adni azt a keveset ami van, addig Hawaii van a kitermelőknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. at1s
2012.11.28. 08:51
A gyémánt nem egy jó példa, mivel a földön is van belőle bőven, csak a kitermelő cégek visszatartják a készleteket, hogy magasan tartsák az árát! -anno egy dokumentum filmben láttam. Mellesleg már az ipari gyémánt is van olyan minőségű, mint a kibányászott.
Visszakanyarodva a cikkhez, nem állítanám biztosan, hogy lehetetlen kitermelni a ködben rejlő energiát, de az biztos, hogy mi már azt nem foglyuk megélni! Nagyon sok kérdést/problémát kellene megoldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. scsabee
2012.11.28. 09:48
Épp pár hete volt egy cikk, hogy találtak "gyémánt" bolygót. Valami 40 félévnyire, elég nagy mennyiségű szént és szén allotrópokat tartalmaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2012.11.28. 10:12
csak a halál biztos...

A nagymamám sem gondolta volna soha életében, hogy neten fog szörfözni nyugdíjas éveiben
Szerintem nem kellene ilyen messzemenő következtetéseket levonni, főleg ha Moore törvényét is belevesszük a számításokba.

Sokan megint csak kicsiben gondolkodtok, és a célotok helye, mindig a föld. Ha már oda jutnánk, hogy 1500fényévre levő olajfelhőt be tudunk termelni, nyilván több bolygón fogjuk megvetni a lábunkat. Több bolygó -> nagyobb kereslet! A földet már most kinőttünk, itt az ideje megvalósítani az álmokat.

Mellesleg a kőolajnak még lehetnek olyan felhasználási módjai, amiket még nem is láttunk. PL: ami a földön káros(CO2), az lehet, hogy egy másik bolygó felmelegítésében, lakhatóvá tételében kulcs szerepet játszhat


scsabee olvastam a cikket, de nekem úgy tűnt, hogy csak a lehetősége áll fent, hogy "gyémántból" van. Tehát ez az álláspont még változhat.

Asagrim ebben igazad van, hogy bizonyos ásványkincseket, termékeket, szolgáltatásokat tudatosan szabályozzák a cégek, államok. Azonban az űrvereseny majd mindent megváltoztat(főleg gondolok itt a magánszektor térnyerésére) és ha megváltozik végre a föld globális gazdasági rendszere, akkor az erőforrások kihasználásának módja is megváltozik majd. Ha az emberiség az erőforrásokat a naprendszer meghódítására fogja felhasználni, akkor ezek értelmezése is más lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Parano1d
2012.11.28. 14:23
Hehe, nyilvánvaló, ha lesz olyan energiaforrásunk, amivel oda tudunk ruccani, akkor olyan olcsó lesz az energia a földön, hogy nem lesz szükség rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim scsab...
2012.11.28. 14:53
scsabee

Tudom, innen volt a példa, mert emlékeztem a cikkre.

at1s

Lehet rossz példa volt, de a lényeget szemlélteti, amúgy attól függetlenül hogy mesterségesen tartják vissza, eléggé kemény belegondolni, hogy hány tonna törmelékre jut 1 karát gyémánt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. uristen
2012.11.28. 15:34
Mostmar csak egy buzabol es gyorsan szaporodo, taplalekkent szolgalo allatokbol allo bolygo kene, mert a koolaj, ha finomitjak se lesz finom, gyemant meg tul kemeny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim urist...
2012.11.28. 17:23
Inkább küldjék rá usára az atomot, ők pazarolják a legtöbb élelmiszert ... mondjuk az nem jó, valahogy úgy kellene eltüntetni őket, hogy a földterületet utána lehessen művelni, dupla haszon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Dontpublic
2012.11.29. 10:07
Uristen: Nem fenyeget senki, csak néha kiakadok ezeken. Kijönnek egy ilyen hírrel, és egyből jönnek az álmodozók, hogy milyen jó lenne kitermelni, stb. Ez jó, meg minden, de kicsit elgondolkozhatnának 3 kérdésen. HOGYAN? MIVEL? HOVÁ? ( hozzávetőleg 237 milliárd köbkilométerről beszélünk) Szívesen várom a reális válaszokat...

Amúgy szeretem a csillagászati/tudományos híreket, feltéve ha érdekes. De ez nem nagy hír, hogy ekkora szénhidrogén-felhő is található galaxisunkban. Léteznek ennél sokkal nagyobbak is a felfoghatatlan méretű univerzumban, ez csak nekünk tűnik nagynak, mert jelenleg le vagyunk korlátozva a földre, az meg igencsak apró, ha úgy nézzük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lajcsi1975
2012.11.29. 15:20
Szerintem is jók és hasznosak ezek a cikkek , legtöbbször eszembe juttatják hogy mennyire kicsik és jelentéktelenek vagyunk az univerzumunkban.

@dontpublic
Ha egy ferrarirol olvasol vagy egy zázszóshajó intel procirol vagy ha egy akármiröl amire nincs reális esélyed hogy megvedd , ergo neked elérhetetlen akkor azok a cikkek neked mind érdektelenek? (Kivéve ha valami gazdag papa/mama egyszem kisgyereke vagy korlátlan anyagi helyzettel)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dontpublic lajcs...
2012.12.03. 00:50
lajcsi1975: A ferrari, vagy az intel proci -ha nekem nem is (vagy talán majd egyszer vmikor)-, másoknak elérhető, megfizethető, így azért beleolvasok. De ez senkinek sem elérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!