iPon Hírek

Kötelező gépújrahasznosítás Texasban

Dátum | 2008. 09. 08.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Érdekes és hasznos, bár bizonyos szempontból különös új törvényt fogadtak el amerikai államban: törvényileg is kötelezővé tették az eddig csak opcionális, ingyenes számítógép(alkatrész)-újrahasznosítási programot az államban jelenlevő valamennyi gyártó számára.

A tervezet szerint minden gyártó köteles a saját márkanevei alatt eladott gépeket ingyen, és a felhasználók számára minél 'kényelmesebb' leadási lehetőségeket kínálva visszavenni - bár bizonyos korlátozások és kikötések azért akadnak.


Egyrészt, a kötelezettség csak az otthoni, vagy otthoni-üzleti felhasználásra vásárolt gépekre vonatkozik (ami annyiból érdekes, hogy megemlítik azt a tényt is, miszerint 2005-ben mintegy 63 millió számítógép vált elavulttá - de hogy ebből mennyi az otthoni, és mennyi a céges, arról már nem szól a fáma), másrészt pedig érdekes az átvételköteles tételek listája is: monitor, PC, laptop, klaviatúra, egér. Szó sem esik pl. nyomtatókról, szkennerekről, modemekről, routerekről, önálló alkatrészekről - holott elvileg ezek is tartalmaznak számos olyan nyersanyagot, amit érdemes lenne visszanyerni (amint ezt a célt a törvény is konkrétan megjelöli).

Mindenesetre a nagyobb gyártók már fel is sorakoztak a program mellé, így például a texasi székhelyű Dell, az Apple, a HP, valamint számos más kisebb és nagyobb, független forgalmazó - érintett azonban az ügyben néhány olyan cég is, amelyek hagyományosan inkább csak kézi eszközökkel, vagy nem-szokványos számítógépekkel foglalkoznak (pl. Samsung). A kezdeményezés tehát mindenképpen jó, csak a részlegessége különös kissé; de ha ezt a későbbiekben még bővítik majd, akkor minden rendben lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Fix3r
2008.09.08. 17:43
Simán el tudom képzelni, hogy akár p4 szintű cucokat dobálnak ott ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.09.08. 23:40
h. lehet, h odakerülnek
habár ha a 3. világról beszélünk, már évek óta olcsóbb lenne a felesleges javakat oda szállátani, mint megsemmisíteni őket, mégsincs így....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!