iPon Hírek

Korai települések azonosítása műholdfelvételekkel

Dátum | 2012. 03. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Harvard kutatói új módszert mutattak be a korai települések felderítésére az ókori Mezopotámia mai területén: műholdas képek alapján az úgynevezett anthrosol talaj borította dombokat azonosítják. Az anthrosol nevű talajtípus hosszas emberi tevékenység nyomán alakul ki, általánosságban jellemző rá, hogy finomabb, világosabb színű és szerves anyagban gazdagabb a környező talajoknál. Az új metódust részletesen bemutató tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain jelent meg.

A régészeti lelőhelyek talajának színbeli eltérése a világnak ezen a részén különösen jellemző, mondja Jason Ur, a Harvard antropológusa és az új módszer egyik kidolgozója. A régészek már évek óta azonosítanak potenciális lelőhelyeket az anthrosol jelenléte alapján, azonban ezt eddig csak helyszíni vizsgálatokra, esetleg rossz minőségű műholdképekre támaszkodva tehették meg.

Az új módszer színképelemzést használ a felszín anyagának elemzésére, így a talaj elszíneződéseit az emberi szem teljesítőképességén jóval túlmutató részletességgel képes azonosítani, mondja Ur. A talaj ilyetén vizsgálatával azonosíthatók azok a mesterséges kiemelkedések, azaz tellek, amelyek a régi idők emlékeit őrzik. A tartósabb építőanyagok megjelenése előtt az eredetileg sík vidéken álló városokban az instabillá vált épületek anyagát a bontás után nem hordták el, hanem egyszerűen elegyengették a törmeléket, és ennek a tetején építették fel az új házat. Az évek alatt a város lakószintje akár több tucat méterrel is megemelkedhetett, ami a város védelmét is megkönnyítette.


Ezeket a tellnek nevezett kiemelkedéseket keresik a régészek. A Szíria északi részén álló Tell Brak például 8 millió köbméternyi valamikori építőanyagból „épült fel”, és 40 méterrel magasodik a környező síkság fölé. A tellek az anthrosol alapján könnyen azonosíthatók az új technológiával.

A kutatók összesen 14 ezer területen állapították meg anthrosol jelenlétét Szíria északkeleti régiójában. A területek közül 9500 jelentősen kiemelkedik környezetéből, így potenciális régészeti lelőhelynek tekinthető. Az ezekhez hasonló telleket korábban sok időbe és energiába került megtalálni, az új technológia viszont könnyen és gyorsan rámutat azon területekre, amelyeket érdemes közelebbről megvizsgálni. Ezen kívül a módszer elsőként szolgáltat átfogó képet arról, hogyan is nézhetett ki és fejlődött az évek során a civilizáció bölcsőjének településhálózata.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. prohlep
2012.03.21. 17:40
Szep elorelepes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThePoweR
2012.03.21. 17:44
Szép és jó csak semmi haszna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gargoyl
2012.03.21. 18:00
Nem mindenben a haszont kell nézni.
Amúgy meg jó lenne lassan teljesen összekapcsolni a apró részleteket, hogy tudjuk kik vagyunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. johnny312
2012.03.22. 09:28
Szerintem pedig kifejezetten hasznos, és még találhatnak erre más felhasználási területeket is. Tök érdekes, pedig nem vagyok régész vagy geológus. Ma is tanultam valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2012.03.23. 19:23
Na, ma is tanultam valamit. Jó írás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!