iPon Hírek

Korlátoztatja a RIAA a PC-k sztereó-képességeit?

Dátum | 2008. 07. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Nem kizárt, hogy az amerikai zeneipar nyomást gyakorol a Dell-re és más nagyobb számítógépgyártókra annak érdekében, hogy azok kapcsolják ki gépeikben a sztereó hangrögzítés lehetőségét annak érdekében, hogy ezzel is elbátortalanítsák a leendő kalózokat - feltételezik egyes felhasználók, miután több laptopnál is tapasztaltak hasonló anomáliákat.

A SigmaTel chipekkel ellátott Dell-rendszerek felhasználói például azt állítják, hogy alapállapotban a gépük csupán egycsatornás hangrögzítésre képes, és bár ezt a cég egy hivatalos megoldással helyre tudja ugyan állítani, de ezért cserébe $99-t számít fel. Hasonló jelentések érkeztek a Gateway, valamint Európában a Packard Bell rendszerei felől is.

A mesterségesen kiütött sztereó-támogatás jelenségére egyelőre sem a Dell, sem pedig a többi érintett gyártó nem adott magyarázatot, sem pedig arra, hogy ennek a javítása miért számít extrának - bár a Dell egyik képviselője állítja, hogy a Precision M65-ösök esetében legalábbis egyszerűen megoldható a dolog, egyes felhasználók pedig a registryjükben vájkálva fedeztek fel egy megoldási lehetőséget, legalábbis a SigmaTel-es laptopok esetében.

Ennek a letiltásnak a forrásaként egyre többen a RIAA-t jelölik meg, azzal vádolva őket, hogy ez is része a másolásvédelmi erőfeszítéseik kiterjesztésének. Ezt a feltételezést megerősíteni egyelőre nem sikerült (és mivel a RIAA nem teszi közzé az elérhetőségeit, ezért őket sem lehetett kérdőre vonni), azonban egyáltalán nem lenne tőlük szokatlan, mivel korábban is próbálkoztak már az analógból digitálisba-rögzítés megtorpedózásával.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.07.10. 17:38
egy oldalon azt olvastam, hogy ennyi erővel már az is illegális/jogsértés, hogyha vkinek a szülinapját a 'boldog szülinapot' c. slágert énekli vki. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!