iPon Hírek

Korlátozott tuning a Nehalem processzoroknál?

Dátum | 2008. 04. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Egy meglehetősen érdekes pletyka kapott szárnyra az elmúlt napok folyamán: nevük elhallgatását kérő források arról számoltak be, hogy az Intel korlátozni fogja a középkategóriás Nehalem processzorok tuning képeségeit, illetve egészen pontosan letiltja majd a felhasználók számára a tuningot. A hírek szerint kizárólag az LGA 1366-os tokozással rendelkező Bloomfield platform lesz mentes a tuning megszorításoktól, a középkategóriában helyet foglaló, LGA 1160-as tokozással érkező Lynnfield és Havendale processzorok esetében azonban nem lesz lehetőség a tuningolásra, ha hihetünk a rendkívül furcsa pletykáknak.


A jelenlegi információk szerint a Bloomfield alatt helyet foglaló Lynnfield és Havendale processzorok számára megtiltja majd a tuningot az Intel, ám hogy ezt a tiltást pontosan miként kívánja kivitelezni a többi alaplapgyártó esetében, az egyelőre rejtély. Mivel az északi híd nagy része a processzorban kap majd helyet, így az Intel számára könnyedén elvégezhetőek majd az átalakítások, amelyek értelmében a BIOS hozzáférést, valamint a rendszerbusz sebességét korlátozhatják. Amennyiben ennek a híresztelésnek valóban van alapja, akkor azon oveclocker felhasználók, akik kisebb költségvetésből gazdálkodnak, és nem tudják megvásárolni a felsőkategóriás újdonságokat, bizony rosszul fognak járni. A döntés értelmében a felhasználók többségének nem lesz lehetősége egy jól tuningolható platform megvételére, pedig ezekre a rendszerekre nagy a kereslet.

Az nincs kizárva, hogy az Intel saját márkajelzéssel ellátott alaplapjainál majd fennállhat ez a helyzet, de hogy ezt széles körben, minden gyártóra kiterjedően bevezessék, arra nincs túl nagy esély. A pletyka mindenesetre érdekes, reméljük, hogy csak egy hatalmas félreértés van a dologban, illetve alaptalan az egész.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. J.o.k.e.r
2008.04.24. 20:55
Az, de elég érdekes, hogy egyáltalán megfordul ilyesmi a fejükben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. J.o.k.e.r
2008.04.24. 22:19
No igen. Ennek kamunak kell lennie. Mindenkinek úgy lenne a legjobb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zedas
2008.04.25. 09:18
Biztos segíteni szeretnének az AMD-n, nehogy véletlenül monopolhelyzetbe kerüljenek és feldarabolják őket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!