iPon Hírek

Környezetbarát papír a Xeroxtól

Dátum | 2007. 08. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

A Xerox legújabb fejlesztése egy igen könnyű, üzleti felhasználásra tervezett és digitális nyomtatásra optimizált papír, amelynek alkalmazásával jelentősen csökkenthetjük a postaköltségeinket, amennyiben nyomtatványainkat ilyen úton továbbítjuk - és nem utolsó szempont az sem, hogy maga az előállítási procedúra is környezetkímélőbb, mivel csak feleannyi fát használ fel, mint a hagyományos eljárások. A Xerox közleménye szerint az új High Yield Business Paper-t mechanikus úton, kevesebb víz és vegyianyag felhasználásval állítják elő, és így akár 75%-al is képesek mérsékelni a károsanyag-kibocsátást.

Az új papír tehát jóval "zöldebb" a hagyományosaknál; míg az utóbbiak előállítása során a fáknak csupán 45%-nyi anyagát használják fel ténylegesen a papír előállításához, addig a Xerox új papírja esetében ez az érték 90%. Ezen felül az előállítási folyamat áramszükségleteit részben vízenergiával fedezik, ami a kevesebb víz- és vegyianyag-felhasználással együtt teszi lehetővé a fosszílis tüzelőanyagok felhasználásának mérséklését és ezáltal a károsanyag-kibocsátás 75%-os csökkentését is.

Mindez a Xerox Webster, N.Y.-i székhelyű, papírinnovációnak szentelt Media and Compatibilities Technology Center intézetének kutatói és mérnökei munkájának az eredménye. A mechanikus szálszerkezet az olyan kezelési gondoknak is elejét veszi, mint a porosodás és a gyűrődés (vagy szamárfülesedés), amelyek a digitális nyomtatóeszközöknél eddig megakadályozták a mechanikus szálszerkezetű papírok alkalmazását.

A jelentősen kisebb súlynak köszönhetően a High Yield Business Paper üzletkötési nyomtatáshoz és közvetlen kézbesítéshez a legelőnyesebb, mivel jelentősen csökkenti a postázási/kézbesítési költségeket. Egy ötoldalas dokumentumkészlet ezer példányban való kinyomtatása és postázása esetén például az új papír könnyűsége $80 (kb. 15,000 Ft) megtakarítást eredményezne. A gyártók ezen felül rámutattak a kisebb súly másik lényeges következményére is, miszerint egységnyi súly 10%-al több papírt jelent az eddigiekhez képest, teljesítménycsökkenés nélkül. Így csökken a hengerek és ívek előállítási költsége is, a nyomtatás pedig nyereségesebbé válik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.08.01. 13:10
vissza a hírhez

A Xerox legújabb fejlesztése egy igen könnyű, üzleti felhasználásra tervezett és digitális nyomtatásra optimizált papír, amelynek alkalmazásával jelentősen csökkenthetjük a ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!